Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. října 2023
13:49
Autor: pah, hol - 
2. října 2023
12:30

Slováci rozhodli, vítězem předčasných parlamentních voleb se stal  SMER-sociální demokracie se ziskem 22,94 procenta hlasů a povolební vyjednávání jsou v plném proudu. Bývalý premiér Robert Fico je pět let po svém politickém pádu zpět na vrcholu a to i přesto, že první volební odhady vydané po uzavření volebních místností favorizovaly Progresivní Slovensko, které nakonec skončilo druhé. Co čeká Slovensko? Co Ficovi rozhodlo volby? Nejen na tyto otázky odpovídala v Epicentru, bývalá slovenská premiérka, někdejší kandidátka na prezidentku a socioložka Iveta Radičová.

Výsledky voleb bere Radičová jako fakt, který respektuje. Podle ní výsledek voleb značí jediné, to jací Slováci jsou, jaké mají rozložení hodnot a postojů.

„Neznám přesnější sociologický výzkum, který provádí výsledky voleb, takže je to i velká hloubka poznání do nitra společnosti. A zejména samozřejmě s úvahami, co udělali,“ uvedla Iveta Radičová v Epicentru.

Agresivní  kampaň

Podle bývalé slovenské premiérky Ficův triumf v letošních volbách spočívá v jediném. A to v pevném jádru skalních voličů, ti tvoří zhruba 18% procent, které Fico získal už ve volbách minulých.

„On má stále jádro voličů, kteří nemají diplomatickou citlivost na korupční Skandály. Zároveň je to skupina lidí, která je prorusky orientovaná, proputinovsky orientovaná,“ uvedla Radičová.

Dalších 5 % v současných volbách získal Fico a jeho strana SMĚR – sociální demokracie podle Radičové oslovením extrémů. Na Slovensku odebral hlasy extremistické straně.

„Byly to právě útoky až nevybrané, vulgární, agresivní na symboly a personifikaci demokratického systém. Takovým symbolem je určitě paní prezidentka Čaputová, ale k tomu přidejme i oslovení, která jednoznačně svázala konspirační scénu. Slovensko má bohužel jedno nelichotivé prvenství, že máme nejvíc přívrženců konspiračních teorií v EU. Máme 52 %lidí, kteří jsou otevřeni takové propagandě,“ uvedla Iveta Radičová.

Fico se přizpůsobuje náladám

Socioložka Iveta Radičová uvedla, že Robert Fico prošel takovými proměnami, až jsou neuvěřitelné. Konstatovala, že pokud by si toto dovolila žena, tak ji veřejnost označí, že je náladová, nečitelná až hysterická.

„Když se takto chová muž tak je dynamický a přizpůsobuje se náladám a změnám společnosti, které ale i sám velmi intenzivně vytváří. Dodnes si myslím, že je přesvědčeným komunistou. Po roce 1989 okamžitě nastoupil na tuto novou vlnu a on přišel nejprve s koncepcí nějaké třetí cesty, potom přišel jako zastánce,“ podotkla socioložka.

Volby na Slovensku byly podle bývalé slovenské premiérky specifické v jedné zásadní věci, že to nebyly jen volby o sociální, ekonomických otázkách, ale i o právním státě, protože to období předcházející bylo obdobím velkých zásahů vůči korupčním skandálům na Slovensku, míní Radičová.

 

RASPUTIN ( 3. října 2023 07:04 )

Velké vítězství spravedlnosti nad malostí, zlobou a nenávistí příznivcců bruselských eubolševiků

DanY67 ( 3. října 2023 04:11 )

Radičová neúspěšná premiérka,neúspěšná kandidátka na prezidentku ale zato úspěšná alkoholička supr ta má co kecat do toho.

pindal ( 2. října 2023 23:04 )

Spíš by se dalo říct,že Fico je stále stejný,ale nálady se mění.

janka69 ( 2. října 2023 22:23 )

choď do riti radičová nech nikto nespochybňuje slovákov , ako a koho si zvolili volili sme slobodne , ako sme to cítili jedni tak , druhý inak....a rakušan nech si vleze do ritného otvoru amíkom....a nevyjadruje sa k slovákom

Jan Kocián ( 2. října 2023 22:17 )

U nás v rodině Kociánů mě Kociáni neuznávají a neberou vážně moje názory. Ale v čem se shodujeme a co společně oslavujeme, je vítězství Fica na Slovensku. Nesnášíme totiž demokraty!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa