Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spojencům Moskvy říkali, že „Rusko je tady navždy“. Teď prchají z Ukrajiny pryč

Autor: DVL - 
20. září 2022
09:17

Lidé z Charkova prchli, měli k tomu více důvodů. Někteří se obávají trestu za kolaboraci s Ruskem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž mnohokrát upozorňoval, že se ukrajinská armáda bude snažit najít všechny kolaboranty. Jiní lidé se však jenom bojí války, a tak utíkají do ruského Bělgoru, který sousedí s nedávno nazpět získaným Charkovem. Informoval o tom deník The Guardian.

Jenom před pár týdny pracovala Irina v ruské okupační administrativě v Kupjansku, velkém městě na severu Ukrajiny, které obsadila armáda Vladimira Putina jen několik málo dnů po zahájení ruské invaze.

Ale nyní ruští vojáci město opustili, protože ukrajinská armáda si okupované teritorium vzala zase nazpátek. Irina a její rodina utekla, protože čekala, že by ihned došlo k jejich potrestání kvůli kolaboraci s ruskými invazivními silami.

Podle důkazů z nově osvobozených území je zjevné, že ruští vojáci používali násilí, aby zabránili jakémukoli projevu nelibosti a udrželi si kontrolu. Někteří lidé je ale vítali a pomáhali jim. Jiní si vyslechli naléhání ruských představitelů, kteří jim tvrdili, že Rusové už tady zůstanou navždycky, proto se tito lidé rozhodli s nimi spolupracovat nebo se prostě jen pokusit tiše žít pod jejich nadvládou.

Pro místní podporovatele Moskvy však přišla tvrdá ráda ve chvíli, kdy se ruské vojsko neočekávaně stáhlo, to začali považovat za zradu.

Všichni nám říkali, že teď sou tady, teď jsou tady, nemáte se čeho bát,“ řekla Irina, narážejíc přitom na sliby Rusů poslaných Moskvou. Přijala zaměstnání v ruské okupační administrativě a dále uvedla: „Jen před pěti dny nám říkali, že odsud nikdy neodejdou. A o tři dny později jsme pod ostřelováním… A ničemu nerozumíme.“

„Nerozumíme, co je tedy pointou toho všeho,“ řekla na ruskou vojenskou operaci.

Před měsíci Rusové místním obyvatelům okupovaných území tvrdili, že tady už zůstanou. Představili jim rubl, lidé v důchodu měli dostat důchody od Ruska, proruští obyvatelé dostali práci jako vládní pracovníci.

„Je zcela jisté, že Rusko už odsud nikdy neodejde,“ řekl Andrej Turčak, lídr ruské vládní strany Jednotné Rusko, když byl v červenci na návštěvě v Kupjansku. „Rusko odsud nikdy neodejde. A všechna nezbytná pomoc bude poskytnuta.“

Tento slib spolu s vyhrůžkami násilí, byl hlavní důvod, proč se někteří obyvatelé stali kolaboranty – byli ujišťováni, že nikdy nebudou potrestáni jako kolaboranti nebo zrádci. A tímto způsobem Rusko získávalo nadvládu.

Nyní odchod ruské armády zanechal devastující úder představě ochotných příznivců o ruské armádě a Kremlu.

Ukrajina slíbila, že chytne místní, kteří kolaborovali s ruskou armádou nebo nastrčenou ruskou vládou. Hrozí jim až 15 let vězení. Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že se ukrajinská armáda bude snažit najít každého kolaboranta v Charkovské oblasti.

Útěk do Ruska

V ruském regionu Bělgorod, který hraničí v Charkovskou oblastí, vláda oznámila, že sem uprchlo skoro 1400 lidí, jsou tam nyní ubytování a přebývají například v dočasných táborech poté, co přešli hranice mezi Ukrajinou a Ruskem. Hodně z nich jsou rodiny s dětmi, které uprchly z boje. Stovky dalších lidí zůstávají v pronajatých bytech nebo u svých příbuzných.

V malém středisku pomoci ve městě řeklo půl tuctu Ukrajinců, kteří nedávno uprchli do Ruska, že jsou ohromeni neschopností Moskvy udržet Charkov a odolat úspěšné protiofenzivě, která znovu dobyla 8 000 čtvrtečních kilometrů za pouhých pár týdnů.

„Lidé tady věřili ruským vojákům, řekli, že nás neopustí, že jsme ztratili tolik lidí a oni nás neopustí,“ řekl 44letý Alexander, který utekl z nedaleké vesnice se svou manželkou a synem. „Pak se naráz stáhli. Trvalo jim měsíce, než zabrali všechno to území a pak odešli během dvou dnů. Lidé prostě nechápou, co se tady stalo.“

Vyučený svářeč Alexander řekl, že pro Rusko nepracoval a od začátku války nebyl zaměstnaný. Chtěl svou vesnici opustit, ale tu brzy obsadili Rusové již po pár prvních dnech války. Svůj domov chtěl opustit proto, aby „mohl pracovat a jeho syn chodit do školy, potřeboval ho šatit a poslat do školy“.

Měli v plánu připojit se k jeho bratrovi v Polsku, ale pak byl Alexander zraněný kvůli ostřelování, a místo toho utekli k příbuznému v Rusku.

Přitom dodal, že nešlo o to, že by rodina byla proti návratu Ukrajiny, ale protože se báli nebezpečí války. „Byli jsme hysteričtí,“ řekl. „Snažili jsme se tak dlouho, dokud to jenom šlo.“

Jako ostatní i on požádal o neuvedení celého jména. Bál se, že by ho někdo mohl vidět jako zrádce, protože odešel do Ruska. Dodal, že stále doufá v návrat, chce navštívit své rodiče na Ukrajině.

Chystaná anexe

Moskva se snažila integrovat území tak, že věšela letáky a zároveň se snažila v lidech vyvolávat strach a paniku. Všechno to se dělo jako předehra k formální anexi, která se v některých regionech měla konat už letos na podzim.

Všechny tyto události otřásly důvěrou i dalších lidí na dosud okupovaných území, kterým Rusové slíbili ochranu. „Měli jsme odejít dříve,“ řekl Sergej, Irinin přítel, který pracoval na vlakovém nádraží. Bylo těžké najít nějaké místo v Bělgorodu, dodal, protože se sem nastěhovali tisíce lidí od doby, co vypukla válka.

Irina a Sergej se shodli, že stále podporují ve válce Rusko, ale už jim méně věří v tom, že by mohli své příznivce ochránit.

„Teď se bojím o lidi v Chersonu a Záporoží,“ řekl Irina zmiňující území, která se stále nacházejí pod nadvládou Ruska. „Jim taky řekli, že nikam neodejdou. Ale když se podíváte na to, co se stalo v Charkově, tak nikdo nemůže říct, co bude zítra.“

V centru pomoci většina lidí uvedla, že se na Ukrajinu vrátí pouze v případě, že Rusko znovu ovládne území. Jiní tvrdili, že se nikdy nevrátí, i kdyby se Rusko vrátilo. „Nikdy se nevrátíme,“ řekl Sergej, Irinin přítel, který nesl z centra pomoci malou tašku s botami a svetry. „Není nic, k čemu bychom se mohli vracet.“

Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Válka na Ukrajině: Dívka trénuje balet v krytu poblíž Charkova (18.3.2024)
20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024) Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024)
Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa