Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Slovensko posílá do Česka novou velvyslankyni: Funkci převezme státní tajemnice Ingrid Brocková

Ingrid Brocková na Globsecu 2023.
Ingrid Brocková na Globsecu 2023.  (Autor: Twitter/Globsec)
Autor: ČTK - 
14. června 2023
21:01

Novou slovenskou velvyslankyní v Praze bude Ingrid Brocková, dosavadní státní tajemnice na ministerstvu zahraničí. Funkci by měla zastávat od podzimu, uvedl server Teraz.sk s tím, že to potvrdila sama diplomatka. Místo v čele slovenského velvyslanectví je neobsazené od loňského září.

„Dá se to potvrdit, už je to odtajněné, takže ano,“ uvedla Brocková s tím, že již obdržela tzv. agrément, tedy souhlas hostitelské země, a nastoupit by měla po vyřízení všech formalit nejspíše „někdy na podzim“.

Brockovou navrhl na velvyslankyni v Praze dnes již bývalý šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer, který sám byl velvyslancem v Praze do loňského září, kdy ve funkci ministra zahraničí vystřídal Ivana Korčoka.

Káčer počátkem dubna, kdy se ještě jako ministr zúčastnil veřejné debaty se svým protějškem Janem Lipavským po jednání členů vlád obou zemí v Trenčíně, mimo jiné řekl, že slovenská vláda schválila první čtyři návrhy na nové velvyslance, včetně osoby, která má vést zastupitelský úřad v Praze. Půjde o profesionálního diplomata či diplomatku, jméno ale nechtěl prozradit, protože žádost o agrément se tehdy k Lipavskému ještě nedostala.

Brocková je státní tajemnicí od dubna 2020. Na ministerstvu přitom pracovala od roku 1993 - s přestávkou 2001-2008, kdy byla představitelkou Světové banky na Slovensku. Věnovala se hlavně ekonomické diplomacii, dvakrát byla slovenskou velvyslankyní při Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Kubova Barbora ( 16. června 2023 11:55 )

ahoj všichni, chci doporučit tuto upřímnou spolehlivou úvěrovou společnost, viděl jsem jejich reklamu zde na tomto webu, tak jsem se rozhodl je kontaktovat, potřebuji půjčku na financování svého projektu, takže k mému překvapení jsem požádal o půjčku ve výši 6 000 000 Kč. obdrželi půjčky na vybavení bez prodlení, proto chci vzkázat všem, kteří hledají legitimní společnost pro vaši půjčku, aby je nyní kontaktovali e-mailem: jana­cova1­010gma­il.com +420 225 636 045

Zobrazit celou diskusi