Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin se léčil s rakovinou? Investigativci: Létal za ním často chirurg, Kreml tají i další informace

Autor: DVL, swp - 
16. února 2023
05:00

Rusko má údajně další utajované informace, které prokazují, že se ruský prezident Vladimir Putin léčil s rakovinou, píše deník Daily Mirror. Investigativní novináři již dříve upozornili na to, že je Putin doprovázen specialistou na rakovinu štítné žlázy a dalšími zdravotníky.

Novináři poukázali na to, že chirurg Jevgenij Selivanov ze Všeobecné nemocnice v Moskvě letěl k ruskému prezidentovi nejméně 35krát, a to do černomořského letoviska Soči.

Důkaz o Putinově léčbě onkology byl vyvozen z existence smluv s nemocnicí. Tyto smlouvy byly uvedeny na ruském webu o veřejných zakázkách. V současné době jsou takové detaily přísně tajné, již nebudou veřejně známé.

Dříve bylo vidět, že Putina doprovázelo na jeho cestách 6 až 13 lékařů. Zdravotníci byli také v pohotovosti poblíž jeho oblíbených úřednických rezidencí mimo Moskvu, například v Soči nebo ve Valdajském klubu.

Zpráva médií Proekt z dubna potvrdila zvěsti, že Putin trpěl rakovinou. Zdálo se, že lékaři jsou specialisté na štítnou žlázu a ORL. Blokování dat takových smluv odhalila Sirena, součást Rádia Svobodná Evropa.

Tento krok pravděpodobně rozproudí spekulace, že Kreml skrývá pravdu o Putinově zdraví během války proti Ukrajině.

Příznaky rakoviny štítné žlázy zahrnují výskyt tlustého uzlu v oblasti štítné žlázy, chrapot hlasu, potíže s polykáním, bolest v krku, zvětšené lymfatické uzliny na krku, suchý kašel a škrábání v krku.

Kreml tvrdí, že je Putin zdravý

Objevila se také tvrzení, že Putin trpí rakovinou žaludku a dalšími neduhy. Kromě toho se objevily pochybnosti o tom, že léky na léčbu rakoviny mohly zkreslit jeho úsudek, když zahájil válku na Ukrajině.

Kreml trvá na tom, že Putin je zdravý.

Mezi zdravotníky, kteří byli jmenováni jako ošetřující prezidenta, byl například doktor Dmitrij Verbovoj, odborník na akutní onemocnění, zranění a otravy.

Dalším byl doktor Konstantin Sim, ortopedický traumatolog, lékař ORL Alexej Ščeglov a specialista na infekční choroby Jaroslav Protasenko.

Viděli ho také neurochirurgové z Všeobecné nemocnice v Moskvě v čele s přednostou oddělení Olegem Myškinem a doktorkou Elenou Rastrusinovou a vrchní sestrou Ljudmilou Kadenkovou. Zapojil se také rehabilitační specialista, doktor Michail Cykunov.

V červenci 2020 se Putin setkal s vedoucím Národního lékařského výzkumného centra pro endokrinologii Ivanem Dedovem.

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa