Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovy poslední metály: Vyznamenání pro Zagorovou i Zelenského. Kdo bude další?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
21. září 2022
05:00

Prezidenta Miloše Zemana čeká poslední udělování státních vyznamenání! Paradoxně letos rozdá metály už podruhé a dalo by se říci i potřetí. Naposledy se totiž ve Vladislavském sále uctili hrdinové Česka 7. března 2022 rovnou za poslední dva roky.  Mluvčí Hradu Blesk Zprávám potvrdil, že dojde k oslavám 28. října. Zatím ale neprozradil, jestli bude znovu zrušená slavnostní recepce. 

„Připravujeme oslavy státního svátku 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu,“ informoval Blesk Zprávy mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. I na opakovaný dotaz, zdali se bude tentokrát konat slavnostní recepce, ale neodpověděl. Stejně tak i na to, kolik hostů by mohl Vladislavský a Španělský sál pojmout, či zdali dorazí vyznamenaní osobně - především ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

První jména: Zelenskyj a Zagorová

Právě Zelenskyj má být jednou z vyznamenaných osobností - přesněji mu má být propůjčeno nejvyšší státní vyznamenání Řádu bílého lva. Prezident Miloš Zeman to avizoval krátce po začátku války na Ukrajině, kdy se začaly objevovat první zprávy o hrdinství ukrajinské hlavy státu. 

Zeman veřejnost informoval ještě o jednom jméně, které se objeví na seznamu vyznamenaných osobností. Jedná se o nedávno zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou (†75), prezident to řekl v rozhovoru v rádiu Frekvence 1. Zatím ale není jasné, zdali se bude jednat o propůjčení řádu či o udělení medaile. 

„Když jsme spolu o tom jednali a já jsem ji navrhl před několika lety, tak tehdy paní Zagorová namítala, že je to zrovna v roce výročí, kdy Miloš Jakeš na Červeném Hrádku pronesl projev o hodné holce,“ řekl také Zeman, který připomněl, že to není poprvé, co o této české zpěvačce a devítinásobné držitelce Zlatého slavíka přemýšlel. 

Video  Metál po Zelenského: Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Senát byl letos skoupý, Sněmovna poslala 34 jmen

Česká hlava státu se nyní nejspíše probírá seznamem osobností, které mu navrhli občané ČR, ale také poslanci a senátoři. Lidé navrhli, aby Zeman vyznamenal 139 osobností, jak uvedl na konci nominačního období pro ČTK Ovčáček. „Celkem jde o 168 návrhů od občanů navrhujících na vyznamenání 139 osob,“ řekl. Počet dopisů se snižuje, pro srovnání v roce 2019 lidé navrhovali ocenit 257 osobností.

Poslanecká sněmovna letos na Řád bílého lva navrhla šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Znovu se na listinu dostává také ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, kterého prezident už sedmkrát odmítnul. Celkem by poslanci ocenili 34 osob.

Podle Senátu by měli dostat  nejvyšší ocenění Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek, kteří za druhé světové války prováděli sabotážní diverzní akce a předávali zprávy exilové vládě v Londýně. Balabán byl nacisty zatčen a popraven v roce 1941, Mašín o rok později, kdy po přestřelce s nacisty zahynul i Morávek. Posmrtně byli povýšeni na generály.

Nejvyšší ocenění si podle Senátu zaslouží generál Karel Lukas, legionář a účastník zahraničního protinacistického odboje, který byl v roce 1949 komunistickou tajnou policií zatčen, obviněn z velezrady a umučen ve vězení na Pankráci. Medaili Za hrdinství navrhli senátoři pro Josefa Serinka, dalšího účastníka protinacistického odboje, který po útěku z internačního tábora pro Romy v Letech u Písku vedl na Vysočině partyzánskou skupinu.

Celkem Senát nominoval 8 osobností, to je o polovinu méně, než tomu bylo loni. Zeman nicméně častokrát k přání senátorů nepřihlédne, loni se ale ztotožnil se dvěma „kandidáty“. 

Třetí sláva v tomto roce

Paradoxně se bude 28. října udělovat státní vyznamenání již potřetí v tomto roce. V roce 2020 a 2021 do udělování a propůjčování metálů „skočil“ covid-19 a jednou byla akce posunuta také kvůli chatrnějšímu zdraví prezidenta Zemana. Poprvé a zároveň i podruhé Zeman pozval vyznamenané a další hosty 7.3., kdy předával řády a medaile za uplynulé dva roky. Nyní čeká Zemana zcela poslední předávání metálů, v březnu totiž opustí Hrad a nahradí jej jiný prezident. 

Metály měly osobnosti již udělené. Datum předávání je jen technikálií, jak nám již dříve objasnil i bývalý hradní protokolář. „Za mě platí, že ceremoniál předání státních vyznamenání může být kdykoliv. Je tu zákon, který stanoví, že řádové dny k propůjčení řádu TGM a Bílého lva jsou 28. října a 1. ledna. Takže i kdyby to bylo předáno v 5. listopadu, v prosinci či třeba 18. ledna, tak je to v pořádku, protože ty základní listiny budou i tak znít, že to rozhodnutí bylo učiněno k řádovému dni,“ objasnil Blesk Zprávám Jindřich Forejt. 

Řád Bílého lva získal za rok 2020 epidemiolog Roman Prymula, zpěvák Karel Gott a například také pilot František Chábera. Za rok 2021 si řád odnesla herečka Jiřina Bohdalová, podnikatel Petr Kellner a kosmonaut Vladimír Remek

Co je to státní vyznamenání? 

Jsou propůjčována nebo udělována. Oceňují se občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, hrdinské či jiné výjimečné činy. 

Jsou to řády a medaile

Řády jsou vyšší formou a propůjčují se. Máme Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Medaile jsou nižší formou a udělují se. Byla zřízena Medaile Za hrdinství a Medaile Za zásluhy. Lze vyznamenat i zesnulou osobu tzv. in memoriam.

buban ( 21. září 2022 20:14 )

To X-vám poněkud uniklo, že pan prezident Zeman nekandiduje.

hulmihosoudruhu ( 21. září 2022 19:10 )

Takhle zachraňovali mír před Hitlerem podepsáním Mnichovské dohody.

buban ( 21. září 2022 19:02 )

To Xo-ale vůbec ne, měla jsem tu čest s panem prezidentem Zemanem strávit cca 2 hodiny-a byl to vskutku velmi pozitivní zážitek.

buban ( 21. září 2022 18:57 )

To Xo-Jj, a vy byste si tam představoval/a koho? Třeba Peterkovou?

pindal ( 21. září 2022 17:46 )

Je to jenom starý člověk a asi nemocný,nikoho bych nesoudil.Krom toho,pravda je velmi,velmi relativní.Dnes,já bych řekl,pokud jde někomu o mír,nepodporoval bych Ukrajinu,ovšem pokud někomu jde o mír.Ostatní jsou jenom kecy a boj o záchranu své kůže,protože pokud se to vysvětlí,mohli by jít od válu za svou předešlou činnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa