Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fico stupňuje útoky na Čaputovou: Po volbách navrhneme obžalovat prezidentku!

Autor: ČTK - 
23. září 2023
15:43

Slovenská strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) chce po nadcházejících předčasných parlamentních volbách a ustavující schůzi nového parlamentu podat návrh na obžalobu prezidentky Zuzany Čaputové, uvedl dnes šéf Směru-SD a bývalý trojnásobný premiér Robert Fico. Čaputová Ficovy výroky na svou adresu označila za lež a součást jeho předvolební kampaně. Informuje o tom server Pravda.

Směr-SD Čaputovou kritizuje za schůzku s generálním prokurátorem Marošem Žilinkou v srpnu 2021. Podle Fica prezidentka při setkání chtěla ovlivnit kauzu stíhání tehdejšího policejního prezidenta Petra Kovaříka. Žilinka o schůzce hovořil na nedávné tiskové konferenci. Podle Fica byla schůzka důkazem vměšování politiků do práce orgánů činných v trestním řízení.

Čaputová odmítla, že by jakkoliv ovlivňovala trestní kauzu prostřednictvím generálního prokurátora. Vyjádření Fica považuje za lež a součást jeho předvolební kampaně. Prezidentská kancelář dodala, že důvodem setkání hlavy státu se speciálním prokurátorem a následně generálním prokurátorem v srpnu 2021 byly napjaté vztahy mezi nimi.

„Je to jen další ze lží Roberta Fica, za kterou na něj prezidentka nedávno podala žalobu, a potvrzuje, kam až je ochoten zajít, aby mobilizoval své voliče,“ uvedl ředitel odboru komunikace prezidentské kanceláře Jozef Matej. Fico dlouhodobě například tvrdí, že Čaputová je agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. Prezidentku také propojil s aktivitami amerického finančníka maďarského původu George Sorose.

Ustavující schůze parlamentu se má uskutečnit 30 dní po vyhlášení výsledků voleb. O návrhu na podání obžaloby rozhoduje parlament, pro musí být 90 ze 150 poslanců. Následně se věcí zabývá ústavní soud.

Pětiletý prezidentský mandát skončí Čaputové v polovině června příštího roku. Prezidentka už dříve oznámila, že o znovuzvolení se ucházet nebude.

Progresivní Slovensko (PS), které je podle průzkumu po Směru-SD druhou nejpopulárnější politickou formací v zemi, Ficovy výroky důrazně odmítlo. „Robert Fico jen účelově využívá očerňování prezidentky pro předvolební boj. Žalobu na prezidentku je možné podat pouze za velezradu nebo za úmyslné porušení ústavy. Pokud si pan Fico myslí, že k tomu patří i rozhovor s generálním prokurátorem, měl by raději vrátit právnický titul,“ řekla Pravdě mluvčí PS Alena Kuišová.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

donypan ( 29. září 2023 17:07 )

To že ČaputoVá je neštěstí Slovenska to ví na slovači hodně lidí.Amíkům lezla do řiti a Bruselu by slíbila nemožné jen aby se mu zalíbila.

Babišova Inflace ( 25. září 2023 19:23 )

Tyhle žvásty máš od Babiše nebo přímo z Kremlu?

roxin ( 25. září 2023 16:47 )

Až zuza skončí tak si může vzít kámošku na hrad soudruh pávek jako poradkyni, když jich má málo třeba rozumí politice víc jak soudruh a on ji zase může zaškolit ve zbraních.

lucie13 ( 25. září 2023 11:03 )

Spuhlas, rodrigos. A o útoku na svrchované Německo (Nord Stream), které CIA hodila pouze na UKáčka, se nijak nemluví. Přitom od počátku stavby to americký kongres bojkotoval. Ale teroristi jsou najednou jen kámoši Zelenského a pak mají tu drzost, chtít po západní Evropě peníze, zmetci.

lucie13 ( 25. září 2023 10:41 )

Naši politici by to zasloužili také, nejen za zpronevěru našich peněz a nárůst dluhu o rekordních 427 miliard v roce 2022, okrádání důchodců a štěpení společnosti, když o valorizaci mluví jako o přidání. Včetně jejich aférek a vytváření nových teplých koryt.

Zobrazit celou diskusi