Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéfa vojenské zpravodajské služby našli mrtvého: Vražda?!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. ledna 2022
22:48

Mrtvé tělo bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvolu podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.

Generálmajor Peter Bučka podle dostupných informací velel vojenskému zpravodajství na konci 90. let minulého století, pak byl poradcem ministra obrany a vedl úřad ministerstva hospodářství. Svou kariéru v armádě začínal v polovině 70. let jako velitel tankové čety, později ale i plnil zpravodajské úkoly pod diplomatickým krytím.

"Muž údajně visel na stromě se svázanýma rukama nedaleko jezera. Kromě vyšetřovatelů prý na místo činu přišel osobně i zvláštní prokurátor Daniel Lipšic, což naznačuje možnost jiné příčiny smrti, než je sebevražda," napsala Pravda s tím, že prokuratura Lipšicovu přítomnost na místě činu nevysvětlila.

Vyšetřování podle televize Markíza vede kriminální ústředna NAKA, a to jako úkladné vraždy - právě kvůli svázaným rukám oběti. Čeká se na výsledek pitvy. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

Současný ministr vnitra Roman Mikulec bývalého ředitele vojenských "tajných" poznal osobně, ale posledních 20 let s ním nebyl v žádném kontaktu a případ nechtěl komentovat. Ministr obrany Jaroslav Naď před novináři uvedl, že se Bučka pohyboval ve skupině okolo kontroverzního podnikatele Norberta Bödöra, ale podrobností se zdržel. Generál podle něj skončil ve vojenském zpravodajství v době, kdy ve slovenské zahraniční a bezpečnostní politice zavál nový vítr a převládla prozápadní orientace.

V médiích se objevily spekulace, že policie chtěla generála vyslechnout jako svědka v některé z velkých kauz, dokonce v souvislosti s Böderem, ale Lipšic to popřel, uvedl portál TVnoviny.sk.

VIDEO: Z vraždy krásné Ashling (†23) v irském Tullamore je podezřelý muž původem ze Slovenska. 

Video  Z vraždy krásné Ashling (†23) v irském Tullamore je podezřelý muž původem ze Slovenska.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání