Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Katarský emír narychlo opustil Česko. Brusel ho na supersummitu nechtěl, delegace zůstala

Aktualizováno -
6. října 2022
14:37
Autor: ČTK - 
6. října 2022
09:14

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání ve středu večer odletěl z Česka, potvrdil ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Důvodem podle něj bylo, že Brusel neodsouhlasil, aby se emír stal účastníkem dnešního neformálního summitu evropských zemí. Podle Deníku N, který na odjezd emíra upozornil, odcestoval do Londýna. Z Česka ale odcestoval spokojený,  o důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část delegace v České republice nadále zůstává. Ve vyjádření, které má ČTK k dispozici, to uvedl český velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký.

Vládce Kataru do Česka přiletěl v úterý, ve středu jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne s premiérem Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnilo i několik ministrů. Čeští politici s emírem jednali především o ekonomických otázkách. Mluvili o případných dodávkách zemního plynu do ČR. Emír měl v Česku zůstat do dneška a využít své návštěvy Prahy k setkání s účastníky summitu.

Podle Jindráka si původně katarská delegace myslela, že emír bude přizván k části programu summitu, což ale Brusel neodsouhlasil. Ředitel hradní diplomacie odmítl, že by se emír „urazil“. Zdůraznil, že bilaterální schůzka se Zemanem se uskutečnila v přátelské atmosféře a označil ji za skvělou. „Emír nechtěl dále v Praze zůstávat, protože mu bylo Bruselem přes Úřad vlády definitivně potvrzeno, že nemůže být řádnou součástí dnešního summitu,“ poznamenal Jindrák.

Vyhodnotil si tak podle něj, že je pro něj efektivnější, aby se s jednotlivými státníky sešel individuálně při jiné příležitosti. Jindrák zdůraznil, že o účasti nerozhodovala česká strana, protože organizátorem summitu je předseda Evropské rady Charles Michel.

„Návštěva Jeho Výsosti Tamíma bin Hamada Ál Tháního, emíra Státu Katar byla vysoce přátelská. Společný program s prezidentem republiky proběhl zcela podle plánu a byl završen slavnostní večeří na Hradě,“ doplnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na sociálních sítích.

Podle českého velvysance v Kataru byl emír s návštěvou Česka spokojený. „Z mého osobního pohledu byla emírova návštěva mimořádně úspěšná a Jeho Výsost odletěla z Prahy spokojena. O důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část emírovy delegace v Praze nadále zůstává,“ uvedl Chalupecký.

Katarská strana si je podle velvyslance vědoma toho, že i předsednická země Rady Evropské unie je při tvorbě programu evropských jednání závislá na souhlasu všech členských států. „V tomto případě bylo na stole jednání emíra s vybranými evropskými lídry na okraj čtvrtečního summitu. Náhlé změny v emírově programu jej nakonec bohužel neumožnily,“ dodal Chalupecký.

Fiala: Žádné drama

Český premiér před dnešním zasedáním novinářům řekl, že v odjezdu emíra nevidí zásadní problém. „Nemohu se vyjadřovat k podrobnostem a plánům katarské delegace, byli jsme připraveni uspořádat mimo rámec evropského summitu jednání pro katarskou stranu s evropskými státy, které mají zájem,“ řekl. Řada jednání s evropskými státníky se podle něj možná i uskutečnila ve středu. „Katarský emír odjel, nevidím v tom žádné drama,“ doplnil. Jednání s českými představiteli byla podle něj perspektivní a užitečná.

Dnešního neformálního zasedání Evropského politického společenství se na Pražském hradě zúčastní přes čtyři desítky státníků z celé Evropy. Pozvánku vedle států EU dostalo i 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. V pátek pak na historicky první schůzku lídrů Evropy v tomto formátu naváže neformální summit EU.

Video  Zeman ke katarskému emírovi: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, reakce by měla být i vojenská.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

E M ( 6. října 2022 17:44 )

Když jim mají prodávat plyn atd, tak se jich to asi týká, nemyslíte?

e.lesanova ( 6. října 2022 16:20 )

Hmm, tak to si tedy nemalujme, že Katar bude EU podporovat a bude dodávat plyn....tady diplomacie krutě selhala, kdy "určila", kdo do party "super" kluků a holek nepatří. Brusel si dělá z ČR dojný brav, Fiala rozhazuje plnými hrstmi, papaláši si za drahý peníz poklábosí. Výsledek stejný, kdyby seděli u PC...vyzbrojovat UA, nestarat se v prvé řadě o problémy své země, žranice a celá tahle šaškárna jen lidi více naštve. Doufám, že Fiala ukáže veřejně ÚČET za tuto akci, abychom viděli, JAK se má šetřit

krapotkin ( 6. října 2022 15:56 )

Naposledy to byli dnešní "kamarádíčci" z Itálie, Francie, Británie a Německa v Mnichově s Československem.

bersimalinecka ( 6. října 2022 15:44 )

jestli teda to nebylo kvůli tomu že Kataři neradi polské kuřecí vylepšené nějakým mazutem či co!Nebylo na jídelníčku????

nespokojeny ( 6. října 2022 14:23 )

hadraplane, o tom kdo organizuje summit nepíši já ani E.M. žádné slovo.
Organizátorem je Charles Michel, to jsme schopni pochopit.


Znovu, v příspěvcích píšeme, že "naše" slovo nemá velkou váhu. Máme holt na 5koalici a její signály jiný názor. Jinak vše dobré a pevné zdraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa