Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ruští vojáci se vzpírají rozkazům: „Co jsme? Potrava pro děla?“ Tři čety ve videu žádají o pomoc

Autor: tsv - 
26. ledna 2023
05:00

NaTelegramu a dalších ruských sociálních sítích se rozšířilo video, na kterém žádají desítky ruských vojáků o okamžitou pomoc. Jejich velitelé je podle vlastních slov využívají jako „potravu pro děla“, vojáci navíc mají nedostatečné vybavení a zásoby a momentálně čelí obvinění z dezerce. Ruští mobilizovaní si již před odjezdem na ukrajinskou frontu stěžovali, že od armády nedostávají mzdu, mají k dispozici jen minimální množství jídla a nepanuje mezi nimi žádná disciplína. Prezident Vladimir Putin v září podepsal novelu zákona, na základě které hrozí dezertérům ještě tvrdší tresty než doposud.

„Jsme vojáci první, třetí a čtvrté čety 254. pluku. Prosíme, pomozte nám situaci vyřešit,“ žádají vojáci na videozáznamu. „Náš velitel nám dal rozkaz neopouštět naše pozice, ale nezařídil nám žádnou obranu ani posily. Měli jsme jen kulomety a veškerý zbytek zbraní byl poškozen. Teď nás obviňují z dezerce, protože náš velitel tvrdí, že nám ten příkaz nedal. Velení na nás nezáleží.“

V tuto chvíli se neví, kdy ani kde bylo video natočeno. Je ovšem pravděpodobné, že se vojáci nacházeli přímo na Ukrajině nebo u základen, skrze které Rusové vcházejí na ukrajinské území, informoval server RadioFreeEurope.

Až 15 let ve vězení

Ruští vojáci se uchylují k dezerci již od zahájení invaze, kvůli Putinově zářijové novele jim přitom za dobrovolnou kapitulaci hrozí až 15 let odnětí svobody. „Na frontu byli vysláni s holými zadky, aby šli bojovat proti tankům s pouhými kulomety,“ řekla novinářům Aljona Savočkinová, jejíž manžel Viktor byl jedním z vojáků ve videu. „Základní výbava, granáty. Pro všechny. Neměli žádné posily, nic.“

Viktorova jednotka nemá podle Savočkinové k dispozici téměř žádné vybavení a nebýt darů zaslaných vlastními rodinami, neměli by její členové co jíst. „Teď ale vyhrožují, že jim vezmou i to,“ dodala. Dle informací příbuzných vojáci podali oficiální stížnost, kterou zaslali přímo moskevským prokurátorům. Úřady v ruském Jaroslavlu, kde má jednotka základnu, nyní žádost údajně prošetřují.

Dle zprávy vydané americkým Institutem pro studium války (ISW) dosud dezertovaly stovky ruských vojáků. Ty se mají údajně schovávat na minimálně sedmi lokalitách v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. „Morálka a psychický stav ruských vojáků v Luhanské a Doněcké oblasti jsou na bodu mrazu,“ uvádí se ve zprávě. „K případům dezerce vedly významné ztráty na bojišti, mobilizace do prvních linií bez řádného výcviku a nedostatek zásob.“

Bojovat proti tankům nemá smysl

„Byli odvezeni na Ukrajinu, nebyly žádné výcviky, nic,“ konstatovala manželka Viktorova kolegy Viktoria. „Dostali do rukou nové zbraně, které předtím nikdy nedrželi v ruce. Seděli tam asi tři dny, než je poslali přímo do první linie.“ Manžel Ivan jí později říkal, že se členové jednotky nemají čím bránit a nemají žádné vybavení, jen zbraně v rukou.

Nedlouho po příjezdu na Ukrajinu se jednotka začala vzpírat rozkazům, pokračovala Viktoria. „Chtějí je za to obvinit z dezerce,“ doplnila. „Je tam poměrně hodně chlapů a všichni zřejmě drží pospolu, ale teď se je snaží rozdělit, aby nemohli odporovat.“ Podle ženy měli členové jednotky sami čelit ukrajinským tankům.

„Nepůjdeme dál, nemá smysl jít proti tankům s těmito zbraněmi. Co jsme, potrava pro děla?“ řekli dle Viktoriiných slov vojáci svému veliteli. Velitel jim měl následně nadávat a vyhrožovat jim. Své podřízené údajně opustil poté, co jim pohrozil smrtí. „Sundejte si neprůstřelné vesty, odevzdejte své zbraně, jděte si zpátky do svého Ruska. Pokud se tam dostanete, dobrá práce, pokud ne, budete nezvěstní v boji.“

9:28
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni podle Ozbrojených sil Ukrajiny.

8:53
Dnes

Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj se na síti X pochlubil úspěšným úderem proti ruským jednotkám.

8:12
Dnes

Evropská unie plánuje podle agentury Bloomberg ve svém dalším balíku sankcí uvalit sankce na bankovní systém Bank of Russia, který banka začala používat poté, co Rusko ztratilo přístup k mezinárodnímu systému SWIFT.

Zobrazit celý online

Video  Útok v Dnipru prežila třiadvacetiletá dívka.  - Twitter: Visegrád 24
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa