Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úřednická vláda na Slovensku nezískala důvěru! Do voleb povládne s omezenými pravomocemi

Autor: ČTK - 
15. června 2023
11:47

Úřednická vláda slovenského premiéra Ľudovíta Ódora dnes podle očekávání nezískala důvěru sněmovny. Prezidentka Zuzana Čaputová by v souladu s ústavou měla kabinet odvolat a ponechat ho v úřadu s omezenými pravomocemi. Vláda odborníků nastoupila v polovině května a předpokládá se, že dovede zemi do zářijových předčasných parlamentních voleb. Pro vyslovení důvěry Ódorově vládě hlasovalo jen 34 ze 136 přítomných poslanců.

Kabinet podpořili zejména poslanci liberální strany Svoboda a Solidarita a skupina zákonodárců kolem expremiéra Eduarda Hegera. Naopak dvě nyní nejpopulárnější strany, Směr-sociální demokracie bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica a Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho, už předem ohlásily, že úřednickou vládu nepodpoří.

K nim se přidali rovněž poslanci nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče. Pro vyslovení důvěry vládě nehlasovali ani poslanci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, jejíž poslanec Rastislav Schlosár v rozpravě kritizoval, že slovenským premiérem poprvé v historii země není příslušník státotvorného národa, ale národnostní menšiny, a to maďarské.

Kabinet bez důvěry Sněmovny například nebude moci rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky. K výkon jiných pravomocí, které pro vládu vyplývají ze zákonů, a nikoliv přímo z ústavy, zase bude nutný předchozí souhlas hlavy státu. V tomto režimu fungovala předchozí Hegerova vláda od poloviny prosince, kdy jí Sněmovna vyslovila nedůvěru.

S ohledem na blížící se parlamentní volby vláda ekonoma Ódora už prakticky nemá prostor prosadit v parlamentu zásadnější návrhy či reformy.

Ódorova vláda ve svém programovém prohlášení například slíbila pokračovat v pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi, dále chce zajistit co největší čerpání peněz z evropských fondů z předchozího sedmiletého rozpočtového období a zrychlit plnění jednotlivých bodů z plánu obnovy. Kromě toho hodlá v klíčových oblastech připravit strategické materiály pro příští vládu.

Úřednický kabinet také bude muset připravit návrh rozpočtu veřejného sektoru na příští rok bez deficitu. Očekává se, že příští vládní koalice, která vzejde z voleb, parametry rozpočtu upraví. Dosažení vyrovnaného rozpočtu v příštím roce by ekonomiku země podle nezávislé rozpočtové rady stáhlo do recese. Pro letošek rada dříve odhadla, že schodek veřejných financí země dosáhne 7,5 miliardy eur (179 miliard korun), tedy více než šest procent výkonu ekonomiky.

trintin ( 16. června 2023 19:53 )

Úřednická vláda na Slovensku nezískala důvěru?? Připomnělo mi to starý pochod "Kamaráti, Na stráž, velí vodca náš, na vrchu Kriváňa postavíme stráž. Slovensko si ubránime nikoho sa nebojíme".

Zobrazit celou diskusi