Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Úřednická vláda začala na Slovensku úřadovat: Odvolali několik náměstků a vysokých úředníků

Autor: ČTK - 
17. května 2023
12:24

Úřednická vláda na Slovensku dnes na svém prvním jednání odvolala několik státních tajemníků (náměstků) na ministerstvech a rozhodla také o dalších personálních otázkách. Premiér Ľudovít Ódor už po pondělním nástupu do čela kabinetu řekl, že ministrům nechá volné ruce při výběru jejich nejbližších spolupracovníků.

„Nemyslím si, že je konec výměnám, spíše začátek. Když přijde ministr, který má limitovaný prostor pět či šest měsíců, tak potřebuje mít na klíčových pozicích někoho, komu důvěřuje. Proto jsem dal ministrům při výměnách volnou ruku,“ řekl po jednání vlády Ódor, jehož kabinet má dovést zemi do zářijových předčasných parlamentních voleb.

Vláda odvolala náměstky na ministerstvech financí, zdravotnictví a životního prostředí. Jmenovala také jejich nástupce a rovněž rozhodla o nové státní tajemnici na ministerstvu sociálních věcí; dřívější náměstkyně Soňa Gaborčáková se totiž stala ministryní v Ódorově vládě.

Kabinet rovněž rozhodl o dalších personálních otázkách, a to o kandidátovi na soudce unijního soudu a o návrzích na jmenování a odvolání vysokých diplomatů.

Vláda také souhlasila s vyčleněním maximálně 150 vojáků na pomoc policii při zajištění kontrol na hranicích v době jejich dočasného obnovení od 24. května do 8. června, o kterém rozhodl ještě předchozí kabinet kromě jiného v souvislosti s konáním mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.

Video  Čaputová svezla Pavla na Island slovenským speciálem.  - Blesk - Maxmilán Nový
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi