Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orlické vraždy jako policejní majstrštyk: Seriál Devadesátky známé zabijáky ukazuje v novém světle

Autor: jel - 
23. ledna 2022
11:14

Seriál České televize Devadesátky, který se těší u diváků velké oblibě, odhaluje temnou stránku porevoluční doby. V devadesátých letech se v České republice odehrálo mnoho kriminálních případů, jež šokují dodnes. Přestože se každý z odvysílaných dílů primárně věnoval jinému zločinu, v pozadí detektivové čím dál častěji naráží na jména především Černého a Kopáče a rozplétají tak zapeklitý případ orlických vrahů.

Organizovaný gang sériových vrahů zabíjel v letech 1991-1993. Jejich oběťmi byli vesměs podnikatelé, které vraždili pro zisk. Přezdívku orličtí vrazi si pětice ve složení Karel Kopáč, Ludvík Černý, Vladimír Kuna, Petr Chodurský a Irena Meierová vysloužili kvůli místu, kde „odkládali“ mrtvoly.

Důkazy proti gangu policisté sbírali dlouhé dva roky. V seriálu se tak objevují  jména jednotlivých vrahů a další a další informace o spletitém případu postupně. Zmínky o Černém a Kopáčovi jsme mohli zaznamenat už v úvodním dílu.

První vraždy

První obětí sériových vrahů byl podnikatel Aleš Katovský. Tomu dělal Karel Kopáč bodyguarda a společně s Černým ho nalákali do Rudné u Prahy pod záminkou, že s ním smění valuty. Výměna se však nekonala a místo toho Černý podnikatele zastřelil a valuty si s Kopáčem rozdělili. Jeho tělo pak shodili zabalené v pletivu ze Žďákovského mostu na Orlíku.

Druhým zavražděným byl přistěhovalec z Kosova Leorent Lipoveci. I toho vrazi vlákali do pasti pod záminkou obchodu. Lipoveci si chtěl od Vladimíra Kuny koupit zbraň, ve sklepě, kde měl prodej proběhnout, ho však Černý střelil do hlavy. Tělo dali do sudu s louhem a opět shodili do Orlické přehrady. Auto oběti pak odvezli do Německa, aby to vypadalo, že zavražděný utekl.

Nedělní díl seriálu ovšem kromě orlických vražd rozplétá i kauzu přestřelky cizinců v erotickém baru. Jak to bylo s rusky mluvící mafií v Česku 90. let, se můžete podívat ve videu.

Video  Dobrodružství ruské mafie v ČR: Skutečný příběh plný brutality  - Videohub
Video se připravuje ...

 

padrino ( 23. ledna 2022 16:24 )

Jo a nahatý "babochlap" Bendová.Čekám,kdy se v Devadesátkách svlíkne Pagáčová.

Moly28 ( 23. ledna 2022 15:13 )

Sametoví vrazi, dobře natočený film na téma Orlické vraždy.

Moly28 ( 23. ledna 2022 15:11 )

Téma pro seriál dobrý, ale mně se tam nehodí ti herci coby vyšetřovatelé. Sokola mám zavedeného jako baviče, komika a na tu roli se mi nehodí. Na takové role se mi líbí Filip Blažek, Ondra Vetchý apod. Ti by sedli líp. Na téma mafie devadesátek ( Mrázek a spol.) je natočených spousta filmů, seriálu a protože jsem je všechny viděla v nedávné době, tak tento seriál je vedle nich dost nízko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání