Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nový český velvyslanec na Slovensku: Zemanův muž Jindrák vystřídá Tuhého, Slováci souhlasí

Autor: ČTK - 
23. září 2022
06:49

Novým českým velvyslancem na Slovensku se stane dosavadní ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Slovenská strana již s jeho působením souhlasila a udělila mu tzv. agrément. Informaci ČTK potvrdil Jindrák. Postu by se měl pravděpodobně ujmout na počátku příštího roku. Ve funkci vystřídá Tomáše Tuhého.

O vyslání Jindráka jako diplomatického zástupce k východnímu sousedu rozhodla ještě předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), podle médií po dohodě s tehdy nastupujícím kabinetem Petra Fialy (ODS).

Kariérní diplomat Jindrák se dlouhodobě zabývá vztahy se zeměmi ze středoevropského prostoru. V minulosti působil jako český velvyslanec v Maďarsku, Rakousku a především v Německu, kde vedl českou ambasádu téměř osm let.

Podílel se například na přípravě česko-německé deklarace. Pracoval také jako náměstek ministra zahraničí. Ke jmenování velvyslancem na Slovensku měl blízko již za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). V roce 2017 nahradil na postu ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka, který se stal českým velvyslancem v USA.

Jindrák ČTK řekl, že se vztahy se Slovenskem fakticky zabývá více než 30 let, protože slovenská agenda zasahovala do všech jeho předchozích diplomatických funkcí. Poznamenal, že českého velvyslance v Bratislavě nikdy nepovažoval za čistě diplomatický post, protože česko-slovenské vztahy jako takové jsou mimořádné a mají nadstandardní přesah do domácí politiky obou zemí.

V čele ambasády se chce soustředit především na udržení nadstandardních vztahů mezi Českem a Slovenskem. „Chci, abychom na vztahy se Slovenskem vždy pohlíželi jinak než na vztahy s jinými zeměmi. A chci pro to vytvořit podmínky," řekl. Dodal, že se Slovenskem ho pojí i rodinná historie, kdy předci jeho matky dlouhodobě na Slovensku žili.

Funkce se Jindrák zřejmě ujme od ledna. Současný velvyslanec Tuhý tak ambasádu povede do konce českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jindrák poznamenal, že díky lednovému nástupu bude mít možnost být od počátku u vzpomínkových akcí, které budou připomínat 30 let od rozdělení Československa.

Video  Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa