Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutné výročí: Před třemi lety Praze zemřel první Čech nakažený covidem. Jaké byly dva roky pandemie?

/
  • Na Staroměstské náměstí chodí lidé vzpomínat na své blízké, které ztratili kvůli nemoci covid-19.
    22. března 2023 ● 19:06

    Přesně před třemi lety zemřel v Nemocnici na Bulovce první pacient nakažený covidem-19. Byl jím 95letý senior. Tehdy Praha ani Česká republika netušila, co ji v následujících letech čeká. Od začátku pandemie zemřelo celkem přes 42,5 tisíc lidí. Situace, do které se žádná vláda v posledních desetiletích nedostala, vyžadovala často okamžitá řešení. Ne všechna se však povedla nebo byla ku prospěchu věci. Dokonce ani ti, kteří opatření schvalovali, je nedodržovali. Stačí si vzpomenout na tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu a jeho návštěvu restaurace.

  • 1.

    Začátek v Číně

    V Číně zavírají veřejná místa z důvodu rizika nákazy koronavirem
    Autor: Reuters

    V nemocnici Na Bulovce přesně před třemi lety zemřel první člověk nakažený zákeřným covidem-19, původem z čínského Wuhanu. Prvním nakaženým byl asi sedmdesátiletý důchodce právě z Wuhanu, který se 1. prosince 2019 probudil s podivným zápalem plic.

    Čína o nové virové nemoci informovala až poslední den v roce. Čínské úřady označily nemoc za zápal plic neznámého původu a informovala o ní i čínská státní televize nebo několik dalších médií, například Reuters, Deutsche Welle a South China Morning Post. Poprvé se tak o covidu dozvěděla Světová zdravotnická organizace (WHU).

  • 2.

    První pacienti

    Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce
    Autor: Archiv Blesku

    Bylo to až 1. března, kdy se v České republice objevily první potvrzené případy covidu-19, šlo o dva české muže a jednu Američanku, všichni tehdy byli okamžitě převezeni na infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce. Průběh u všech tří byl mírný, jejich rodiny zůstaly v izolaci, ale nakažené nebyly. „Koronavirus se tu opravdu může rozšířit, ale ta masovost by neměla být tak velká,“ mínila tehdejší náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

  • 3.

    První lockdown

    Vylidněná Praha v čase koronavirové krize
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusin

    V neděli 12. března 2020 byl v České republice vyhlášen na 30 dní nouzový stav. Platil zákaz veřejných i soukromých akcí a zákaz vstupu veřejnosti do sportovních a kulturních zařízení. Od soboty 14. března byl zakázán provoz restaurací a některých obchodů, opatření mělo platit na 10 dní, později bylo prodlouženo do 1. dubna.

    Od pondělí 16. března platilo uzavření státních hranic. Od čtvrtka 19. března byl vyhlášen zákaz vycházení bez ochrany obličeje a zákaz nakupovat v obchodech lidem pod 65 let mezi 8. a 10. hodinou. Od úterý 24. března do 23. dubna bylo zakázáno pobývat na veřejnosti v počtu více než dvou.

  • 4.

    První úmrtí

    Adam Vojtěch v Epicentru Blesku. (18.11.2021)
    Autor: Blesk:TONDA TRAN
    Přesně 22. března zemřel v Nemocnici Na Bulovce první pacient nakažený covidem-19. Býl jím 95letý muž s mnoha přidruženými nemocemi. „Je to pravda, zemřel první pacient. Nicméně je třeba říci, že to byl člověk, který byl dlouhodobě chronicky nemocný. Prodělal v poslední době řadu atak nemoci a bylo tu kardiovaskulární selhání, které souviselo mimo jiné s tím, že byl pozitivně testován na koronavirus,“ řekl Roman Prymula, tehdejší šéf Ústředního krizového štábu.

    K události se vyjádřil nejen tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), ale také bývalý prezident Miloš Zeman. „Zpráva o odchodu člověka je vždy bolestná a zasáhne srdce. Chci vás všechny moc poprosit, abyste pečlivě dodržovali přijatá opatření, nepropadali strachu, protože oslabuje. S odvahou a společně toto období překonáme! Velké poděkování vyslovuji lékařům a dalším zdravotníkům, protože jsou doslova v první linii a bojují o záchranu nemocných ohrožených na životě,“ napsal na svůj oficiální facebookový profil.

  • 5.

    Šití roušek

    Tato žena šije roušky pro Thomayerovu nemocnicii
    Autor: Facebook

    Počátky pandemie měly jeden společný ukazatel. Naprostý nedostatek ochranných pomůcek a to jak pro zdravotnický personál, tak samozřejmě pro občany. Navíc vláda nařídila nošení přinejmenším aspoň roušek, a tak nezbývalo než sednout k šicím strojům. Zajímavé bylo, že na začátku pandemie se Češi semkli a každý nabízel pomoc. Kdo nechodil do práce kvůli lockdownu, šil nebo jinak vyráběl roušky právě pro zdravotnický personál. Jak pandemie trvala, jednota a sounáležitost se však vytratila.

  • 6.

    Oslava konce pandemie

    Přípravy na hostinu na Karlově mostě.
    Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

    Dalo by se říct, že první vlnu pandemie Česká republika zvládla bez ztráty kytičky. Opatření zafungovala, šílené scénáře o mrtvých na ulicích se nevyplnily a když vláda začala uvolňovat opatření, Pražané se rozhodli, že to náležitě oslaví. Známý pražský kavárník tak uspořádl na Karlově mostě sousedskou slavnost, na které se u půl kilometrového stolu sešlo přes dva tisíce lidí. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“? Markéta Volfová, Lukáš Červený

    „Chceme oslavit konec koronavirové krize tím, že umožníme lidem, aby se setkali a ukázali, že nemají strach z mezilidského kontaktu, ani se nebojí vzít si kus sendviče od svého souseda,“ řekl v červenci 2020 k akci Kobza. A zatímco Češi slavili, svět v čele s WHO kroutil hlavou. Pandemie totiž rozhodně neskončila...

  • 7.

    První vakcína

    Pandemie covidu-19
    Autor: Reuters

    Prvních 9 750 dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech dorazilo do České republiky, stejně jako do dalších států EU, v sobotu 26. prosince. O den později se pak spustilo očkování, nejdříve přišli na řadu senioři a zdravotníci. V Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích se hned 27. prosince nechal naočkovat i tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a válečná veteránka Emílie Řepíková (95), která je obyvatelkou Domova Vlčí mák v ÚVN.

  • 8.

    První výročí

    Na Staroměstské náměstí chodí lidé vzpomínat na své blízké, které ztratili kvůli nemoci covid-19.
    Autor: ČTK / Šimánek Vít

    Přesně rok poté, co Na Bulovce zemřel první pacient, uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii pietní akci na Staroměstském náměstí. „V pondělí 22. března 2021 to bude rok od úmrtí prvního pacienta s covidem v České republice. Křížek je symbolem toho, že současná vláda občany této země prostě odepsala a zaměřila se pouze na svůj zisk a mediální obraz,” popsal tehdy událost na svém webu Milion chvilek. Křížů bylo 25 tisíc, za každou oběť jeden. Lidé sem chodili rozsvěcet svíčky, pokládat květiny a k jednotlivým křížům psali i jména s daty úmrtí.

  • 9.

    Konec opatření

    Uvolnění opatření
    Autor: David Malík

    Od 5. května 2022 skončil v Česku stav pandemické pohotovosti a s ním veškerá plošná protikoronavirová opatření. Naočkovat se nechalo bezmála 7 milionů občanů České republiky, z toho 64 % má všechny dávky. Od začátku pandemie se nakazilo přes 4,5 milionů Čechů, bohužel 42,5 tisíce lidí nepřežilo. 

    Fotogalerie
    77 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Hohenegr: První zemřel na covid a měl 95 let ta nemoc ho opravdu zkolila, protože kdyby nedostal covid mohl tady být ještě dalších 10 nebo snad i 20 let.
To, že zemřel první na covid v takovém věku mě hned na začátku přesvědčilo, že tady nění něco v pořádku a celé je to bublina, které dávám tak dva roky a pak splaskne.

(23. 03. 2023 07:29)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy