Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tvrdé jednání klíčového muže Pellegriniho s Ficem: Řekl si o post premiéra a řadu ministrů?!

Autor: mav, lig - 
7. října 2023
05:00

Jednání o vládní koalici na Slovensku nyní ze všeho nejvíc závisí na expremiérovi Petru Pellegrinim a jeho straně Hlas - sociální demokracie. Může se přiklonit k vítězi voleb Robertu Ficovi, nebo utvořit koalici s jinými stranami. A tak se nebojí vyjednávat s ambiciózními požadavky. Podle Denníku N si předseda třetí nejsilnější strany řekl o post premiéra.

Pellegrini a  Fico se ve čtvrtek v dopoledních hodinách tajně setkali v budově Národní rady Slovenské republiky, napsal server Plus Jeden deň.

„V zákulisí se hovoří, že rozhovory dospěly do bodu, kdy si Pellegrini pro sebe řekl o post premiéra - a má i ,maximalistické‘ požadavky na ministerstva,“ napsal slovenský Denník N.

Vedle dvou sociálních demokracií - Ficova Směru a Pellegriniho Hlasu, jenž se od Směru odštěpil - by třetím do koalice byla Slovenská národní strana (SNS). Ve 150členné Národní radě SR (jednokomorovém parlamentu) by měla 79 poslanců.

Dva premiéři ve vládě?

Zdroje Aktualit.sk či agentury SITA hovoří o tom, že ve čtvrtek už se tato trojice dohodla. Jak prohlašoval Pellegrini, dva premiéři by spolu ve vládě zasedat neměli. Fico má podle Aktualit.sk stanout v čele vlády, Pellegrini v čele parlamentu.

Bývalý ministr vnitra a výrazná tvář Směru Robert Kaliňák se v pátek vyjádřil, že by ohlášení dohody mohlo přijít příští týden, ale popřel, že by už byla „takřka hotová“. „Všechny personální věci se začnou řešit až v momentě, kdy se dohodneme, že chceme vytvořit společnou koalici a že chceme spolupracovat,“ řekl Aktualitám.sk.

Probíraní personálií popřel i Pellegrini: „V prvním kole jednání se řeší spíš programové a hodnotové průniky politických stran, a ne ty osobní, aby bylo jasné, zda tyto strany mají vůbec šanci spolupracovat a garantovat tak stabilní vládu na celé volební období,“ prohlásil v pátečním videu na Facebooku.

Potřebná většina by se ale dala poskládat i jinak. Ve volbách druhé Progresivní Slovensko by rádo vládlo s rovněž liberální Svobodou a solidaritou (SaS), křesťanskými demokraty (KDH) - a právě Hlasem.

Pellegrini vyjednává i s druhou stranou. „Podle našich informací šéf Hlasu ve čtvrtek neformálně jednal také s předsedou Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou a poprvé mu otevřeně sdělil své ambiciózní požadavky,“ píší Aktuality.sk. „Podle našeho dobře informovaného zdroje Pellegrini Šimečkovi řekl, že by šel do koalice s PS, SaS a KDH, ale chce za to premiérské křeslo a důležité ministerstvo vnitra.“

Progresivci by podle tohoto zdroje byli ochotni přenechat Hlasu vedení vlády, ne už však s vnitrem dohromady. Ministerstvo vnitra stejně jako policie jsou nyní velkým tématem, probíhají totiž vyšetřování současných i bývalých špiček strany Směr.

Předseda KDH Milan Majerský vidí rozpory jak s Ficovým Smerem, tak s liberály - ti by podle něj museli ustoupit v některých kulturně-etických otázkách.  Podle Aktualit by křesťanské demokraty mohlo motivovat, když premiérem bude Pellegrini, a ne velmi liberální Šimečka.

Každopádně možnou vládní účast probere teprve celostátní rada 14. října - pokud už nebude pozdě. Podle Kaliňáka se křesťanští demokraté s progresivisty nedohodnou, jedinou alternativou tak zůstává trojkoalice Směr-Hlas-SNS.

Video  První slova Fica po vítězství: Budu se ucházet o post premiéra  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5489754 ( 12. října 2023 19:26 )

Presne tak.

Uživatel_5489754 ( 12. října 2023 19:25 )

...nie, nie je to pravda.

Uživatel_5489754 ( 12. října 2023 19:24 )

A čo to teba trápi...? My tiež nereiešime vašu vládu, a bolo by o čom...

Uživatel_5489754 ( 12. října 2023 19:23 )

Láskavo sa staraj o tých, čo vládnu vám...to sú ksichty do popuku.

Uživatel_5489754 ( 12. října 2023 19:22 )

Lepšie ale znie, keď sa vyťahujú, aj keď to pravda nie je, klebety.

Zobrazit celou diskusi