Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Po svatbě na zámku v Česku zatčení! Policejní exprezident Gašpar skončil v poutech, Fico běsní

Aktualizováno -
11. srpna 2023
18:05
Autor: simao, ČTK - 
11. srpna 2023
09:35

Tibor Gašpar je jedním ze svatebčanů, kteří se v červenci účastnili svatby významného advokáta Marka Pary, obhájce podnikatele Kočnera, na zámku Mcely ve Středočeským kraji. A také je slovenským policejním exprezidentem, který byl nyní zatčen. Potvrdil to i jeho syn – advokát Pavol Gašpar. Ten to označil za „předvolební cirkus“. Na zatčení upozornily Aktuality.sk.

Elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalšího někdejšího předního policistu, podle portálu Aktuality.sk je důvodem korupce.

Předseda nyní nejpopulárnějšího Směru-SD Robert Fico postup NAKA kritizoval. V čele slovenské policie stál Gašpar v době dřívějšího vládnutí Směru-SD. Na funkci policejního šéfa rezignoval v roce 2018 po tlaku části politiků a veřejnosti, která po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovala na demonstracích jeho odchod z vedení policie.

Portál Startitup.sk napsal, že zadržená dvojice už byla obviněna. Policie zadržení dvou osob pro podezření z korupce potvrdila, detaily k případu neuvedla. V případě druhého zatčeného se jedná o bývalého vyšetřovatele NAKA Romana Stahla.

Svatebčan na zámku Mcely a rozzuřený syn

Tibor Gašpar byl v červenci hostem svatby na zámku Mcely společně s expremiérem Robertem Ficem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Zatímco Fico je jednička kandidátky Směru-SD do parlamentních voleb, Gašpar je číslo 9 na kandidátce.

„Čurillova policie dnes ráno zadržela mého otce Tibora Gašpara. Jednalo se o zadržení bez domácí kontroly, ze kterého je jasné, že jde o sólovou akci Lipšicovy SP (býv. ministr vnitra Daniel Lipšic, dnes speciální prokurátor SR – pozn. red.) a Hamranovy NAKA (policejní prezident Štefan Hamran – pozn. red.),“ uvedl Pavol Gašpar o zadržení svého otce. Naráží přitom na „čurillovce“ – členy Národní kriminální agentury NAKA okolo vyšetřovatele Jána Čurilly.

„Takhle dělá volební kampaň Progresivní Slovensko. Tady je odpověď, proč ministr Šimko (ministr vnitra Ivan Šimko, který skončil v květnu – pozn. red.) musel skončit,“ tvrdí Gašparův syn.

Po posledních volbách z konce února 2020, které skončily porážkou Směru-SD, policie v různých kauzách obvinila například pracovníky justice včetně soudců, podnikatele, ale také představitele různých institucí z dob předchozího dlouholetého vládnutí Směru-SD.

Gašpar čelí stíhání i v jiné kauze, která souvisí s podezřením ze zneužívání policie. Naopak loni generální prokuratura zrušila Gašparovo obvinění ohledně možného zneužití policie například proti někdejšímu prezidentovi Andreji Kiskovi. V této kauze prokuratura zastavila stíhání také Fica, Kaliňáka a jednoho podnikatele.

Fico obviňuje Čaputovou

Ke Gašparově zatčení se již na sociální síti vyjádřil i samotný Fico. Označil ho za projev drzosti a zoufalství NAKA a elitní složky prokuratury. Podle něj k takovému útoku na nejsilnější opoziční stranu šest týdnů před volbami neexistuje žádný jiný důvod než poškození Směru-SD.

„Zadržení kandidáta Směru-SD na vysokém místě na kandidátce pro volby do NRSR Tibora Gašpara je jen projevem zoufalství a chrapounství NAKA a ÚSP, do posledního okamžiku sloužících politickému zadání zlikvidovat opozici,“ míní Fico.

Ukázal přitom přímo i na Bratislavský hrad a na prezidentku Zuzanu Čaputovou. „Pro útok proti nejsilnější opoziční politické straně 6 týdnů před volbami neexistuje žádný jiný důvod, než je poškození Směru-SD a pomsta Tiboru Gašparovi za jeho usilovné odkrývání špinavostí NAKA a ÚSP. Je neuvěřitelné, že po Matovičovi přímo převzala štafetu likvidace opozice prezidentka Čaputová. Takový hrubý nedemokratický zásah do průběhu voleb nemohla NAKA učinit bez jejího souhlasu,“ míní Fico.

Podle Čaputové je pro Fica nepředstavitelné, že by policie mohla fungovat bez politického řízení či zasahování do jednotlivých případů.

Fico dlouhodobě zpochybňuje stíhání řady lidí z doby jeho předchozího vládnutí. Po posledních volbách z konce února 2020, po kterých Směr-SD odešel do opozice, policie na Slovensku začala v různých kauzách stíhat například více někdejších představitelů různých institucí. Někteří z nich už byli odsouzeni nebo spolupracují s kriminalisty.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení novinářova vraha. Po jeho boku stáli Gašpar a Kaliňák.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Jarda Sumec ( 13. srpna 2023 05:59 )

Super napsáno

Jarda Sumec ( 13. srpna 2023 05:59 )

Super napsáno

vlasok ( 12. srpna 2023 00:24 )

Nebreč a vypočuj si radšej odborný komentár k situácii.

vlasok ( 12. srpna 2023 00:23 )

Ukážka slušnosti slovenskej politiky bývalého premiera Matoviča - http­s://ww­w.hl­avnes­pravy­.sk/ma­tovic-v-priamom-prenose-ukazal-ako-bez-mihnutia-oka-dokaze-klamat-i-svoju-pomsty­chti­vost/3­226912

janka69 ( 12. srpna 2023 00:17 )

je to príšerné , čo sa robí u nás.­...sp­ravo­dlivosť mizne a nastupuje diktatúra...tá mafia sa strašne bojí volieb....zatvorili by celý smer , keby mohli.. teraz tu vládne mafia a poriadna do kedy ????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa