Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čaputová postavila šéfa zpravodajců mimo službu. Vláda probere Aláčovo odvolání

Aktualizováno -
21. srpna 2023
15:18
Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
14:38

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. SIS tak bude řídit náměstek. Premiér  premiér Ľudovít Ódor navrhne vládě, aby ve středu projednala jeho definitivní odvolání. Aláč po výslechu na policii vinu v kauze popřel a tvrdil, že blíže se bude moci vyjádřit až poté, co bude zbaven mlčenlivosti.

Prezidentská kancelář uvedla, že v souladu s příslušným zákonem musí mít příslušník SIS dočasně pozastavený výkon služby, pokud by jeho další ponechání ve funkci ohrožovalo důležitý zájem státní služby a pokud je podezřelý, že se dopustil trestného činu.

„Tyto důvody byly naplněné. Jeho ponechání ve výkonu státní služby by ohrožovalo důležitý zájem státní služby, kterým je efektivní fungovaní domácích a zahraničních partnerských vztahů založených na vzájemné důvěře,“ napsala prezidentská kancelář.

V kauze je obviněno celkově pět lidí včetně Aláčova předchůdce v čele SIS Vladimíra Pčolinského.

Podobný postup zvolila Čaputová už předloni, kdy byl Pčolinský v jiné kauze obviněn z korupce. Pčolinský se pak vzdal funkce ředitele SIS, ve které ho následně vystřídal jeho tehdejší náměstek Aláč.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi