Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další rána TikToku: Komunisté směli k americkým datům, potvrdil bývalý zaměstnanec

Autor: mav - 
17. května 2023
09:40

Sociální síť TikTok čelí kritice a vyšetřování, nakolik jsou u ní data uživatelů soukromá. Její provozovatel, čínská firma ByteDance, tvrdí, že osobní údaje amerických účastníků skladuje na serverech v Americe a do komunistické Číny se nedostanou. Bývalý zaměstnanec však u soudu tvrdí opak.

Jin-tchao Jü (Yintao Yu) alias Roger pracoval v ByteDance od srpna 2017 do listopadu 2018 coby technický šéf americké pobočky sídlící v Kalifornii. Krátce po nástupu si prý začal uvědomovat, jak firma překračuje přinejmenším etická pravidla a autorské právo a dravě se dere do popředí popularity - například parazitováním a krádežemi videí od konkurence, jako je Instagram a Snapchat. Také prý firma vytvářela umělé uživatele TikToku, aby přidávali lajky a celá platforma vypadala navenek větší.

Když na to začal upozorňovat, dostal výpověď, píše South China Morning Post. A to neoprávněnou, jak se snaží vymoci u soudu - spolu s odškodným. „Problémy, na něž upozorňuje, jsou důležité pro všechny Američany a chce to skutečnou kuráž, svěřit se takto se svým příběhem soudu,“ tweetoval jeho obhájce Charles Jung.

Americké úřady víc zajímá, nakolik má čínská vláda, respektive komunistická strana přístup k soukromým datům amerických občanů. I k tomu měl Jin-tchao co říci.

Komunistická partaj podle něj měla přímo ve firmě speciální kancelář zvanou „výbor“, která na firmu zblízka dohlížela a „vedla ji k dodržování základních komunistických hodnot“, cituje CNN z Jin-tchaovy stížnosti. „Výbor si ponechal svrchovaný přístup ke všem údajům společnosti, a to i k údajům uloženým ve Spojených státech,“ pokračuje dokument.

Před pár dny firma dopisem ujišťovala americké kongresmany, že „nikdy nesdílela“ data žádného amerického uživatele s čínskou vládou, a ani by to prý neudělala, kdyby dostala pokyn. Aby měli v USA jistotu, převádí prý americká data na servery americké firmy Oracle Corp.

TikTok jako nástroj komunistické propagandy

Jin-tchao nicméně tvrdí, že firma straně/vládě šla na ruku, poslouchala žádosti o sdílení informací, odstraňování nebo naopak propagování konkrétních příspěvků a videí. „Užitečný nástroj propagandy,“ komentuje.

„Hodláme se důrazně bránit proti tomu, co považujeme za nepodložená tvrzení a obvinění v této stížnosti,“ uvádí pro CNN mluvčí ByteDance. „Pan Jü pracoval pro ByteDance necelý rok, jeho zaměstnání skončilo v červenci 2018,“ dodává. Právě i datum ukončení kontraktu vyhozený inženýr rozporuje. Mluvčí navíc říká, že žalující ve firmě nepracoval na TikToku, nýbrž na aplikaci Flipagram, jejíž vývoj byl ukončen.

Používání TikToku právě z obav o zneužívání dat důrazně nedoporučují četné úřady na Západě, mnohde ho nesmějí mít na služebních telefonech státní zaměstnanci - což platí mj. i pro mnohá česká ministerstva a Parlament. 

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR nám nedává jinou možnost, než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ uvedl ředitel Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr.

Video  Epicentrum - David Slížek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 17. května 2023 09:58 )

Čínská lidová republika je prostě totalitní země a přesně tak věci v těchto zemích fungují. Fungovaly tak i v ČSSR - Československé socialistické republice. Na práva jednotlivců se nehledí, všechno se kopíruje a napodobuje a především v každém podniku musí být zřízena základní organizace Komunistické strany, která má ke všemu přístup a reálně do všeho také zasahuje.

Zobrazit celou diskusi