Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo jsou ženy slovenských politiků? Makléřka Ficová, tanečnice, sponzorka i multiotcův harém

  • Autor: Pravda.sk,mav - 
    25. 9. 2023
    05:00

    V sobotu 30. září jdou Slováci volit svých 150 poslanců. Očekává se vítězství Směru – Sociální demokracie Roberta Fica. O koho se doma opírá on a jeho rivalové? Deník Pravda se podíval na to, jaké ženy stojí po boku nejúspěšnějších slovenských politiků a volebních lídrů, kteří se uchází o hlasy voličů v předčasných volbách.

  • 1.Rodinné opory

    Plní peněženky vlivných politiků, starají se o blahobyt, a někdy dokonce sami kandidují. Přestože se manželky a rodinní příslušníci stranických lídrů na veřejnosti příliš neobjevují, jsou důležitou součástí volební kampaně. Poskytují politikům nejen morální, ale často i finanční podporu.

    Podpora rodin je jedním z nejoblíbenějších předvolebních témat, ale politici ty své ukazují jen zřídka. Platí to i o lídrech stran, které budou za pár dní bojovat o křesla v Národní radě Slovenské republiky (NR SR). Přitom rodinní příslušníci politiků mají na volební kampaň poměrně rozsáhlý vliv, vyplývá ze zjištění Pravdy.

    Ve volbách kandiduje 24 stran a jedna trojkoalice. Vítězství prorokují průzkumy Směru – Sociální demokracii v čele s Robertem Ficem, s menším odstupem má skončit Progresivní Slovensko. Jisté zvolení by měl mít i Hlas a Republika. Na hranici volitelnosti je aktuálně nejvíc stran za posledních 13 let, uvedla Pravda – celkem sedm subjektů. Strana potřebuje získat 5 % hlasů, koalice 7 %, aby se do jednokomorového parlamentu dostala.

  • 2.Účtuje a sponzoruje

    Do roku 2019 byl poslancem za krajně pravicovou Lidovou stranu Naše Slovensko (Kotlebovce) Milan Uhrík (38), pak přešel do rovněž nacionalistického hnutí Republika a stal se jeho předsedou. Nyní je europoslancem, Republiku vede do voleb jako lídr.

    Zuzana Uhríková podporuje manželovy politické ambice nejen verbálně. Vystudovaná účetní je významnou finanční oporou jemu, ale i jeho celému krajně pravicovému hnutí. V loňském roce věnovali Uhríkovi straně celkem 30 tisíc eur (734 tisíc Kč), z toho pětina šla ze Zuzanina účtu. Uhríkova manželka také pomáhala Republice prací, podle výroční zprávy hnutí loni dolaďovala partajní účetnictví. Své služby poskytla jako dar.

    Letos je manželka Milana Uhríka ke straně ještě štědřejší, půjčovala jí skoro sto tisíc eur (ke 2,5 milionům Kč); předseda sám ještě dvakrát víc. Podle aktuálních průzkumů má Republika preference kolem devíti procent, což jí zaručuje vstup do parlamentu – a také každoroční příspěvky ze státního rozpočtu.

    Prodělečný IT byznys

    Uhríková se však nezabývá pouze účetnictvím nebo sponzoringem politických hnutí. Podle obchodního rejstříku vlastní manželé Uhríkovi firmu MegaTech Solutions, která poskytuje služby v oblasti informačních technologií a počítačů. V poslední době se jí příliš nedaří, v uplynulých dvou letech měla firma téměř nulové tržby a skončila ve ztrátě, loňský hospodářský výsledek je minus 31 tisíc eur.

    Zuzana Uhríková kandidovala za Republiku v loňských krajských volbách, v Nitře se ucházela o post zastupitelky města a krajského zastupitelstva. „Mým cílem je vrátit do Nitry pořádek a prosperitu,“ představila svůj program na sociální síti. Od voličů obdržela 2,7 tisíce hlasů, což nestačilo. Dnes je manželka lídra Republiky součástí finančního týmu hnutí a pracuje v bratislavské pobočce mezinárodní společnosti Henkel jako globální kontrolorka. V parlamentních volbách se na kandidátní listině strany neobjevila.

    Zuzana Uhríková, manželka lídra strany Republika Zuzana Uhríková, manželka lídra strany Republika | Republika

  • 3.Právnička a makléřka

    Bývalý trojnásobný premiér a lídr strany Směr-SD Robert Fico (59) je stále oficiálně ženatý se stejně starou profesorkou Právnické fakulty Univerzity Komenského Svetlanou Ficovou. Mladí právníci-spolužáci se vzali na konci 80. let a Svetlana stála po boku svého manžela během jeho vzestupu k politické moci. Zatímco Fico budoval svou politickou kariéru, jeho žena se zaměřila na kariéru právnickou. V roce 2016 ji tehdejší prezident Andrej Kiska jmenoval profesorkou občanského práva.

    Svetlana Ficová se však starala také o rodinné finance. V roce 1997 začala poprvé podnikat. Později se stala předsedkyní dozorčí rady stavební společnosti R. F. Development, kterou původně založil její manžel. Podnikání v realitách zaujalo paní Ficovou také v loňském roce – v únoru 2022 spolu se synem Michalem Ficem (29) založili realitní kancelář Modon. Žádné velké obchody ale nezprostředkovali. Manželka bývalého premiéra má také vlastní advokátní kancelář v Bratislavě.

    Robert Fico už se Svetlanou Ficovou nežije (2015). Robert Fico už se Svetlanou Ficovou nežije (2015). | Profimedia.cz

    Utajovaná Ficova milenka?

    V poslední době je však předseda Smeru častěji vídán ve společnosti jiné právničky, Kataríny Szalayové. Podle informací médií tvoří s předsedou strany pár již asi tři roky. Szalayová do loňského dubna byla čekatelkou na okresní prokuratuře v Bratislavě, její románek s Ficem – a hlavně podezření, kde bere peníze na luxusní životní styl – vedly k jejímu konci. Než ji prokuratura přímo odvolala, podala výpověď a nastoupila jako koncipientka do advokátní kanceláře Kallan Legal, kterou vlastní a vede Ficův stranický kolega a jeho někdejší ministr vnitra Robert Kaliňák.

    Soukromí si Fico se Szalayovou docela střeží, ale neututlali, že mu společnost dělala i na svatbě kontroverzního právníka Marka Pary, kterou uspořádal v českých Mcelech, jak psala Pravda v červenci.

    Svatba advokáta Pary Svatba advokáta Pary | Blesk: Martin Nykl

  • 4.Nejprve noviny, pak stavebnictví

    Lídr OĽaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) a expremiér z let 2020-21 Igor Matovič (50) často opakuje, že za rodinné finance je odpovědná jeho manželka Pavlína (46). Po vstupu do politiky na ni šéf hnutí přepsal veškerý svůj majetek včetně firem. V roce 2007 se Pavlína Matovičová stala šéfkou jedné z největších sítí regionálních novin Regionpress, která již tehdy generovala mnohamilionové zisky. Před šesti lety však vydavatelství prodala a koupila stavební firmu.

    Matovičova společnost Hotel Trnavan zatím nic nepostavila, ale vlastní jedenáctipatrovou budovu bývalé ubytovny v Trnavě. V loňském roce byly na nemovitosti zahájeny stavební práce a manželka lídra OĽaNO plánuje jeho přeměnu na obytný komplex. Podle odhadů by na prodeji bytů a apartmánů mohla utržit kolem 9 milionů eur (220 mil. korun).

    Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
    Video se připravuje ...

  • 5.S podporou příbuzných

    Ne všichni politici jdou do boje s podporou svého manžela či manželky. Šéf Slovenské národní strany (SNS) a předseda parlamentu v letech 2016-20 Andrej Danko se v roce 2015 rozvedl; s bývalou manželkou Sylvií byli přes 15 let. Lídr národovců se může spolehnout na morální podporu svých dvou synů Andreje a Adama nebo rodičů Ondreje a Julie.

    Rodina předsedy SNS stála za několika podivnými privatizacemi, které proběhly už za vlády Vladimíra Mečiara. V roce 1996 ovládl Dankův otec společnost Lesostav Revúca. Kupní cena byla stanovena na 43 milionů slovenských korun, ale Danko z ní splatil jen 10,2 milionu a firma do tří let zkrachovala.

    Předseda slovenského parlament Andrej Danko Předseda slovenského parlament Andrej Danko | Facebook Andreje Danka

    Rodina Dankových, totiž politikovi rodiče, stála také za privatizací Montostroje Košice. Jejich firma Danker uspěla v tendru na koupi státního podniku, přestože nenabídli nejvyšší cenu – a ani nevadilo, že firmu založili jen čtyři dny před tendrem.

  • 6.Pellegrini se nikdy neoženil

    Peter Pellegrini (47) byl napřed věrným spojencem a posléze nástupcem Roberta Fica v čele vlády (2018-2020), poté však ze strany odešel a založil Hlas – sociální demokracii. I on působí v politice také pouze s podporou příbuzných. Politik nebyl nikdy ženatý, má však po svém boku spolehlivou dámu. Tou je jeho starší sestra Eva, která se zviditelnila díky štědré podpoře šéfa Hlasu. Loni politikovi poskytla vůz švédské značky, jehož cena se pohybuje kolem 1,5-2 milionů Kč.  

    Lídr Hlasu inspiroval ke vstupu do politiky i svého bratrance Lukáše Pellegriniho, který uzavírá kandidátní listinu hnutí Hlas. Člen banskoštiavnického zastupitelstva se zatím proslavil jako fotbalista. „Dnes hrdý hasič, který slouží Slovenské republice,“ představil svého příbuzného lídr Hlasu a dodal, že druhý Pellegrini se pokusí zabojovat o dobrý výsledek a možná i prokroužkovat se do Národní rady.

    Slovenský premiér Peter Pellegrini na dovolení v Itálii (červenec 2019) Slovenský premiér Peter Pellegrini na dovolení v Itálii (červenec 2019) | Facebook P. Pellegriniho

  • 7.Odvážná tanečnice

    Partnerka šéfa Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky (39) Soňa Ferienčíková (37) je známou slovenskou tanečnicí, pedagožkou a certifikovanou instruktorkou pilates. Oproti jiným partnerkám politiků nepodniká, také ale řídí organizaci – vede občanské sdružení BOD.Y, které se zaměřuje na tvorbu a produkci „nových tanečních děl mladých slovenských a zahraničních umělců“. Organizace získala před několika lety státní dotaci z Fondu na podporu umění, ale podle účetní závěrky vydělává také prodejem služeb.

  • 8.Otcova bílá kobyla

    Lídr Svobody a solidarity (SaS) neboli Sasky Richard Sulík (55) tvoří již více než deset let pár s Alexandrou Šikrhovou, jejíž jméno se v médiích skloňuje v souvislosti s jejím otcem. Jozef Šikrha, bývalý jednatel nebankovního subjektu SUN, byl odsouzen za podvod, podle obžaloby způsobil více než 500 lidem škodu za přibližně 261 milionů slovenských korun. Sulíkova partnerka byla společnicí nebankovní společnosti a u soudu vystupovala jako svědek.

    „Mé družce bylo 19 let, když ji její otec jmenoval do společností, které řídil. Ze společnosti SUN odešla v roce 1999,“ vysvětlil v roce 2010 předseda liberálů. Sulíkova partnerka v minulosti působila v několika firmách, které však již na trhu nepůsobí.

  • 9.Předseda a europoslankyně

    Pár s předsedou Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milanem Majerským (52) tvoří jeho stranická kolegyně, europoslankyně Miriam Lexmann (50). Přestože zastupuje Slovensko na evropské úrovni, na kandidátní listinu KDH se v předčasných volbách nedostala. „Je poslankyní Evropského parlamentu a myslím si, že v tuto chvíli je pro KDH poctivější představit jiné odborníky. Miriam Lexmann bude hnutí v těchto volbách podporovat, jako by tam byla,“ vysvětlil po představení kandidátky Majerský.

    Předseda KDH Milan Majerský žije s europoslankyní Miriam Lexmann. Předseda KDH Milan Majerský žije s europoslankyní Miriam Lexmann. | FB M. Majerského, M. Lexmann

  • 10.Rodina multiotce Kollára

    Nejvíce partnerek za svou politickou kariéru může bezpochyby předvést Boris Kollár (58), lídr hnutí Jsme rodina přezdívaný „multiotec“. Ví se o třinácti dětech s jedenácti ženami, server Plus Jeden deň dokonce píše o 15 dětech. Kdysi se s Kollárem vídala i česká herečka Kateřina Brožová.

    V minulosti tvořil nynější předseda parlamentu pár například se současnou poslankyní Petrou Krištúfkovou (46), s níž má plnoletou dceru. Bývalá podnikatelka kandidovala v posledních volbách na třetím místě kandidátky Sme rodina. Po vzniku koaliční vlády Igora Matoviče byla jmenována zmocněnkyní pro rodinu, ale kvůli medializaci její dovolené na jachtě s bývalou manželkou odsouzeného podnikatele Mariana Kočnera v roce 2009 musela z funkce odstoupit.

    V poslední době se však zviditelňují i další Kollárovy partnerky. Matka jeho nejstaršího dítěte (jednadvacetileté Alexandry Horňákové) Stanislava Horňáková byla v médiích zmiňována v souvislosti s firmou Arker, kde pracovala. Kollár býval majitelem firmy, dnes ji vlastní partner Horňákové. Jak upozornil portál Aktuality.sk, Sme rodina této firmě loni zaplatila 87 tisíc eur, přičemž hnutí nechtělo prozradit za jaké služby či zboží.

    Další Kollárova expartnerka Barbora Richterová není ani podnikatelka, ani politička, ale významně se podílí na volebním výsledku Sme rodina. V červnu poslala bývalá sportovkyně a matka dvou Kollárových dětí dopis poslancům Národní rady. V něm informovala, že ji Kollár v roce 2012 fyzicky napadl ve svém domě na Floridě. Předseda parlamentu později tuto informaci potvrdil, ale hájil se tím, že chtěl ochránit své dítě před jejím agresivním chováním. Na začátku července bylo svoláno mimořádné zasedání parlamentu, které mělo Kollára odvolat z funkce, ale nepodařilo se ho zahájit.

    Skandál však měl dopad na volební preference hnutí. Podle průzkumů agentury Ipsos pro deník Pravda výrazně klesaly, nyní až pod pětiprocentní hranici. „Strana v poslední době ztratila část voliček a voličů a zároveň musela využít mediální prostor a pozornost svých voličů k vysvětlování skandálu a nikoliv k prezentaci svého programu a priorit,“ zhodnotil pro Pravdu ředitel Ipsosu Jakub Hankovský.

Butterfly ( 25. září 2023 21:40 )

ako pre koho..my ho pozname, vy ani nie

Butterfly ( 25. září 2023 21:40 )

ako pre koho..my ho pozname, vy ani nie

Rooza ( 25. září 2023 20:47 )

Hmm, a kolik je různých sexuálních predátorů v takové kat 0licke církvi to tušíte? Vše zameteno a popřeno ve jménu Boha.
Tahle paní s tím alespoň vyšla ven, počítá i s odvoláním a netváří se jako svatá, narozdíl od katolických hodnostářů.

Rooza ( 25. září 2023 20:34 )

Paní Ficová už v roce 2015 vypadala, že se jí chce z manžela zvra... 😁

Jinak chudáci Slováci, taky "slušnej" výběr... 🙄

Butterfly ( 25. září 2023 13:00 )

Ceskej paraszt

Zobrazit celou diskusi