Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kreml po výhře Fica volá po „střízlivých“ politicích. A odmítá nálepkování těch proruských

Autor: ČTK, lig - 
2. října 2023
13:34

Podle Kremlu je absurdní označovat za proruské ty evropské politiky, kteří myslí na suverenitu své země. Prohlásil to dnes podle ruské státní agentury TASS Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina, v reakci na výsledky slovenských voleb, v nichž o víkendu zvítězila strana Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Řada světových médií v souvislosti s Ficovým vítězstvím psala o možném příklonu Slovenska k Moskvě nebo šéfa Směru označila za proruského.

Fico mimo jiné před volbami avizoval, že v případě vítězství jeho strany už Bratislava nepošle na Ukrajinu žádné zbraně a po zvolení tento záměr potvrdil. Slovensko, které dosud patřilo mezi blízké spojence Kyjeva, je podle něj připraveno pomáhat Ukrajině humanitárně, při její obnově.

Směr-SD podle něj chce prosazovat zahájení mírových jednání ohledně války na Ukrajině, která se už přes 19 měsíců brání ruské vojenské agresi. Fico ovšem po volbách zároveň řekl, že zahraničně-politická orientace Slovenska se nebude měnit.

Na dotaz, co Moskva očekává od dalších vztahů s Bratislavou, Peskov připomněl, že na Slovensku nyní bude vznikat koaliční vláda.

Prezidentka Zuzana Čaputová prvním pokusem o sestavení kabinetu pověří dnes odpoledne právě Fica. Rusko by rádo vidělo „více politiků, kteří jsou zkušení, střízliví a mají tendenci střízlivě hodnotit situaci. Uvidíme, jak to bude dál,“ dodal Peskov.

Video  Iveta Radičová zhodnotila pro Blesk slovenské volby.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

sekebo ( 4. října 2023 03:23 )

"Střízlivý politik" ?!? Jedině, že by to v tom jazyku Barbarovandalů znamenalo mafiánsko-ruSSofilní. Tahle fotka se klidně může používat ve zdravotnictví na vypumpování či vyzvracení obsahu žaludku bez hadice.

Jan Kocián ( 2. října 2023 22:21 )

U nás v rodině Kociánů mě Kociáni neuznávají a neberou vážně moje názory. Ale v čem se shodujeme a co společně oslavujeme, je vítězství Fica na Slovensku. Nesnášíme totiž demokraty!

RASPUTIN ( 2. října 2023 16:37 )

JE NUTNÉ UKONČIT VÁLKU UKRAJINY PROTI rUSKU A NE PODPOROVAT UKRAJINCE V JEJICH ÚTOKU, JAKO TO DĚLÁ NAŠE SOUČASNÁ A DOUFEJME, ŽE DOČASNÁ, VLÁDA.

Zobrazit celou diskusi