Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nový český velvyslanec na Slovensku Jindrák: Je to mimořádná funkce. A co pro něj bude těžké?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. prosince 2022
15:41
Autor: Vera Renovica, pah - 
21. prosince 2022
14:30

Kariérní diplomat Rudolf Jindrák posledních 5 let působil jako šéf hradního zahraničního odboru, nyní míří dělat velvyslance na Slovensko. Odjíždí 15. ledna a už den poté předá pověřovací listiny. „Tím se ukončuje proces jmenování velvyslance a jeho akreditace v přijímací zemi,“ řekl v Epicentru. Od té doby se mu také bude moci říkat Vaše excelence.

Bude to už jeho pátý výjezd, v 90. letech Jindrák začínal v Mnichově, Budapešti, Vídni a v Berlíně. Zároveň ho ale nečekají lehké začátky: Prezident Miloš Zeman si totiž přeje, aby až do konce jeho úřadování Jindrák nadále vedl hradní zahraniční odbor. „Byla to podmínka, aby mě pustil a já mohl odjet,“ vysvětlil. Kolegům, kteří na zahraničním odboru zůstávají, bude šéfovat na dálku.

Přibližně každý týden se také v Praze na půl dne otočí, aby pomohl s poštou a podklady. Do konce úřadu Miloše Zemana totiž připravují řadu mezinárodních akcí, u kterých se vyplatí, že je Jindrák v komunikaci například s protějšky ve Varšavě. „Bude to drsné, navíc je zima. Práce mi nevadí, spíš mi vadí přesuny mezi Prahou a Bratislavou po D1, kde člověk může zůstat někde viset. Měsíc a půl ale není tak dlouhá doba, dá se to zvládnout,“ přiznal.

Video  Epicentrum-Rudolf Jindrák  -  Vera Renovica
Video se připravuje ...

Za tuto „práci navíc“, kterou bude vykonávat až do března, ale druhý příjem mít nebude. Pracovní poměr mu totiž na Hradě oficiálně skončí ke 14. lednu, dále bude pracovat pod ministerstvem zahraničních věcí.

Na výjezd se Jindrák netěší především z osobního hlediska. „Doma“ teď byl 8 let, manželka s dětmi zůstanou v Česku. Zrovna funkci na Slovensku však považuje za speciální. „Celá řada lidí se mě ptá, proč nejedu do Ameriky nebo do Londýna. Já si ale myslím, že český velvyslanec na Slovensku je pořád něco mimořádného. Radši budu číslo 1 v diplomatickém sboru na Slovensku, než číslo 162 někde v jiné zemi,“ sdělil.

Babišova Inflace ( 22. prosince 2022 00:37 )

Včera bylo pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa