Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fico a Pellegrini v jedné vládě? Skřípalo by to, tvrdí expert. A za co chválí Čaputovou?

Autor: amb - 
5. října 2023
05:00

„Robert Fico nemá vyhráno,“ komentuje pro Blesk Zprávy současnou povolební situaci na Slovensku politolog Miloš Brunclík. Když se expremiér nedomluví na nové vládě, tak jeho vítězství padá. Navíc má pouhé dva týdny, což je podle Brunclíka poměrně omezená doba. Může se stát, že se vrátí k prezidentce Zuzaně Čaputové s tím, že to nedokázal.

Naopak v poměrně silné pozici se ocitl Peter Pellegrini, lídr strany Hlas. „Bez něj nepůjde na Slovensku sestavit většinovou vládu, takže si může poměrně hodně diktovat,“ sdělil Brunclík.

„Myslím si, že je to pořád otevřené. Pan Fico má zatím k sestavení vlády nejblíže, ale nesmíme zapomínat, že se s panem Pellegrinim rozešel ve zlém. Pokud bude sestavovat vládu s ním a ještě se Slovenskou národní stranou, tak Pellegrini určitě bude žádat vysokou cenu. Kdyby oba pánové byli ve stejné vládě, mohl by nastat potenciální problém, že jeden bude nadřízený, druhý podřízený a bude to skřípat v osobní rovině, avšak nikoliv v té programové,“ míní politolog.

Nezdá se mu proto, že by k něčemu takovému situace směřovala. Mezi oběma politiky totiž panuje určitá nedůvěra. Ta by se dala vykoupit tím, že jeden z nich bude třeba šéfovat parlamentu nebo jedna ze stran obsadí ve vládě významné posty.  

„Už při prvnímu pohledu na výsledky voleb je jasné, že Hlas Petera Pellegriniho bude velmi důležitým hráčem při tvorbě vlády,“ řekl Blesk Zprávám politický geograf, který v minulosti na Slovensku působil, Vladimír Baar. Otázkou teď je, kdo s Hlasem sestaví vládu a objevují se spekulace, že by lídr Směru Robert Fico nemusel být slovenským premiérem. Co by se dělo, pokud by se do křesla předsedy vlády usedl Peter Pellegrini?

„Fico určitě bude chtít mít pod kontrolou silová ministerstva, kde potřebuje udělat patřičné personální změny zaručující beztrestnost pro spoustu lidí ze Směru, kteří jsou vyšetřovaní nebo je má v hledáčku policie. Myslím si, že to je jeho hlavní cíl,“ uvedl Baar a připomněl, že sám Fico měl být v minulosti vydán k vyšetřování.

„Možná za to budou muset ustoupit v tom, že nebudou tak agresivně vystupovat proti pomoci Ukrajině, což si myslím, že byla víceméně politická hra, jak získat na svou stranu lidi, kteří považují pomoc Ukrajině za zbytečnou,“ sdělil.

Pellegrini: Nebudu podržtaška ani výtah k moci

Lídr Hlasu už uvedl, že ve vztahu k Ficovi nebude „podržtaškou“ či „výtahem k moci“. „Může tím dávat Robertu Ficovi signál, že se nedá jen tak koupit, že to nebude jednoduché, protože má vysokou cenu a nedá mu svou kůži jen tak lacino. Uvědomuje si rizika spojená s tím, že by šel do vlády s Ficem, se kterým už se jednou rozešel, navíc je spojen s érou, kdy organizovaný zločin zasahoval do nejvyšších pater politiky.“

Podle Baara tyto výroky velkou roli v jeho rozhodování mezi Směrem a Progresivním Slovenskem nesehrají. „Nemyslím si že Pellegrini se bude ohlížet na to, jestli mu budou říkat podrtžtaška nebo ne, bude dělat to, co uzná za vhodné,“ uvedl.

Pellegrini je však v roli king makera a také může Fica odmítnout. Pak by ho Progresivní Slovensko přijalo s otevřenou náručí. Těžko by ale vysvětloval, proč jde do koalice s Progresivním Slovenskem a třeba Svobodou a solidaritou. Pellegrini je představitel levicové strany a v některých oblastech se podle mě tematicky úplně nepřekrývají,“ pokračoval Brunclík.  

Brunclík také zhodnotil volební výsledek Progresivního směru, který skončil na druhém místě. „Myslím si, že část společnosti je zklamaná. Zdá se, že řada voličů nebyla ochotná v průzkumech přiznat, že budou volit Roberta Fica, přece jen se v minulosti hodně zdiskreditoval a teď vstal z popela jako Fénix. Pro řadu voličů je to kandidát, kterým se nechtějí chlubit, přitom jim třeba mluvil ze srdce. Volební průzkumy tak mohly být zkreslené, protože mnoho lidí nepřiznalo, že ho budou volit,“ vysvětlil.

„Zároveň se na Slovensku už opakovaně stalo, že vítězná strana nakonec skončila v opozici. Zažil to Fico i Mečiar. Tedy by nebylo překvapivé, kdyby tu vládu sestavoval někdo jiný,“ dodal.

Spekuluje se také o tom, že by se Pellegrini mohl stát premiérem. „Asi by na Slovensku a v zahraničí vzbuzoval méně kontroverzí než Fico. Také záleží na tom, v jaké konstelaci by vstupoval do vlády se Směrem či Progresivním Slovenskem. Asi by byl ale vnímán jako relativně standardní politik, nebyl by zatížený tolika skandály a problémy a řekl bych, že významná část společnosti by si trochu oddechla,“ uvedl Brunclík.

Má Fico jiné možnosti? 

Podle Baara se nedá odhadnout, zda by se rozhodnutí Hlasu mohlo promítnout do jeho existence vzhledem k tomu, že se tato strana od Směru dříve odštěpila. „Vždycky je to možné, když jsou ve straně dva rozdílné směry. Ale na druhé straně si myslím, že lidé ve vedení strany prošli politikou a vědí, že bez ústupků ji nejde dělat. Budou velmi pragmaticky zvažovat, kde se nachází hranice, kterou nemohou překročit, aniž by se strana rozštěpila,“ uvedl.  

A co se týče spojení Směru s jinou stranou, k jednáním sice dojít mohlo, neumí si ale představit například spolupráci Fica se slovenskými křesťanskými demokraty. Pochybuje, že by chtěli být ve vládě třeba se Slovenskou národní stranou.

„Říká se, že v politice nikdy nelze říct nikdy. Pragmatismus a možné zisky mohou sehrát svoji roli, ale bylo by to do značné míry pošlapání programu KDH a to si nemohou dovolit, už tak těch hlasů nemají mnoho. A víme, jak skončila česká KDU-ČSL, když pragmaticky pendlovala napravo a nalevo a voliči si řekli, že takové chameleony volit nebudou," sdělil. 

Odborník: Jakmile bude Fico v roli premiéra, Čaputová nemá žádné páky

Po vítězství Směru se do nezáviděníhodné situace dostala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta předsedu této strany žalovala kvůli šikaně, přičemž Fico jí po volbách „slíbil“ žalobu za porušení ústavy.

„Čaputová musela odlišit svoji ústavní a osobní pozici, což zvládla. Útoky ze strany Roberta Fica na její osobu byly dost drsné a nevybíravé, ale dodržela ústavní zvyklost a pověřila ho jako vítěze voleb sestavením vlády. Kdyby to neudělala a řekla, že je to pro ni nepřijatelné, tak by to nebylo nic protiústavního, přestože by to vzbudilo velkou nevoli. Samozřejmě je pro ni dost těžké dávat mandát k sestavení vlády ideovému oponentovi, který ji očerňuje. A Robert Fico to zvládl také, nezaznamenal jsem při jejich setkání dozvuk toho osobního sporu,“ řekl Brunclík.

A jaké by nastaly vztahy mezi Ficem a dosluhující prezidentkou, pokud by přece jen dosedl do premiérského křesla?

„Podle mě je to v zásadě tak, že prezidentka je ve slabší pozici, takže by akceptovala drtivou většinu návrhů na ministry. Mohlo by to skřípat v zahraniční politice, kde se Čaputová narozdíl od Fica orientuje na Západ a podporuje Ukrajinu. Jiné by to také bylo v rétorické rovině. Jakmile bude Fico v roli premiéra, tak kromě nějakých vyjádření nemá Čaputová žádné páky, jak ho brzdit. Premiér je v silnější pozici a prezident toho tolik nezmůže?“ sdělil politolog.

Také by záleželo na tom, zda by se Fico uchýlil k pomstě a čistkám, jak před volbami sliboval.

Podle Baara Čaputová Baara situaci nezvládla. „To, že už nebude kandidovat mohla sdělit až po volbách, dost si tím svázala ruce. Když politik řekne, že nemá sílu, tak je odepsán. Pro spoustu lidí na Slovensku to bylo zklamání,“ míní s tím, že měla ustát Ficovy slovní útoky. 

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

apoho ( 6. října 2023 07:36 )

Koukám,že probruselští švábové mají v diskusi rej.
Slušní lidé už nemají potřebu se vyjadřovat k přirozenému a logickemu vývoji na Slovensku po volbách vyjadřovat

Uživatel_5489754 ( 5. října 2023 19:30 )

...ako vieš, kto niekoho zavraždil, resp. stojí za nejakými vraždami...? Ak máš relevantné informácie, tak ich predlož na patričné úrady. Ak nie, tak nevyrývaj, lebo je to trestné obviniť niekoho bez relevantných dôkazov.

Uživatel_5489754 ( 5. října 2023 19:27 )

...a ty ako vieš, kto je tupá ovca...? Podľa určitej definície to môžeš byť kľudne ty. Aká kategória ľudí stigmuje druhých za názor.

nadčasový MP ( 5. října 2023 14:39 )

opr. .. válčící?

nadčasový MP ( 5. října 2023 14:36 )

Uklidil dospělého, lehce ovladatelného syna na Krym. Ale válčícího?? U mladších dětí a u Monike by mu to neprošlo. Za další si nemyslím, že by vůbec nějaká válka u nás v nejbližších letech hrozila. Rusko dobylo území tvaru Z a to se snaží udržet. A že se píše něco jiného?? Nuda. 🥱

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa