Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obejdou vítěze Fica?! Pellegrini po schůzce s Čaputovou překvapil. Nevyloučil vládu bez Směru

Aktualizováno -
3. října 2023
13:24
Autor: ČTK, lig - 
3. října 2023
11:43

Třetí nejsilnější strana po sobotních volbách na Slovensku Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) nevylučuje podle svého šéfa Petera Pellegriniho diskusi se žádnou z obou hlavních stran a udělá vše pro vytvoření kabinetu. Po dnešním setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou dal Pellegrini před novináři najevo, že Hlas-SD si je vědom svého postavení strany, bez níž nová vláda nevznikne.

Pověření sestavit vládu dostal v pondělí podle tradice předseda vítězné strany, Směru-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico. Neformální rozhovory o vytvoření kabinetu bez Směru-SD začalo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS), které by ke spolupráci potřebovalo přesvědčit také konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Podle jeho předsedy Milana Majerského ale vývoj spíše směřuje k odchodu KDH do opozice. Změnit by to podle něj mohly jen výrazné ústupky ze strany liberálů.

„Užší vedení strany nevyloučilo ani jednu z možností. Nejprve budeme jednat s vítězem parlamentních voleb. Pokud bychom se nedokázali dohodnout, jsme připraveni jednat s druhou částí politického spektra,“ řekl Pellegrini. Dodal, že už neformálně hovořil s předsedou PS Michalem Šimečkou a že se nyní chystá jeho schůzka s Ficem.

Pellegrini dlouhé roky působil ve Směru-SD. Za tuto stranu zastával i vysoké politické funkce a v letech 2018 a 2020 byl premiérem. Před třemi lety pak Pellegrini a desítka tehdejších poslanců parlamentu Směr-SD opustili a založili Hlas-SD.

Peter Pellegrini se sešel s prezidentkou Čaputovou (3.10.2023) Peter Pellegrini se sešel s prezidentkou Čaputovou (3.10.2023) | Instagram - P. Pellegrini

„Uvědomujeme si svou pozici strany, bez které nemůže vzniknout žádná vládní koalice. Pokud bychom my cukli, tak nastane volební pat a patrně by byly předčasné volby,“ řekl Pellegrini. Dodal, že je třeba zachovat mezinárodní ukotvení Slovenska.

Podle něj v úvahu připadají jen dvě možné vládní koalice; jedna složená ze stran Směr-SD, Hlas-SD a nacionalistické Slovenské národní strany nebo kabinet PS, Hlasu-SD, liberální strany Svoboda a Solidarita a konzervativního Křesťanskodemokratického hnutí. Směr-SD a SNS shodně odmítají vojenskou pomoc bránící se Ukrajině.

Majerský po jednání s Čaputovou zase upozorňoval na rozdíly mezi liberály a svým hnutím, které například odmítá zavedení registrovaných partnerství pro všechny páry, což je jednou z hlavních priorit PS.

„Rozdíly jsou v některých věcech propastné. Pokud liberálové nedokážou ustoupit, tak to nebude možné. Být v liberálně-progresivní vládě pro nás není jednoduché,“ řekl Majerský k případné koalici, ve které by kromě KDH a Hlasu-SD byly liberální PS a SaS. Širší vedení KDH bude o povolebním vývoji jednat příští týden, před volbami KDH odmítlo spolupráci se Směrem-SD.

Do slovenské sněmovny se dostalo sedm formací. Šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič, které ve volbách kandidovalo s dvěma dalšími stranami, už ohlásil odchod OLaNO do opozice. Koalice kolem OLaNO nyní získala téměř devět procent hlasů, v předchozích volbách v roce 2020 hnutí dominovalo se ziskem 25 procent.

Pellegrini mužem, který drží v rukou osud budoucí slovenské vlády

  • Slovenský ekonom a politik Pellegrini, předseda slovenské vlády v letech 2018 až 2020, dlouhá léta působil ve straně Směr-SD Roberta Fica, byl také předsedou slovenského parlamentu.
  • Po odchodu ze Směru-SD v roce 2020 si založil vlastní formaci Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). Po sobotních parlamentních volbách, ve kterých jeho strana skončila třetí se ziskem 14,7 procenta hlasů a 27 poslanců, se současně stala stranou, bez které podle médií nemůže vzniknout žádná funkční vládní koalice.
  • Většina analytiků podle slovenských médií předpovídá, že by se Pellegrini mohl spojit s vítěznou stranou Směr-SD, ze které vzešel. Ale jeho dosavadní opatrná vyjádření v neděli po volbách svědčí o tom, že si nechce zavřít cestu ani k případné podpoře vlády vedené liberály z Progresivního Slovenska. Po volbách v televizní diskusi stanice Markíza Pellegrini uvedl, že stabilnější by byla koalice složená ze tří stran než čtyřčlenná koalice.
  • Slovenský list Pravda napsal, že případná koalice Směru-SD, Hlasu-SD a Slovenské národní strany (SNS) by čelila několika úskalím. "Prvním jsou narušené vztahy Fica a Pellegriniho. Lídr Hlasu v minulosti vyhlásil, že s Ficem v jedné vládě sedět nebude. Po volbách Pellegrini zopakoval, že není dobré, když v jedné vládě sedí dva bývalí premiéři a jedním dechem dodal, že to neznamená, že Směr a Hlas nemohou být v jedné koalici,“ uvedl list. Dodal, že dobré vztahy nemá Pellegrini ani s předsedou SNS Andrejem Dankem.
  • Slovenský list Denník zase uvedl, že jisté je jen to, že bez Hlasu-SD nebude možné vytvořit novou koalici, a připomněl, že Směr-SD rozložil všechny strany, s nimiž v minulosti vládl.
  • Média na Slovensku dále rozebírají, že pro stranu Hlas-SD může mít partnerství s Ficovým Směrem rizika. Většina předsednictva Hlasu preferuje koalici se Směrem, politolog Tomáš Koziak to považuje za pochopitelné, protože strany si jsou ideově blízké a spojují je přátelství a společná politická minulost. Koziak ale pro agenturu SITA upozornil, že vstupem do koalice se Směrem může Pellegrini svou stranu pohřbít. Podle něj by se nezbavil nálepky, že je Ficův klon.
  • "Zdá se, že Pellegrini za celou svou politickou kariéru ještě nikdy neměl tak silnou mocenskou pozici, jakou jeho straně přisoudily předčasné volby. Ve skutečnosti se nyní rozhoduje o tom, zda se mu strana nerozbije už krátce po volbách,“ upozornil slovenský deník Sme. Podle listu vstupem do vlády se Směrem Pellegrini riskuje, že Fico mu přebere voliče. "Povolební spolupráce s Progresivním Slovenskem však může Hlas rozbít už v prvních dnech po volbách, protože významná část vedoucích straníků, bývalých členů Směru, preferuje vládu s Ficovou stranou,“ komentoval deník SME.
  • Sám Pellegrini podle médií zatím čeká, kdo ho osloví. "Pokud se Hlas-SD rozhodne jít do koalice, tak Slovensko půjde kupředu, nikdo u nás nebude dělat žádné experimenty a pokusy. Občané se nemusí bát. Půjdeme tam, kdy si tyto podmínky vyjednáme,“ uvedl ve vysílání zpravodajské televize TA3.
  • Pellegriniho strana Hlas-SD se identifikuje s levicovou, sociálně demokratickou politikou. Zavazuje se ke spolupráci se stranami, které "mají za cíl podporovat stabilní sociální stát“. Naopak vylučuje spolupráci s uskupeními, jejichž politika je postavená na "nenávisti, extremismu a neonacismu“.
  • V otázkách zahraniční politiky Hlas považuje členství Slovenska v EU a NATO za "záruku pro rozvoj slovenského národa“ a deklaruje, že nebude spolupracovat se stranami, které budou odmítat členství v těchto společenstvích, nebo ho ohrozí.
  • Ve vztahu k válce na Ukrajině Hlas "respektuje suverenitu a územní celistvost států“ a odmítá jakoukoli násilnou změnu hranic. Strana ovšem zároveň vyzývá k mírovému řešení konfliktu.
  • Do úřadu premiéra nastoupil Pellegrini v březnu 2018, když vrcholila krize kolem vraždy novináře Jána Kuciaka, jež vyvolala v zemi mohutné demonstrace. Tehdejší prezident Andrej Kiska jej pověřil sestavením kabinetu poté, co přijal demisi třetí vlády Roberta Fica. V čele vlády skončil Pellegrini po porážce ve volbách v únoru 2020. Jako volební lídr sice dovedl Směr-SD k lepšímu výsledku, než straně předpovídaly průzkumy veřejného mínění, navzdory tomu sociální demokraté skončili v opozici.
  • Pellegriniho vláda poté podala demisi. Pellegrini pak v květnu 2020 nejprve vyzval Fica k rezignaci z čela Směru-SD, nakonec ale ohlásil odchod ze strany a založení vlastního politického subjektu. A v říjnu 2020 rezignoval na funkci místopředsedy parlamentu, kterou zastával od března 2019.
  • V minulosti působil Pellegrini v dozorčích radách několika společností a byl členem vědecké rady Univerzity Mateja Bela. Hovoří anglicky, rusky a německy. Má italské předky, jeho příjmení znamená v italštině poutník (pellegrino) respektive poutníci (pellegrini).
  • Podle slovenských médií si Pellegrini, jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi, zakládá na bezchybné image, ke svým příznivcům často promlouvá na Facebooku.
  • Před minulými volbami v roce 2020 vyvolal rozruch cenzurní zásah do rozhovoru Týdeníku Plus 7 s Pellegrinim. Vydavatel týdeníku odmítl otisknout pasáž, týkající se Pellegriniho sexuální orientace, o které se již delší dobu spekulovalo (na přímou podotázku, zda je pravda, že je gay, odpověděl záporně). Respondent podle vydavatele vyjádřil nesouhlas s otištěním. Šéfredaktorka týdeníku posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuálům, musí zvládnout otázky na sexuální orientaci.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Kalunka ( 5. října 2023 12:10 )

jdi-se-bodnout ( 4. října 2023 11:08 )

O tom rozhoduje kartel miliardářů Soros-Babiš.

stoura ( 4. října 2023 05:15 )

Lepší by bylo kdyby se Česko vyprdlo na to , co se děje na Slovači a zamyslelo se nad tím, co je tady a kam to fialová parta odborníků vede!!!!

deratizater ( 4. října 2023 04:38 )

Pellegrini se chová jako prostitut .Asi tak sestaví na Slovensku koalici Soros mladší.

pindal ( 3. října 2023 21:50 )

Sám jsi poskok,

Zobrazit celou diskusi