Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kulturu Ficovi povede muž, který se vysmál dceři Čaputové? „To se nesmí stát,“ bouří Hrycová

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
14. října 2023
05:00

Novou vládu na Slovensku vytvoří strany Směr-SD, Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS). Ve středu se na tom dohodli šéfové těchto partají. Robert Fico, předseda Směr-SD, při té příležitosti uvedl, že by chtěl mít jasno o obsazení resortů do dvou týdnů. A skutečně nezahálel, slovenská média už začínají informovat o jménech možných ministrů. Řada z nich vyvolává kontroverze, s jedním kandidátem má špatnou zkušenost i prezidentka Zuzana Čaputová.

Bývá zvykem, že strany v koalici si resorty rozdělují podle toho, jak úspěšné byly ve volbách. Nejsilnější uskupení získá pozici premiéra, bude jím Fico, to bylo jasné od začátku. Peter Pellegrini, šéf Hlas-SD, podle dosavadních informací uzme post předsedy slovenského parlamentu – další velmi významná pozice.

Celkem by podle domluvy z týdne měl Hlas-SD získat sedm ministerstev, Směr-SD šest a SNS tři. Slovenská národní strana, kterou vede Andrej Danko, získala během voleb 5,62 procenta hlasů, daleko méně než její koaliční parťáci, příliš silových ministerstev tak očekávat nemůže.

Podle slovenského deníku SME má SNS obsadit ministerstvo životního prostředí, do jeho čela chce postavit Rudolfa Huliaka. Dále získá ministerstvo kultury, tam chce poslat Tomáše Tarabu. Třetí ministerstvo jasné není.

Zaútočil na Emmu Čaputovou, schytal to za politické dno

Ačkoliv nic zatím není potvrzené, tento nástřel jmen vyvolal na Slovensku malou bouři. Tomáš Taraba je totiž kontroverzní postavou, která opakovaně plní titulky médii v nepříliš pozitivním světle.

Taraba se dostal do slovenského parlamentu v roce 2020 na kandidátce strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, tedy uskupení, které bylo nakonec na Slovensku zakázáno, protože bylo příliš extremistické. Taraba svůj mandát využil mimo jiné k tomu, aby na sociálních sítích šířil konspirační teorie, například během pandemie tvrdě vystupoval proti očkování, kdy tvrdil, že kdo se nechá očkovat, bude neplodný.

Když před rokem útočník zavraždil před klubem Tepláreň v Bratislavě dvě osoby kvůli jejich sexuální orientaci a lidé přišli uctít jejich památku, Taraba burcoval, ať se v reakci uspořádá pochod za tradiční rodinu. Byl jednoduše schopný prohlásit cokoliv, jen když to bylo proti mainstreamu a vládě. Tyto konspirace a tvrdý konzervativní postoj mu vynesly na facebooku velkou popularitu, dokonce podle Denníku N prohlásil, že množství lajků na FB považuje za jeden ze svých největších úspěchů.

Jednou se jeho prohlášení dostalo až za hranice Slovenska. To, když se hanebně vyjádřil o tehdy nezletilé dceři slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která se snažila prorazit v modelingu. „Od včerejška víme, že máme na Slovensku novou topmodelku,“ posmíval se u příspěvku s její fotografií. Emma má na tváří výrazné mateřské znaménko.

„Útočit na politika nebo političku skrze jeho děti je politické dno. Poslanec Taraba by se o mou dceru nikdy nezajímal, kdyby to nesouviselo s mou funkcí. Musím ve svém životě čelit lidské zlomyslnosti a hlouposti, ale mé děti z toho vynechte!“ reagovala na něj ostře Čaputová. Záležitost tehdy řešila i policie, která chování Taraby označila za šikanu a podněcování k nenávisti.

Hrycová: Nesmí nám to být jedno

Právě tento incident nyní připomněla filmová producentka Wanda Hrycová, dcera slovenského herce Andreje Hryce. Tu možná nominace Taraby na post ministra kultury pohoršila. „Ministrem kultury nesmí být člověk, který dlouhodobě šíří bludy, hoaxy a konspirace o očkování, o válce na Ukrajině a vlastně o všem možném, co mu přinese sdílení a lajky. Ministrem kultury nesmí být člověk, který veřejně zesměšňuje a ponižuje dítě kvůli znamínku na tváři,“ napsala v obsáhlém vyjádření na instagramu.

„Nesmíme nečinně přihlížet tomu, že se ministrem kultury stane člověk, který se do politiky dostal na kandidátce fašistické LSNS a do ‚skoro vlády' se prokroužkoval díky extremistickým příspěvkům na FB,“ vyzývá dále Hrycová, podle které je jasné, že šéfům vznikající koalice je kultura ukradená a Tarabu tam potřebují jen kvůli hlasování. „Ale nám to jedno být nesmí! Vyzývám celý resort, všechny instituce v působnosti ministerstva kultury Slovenské republiky, aby se proti této nominaci důrazně postavily!“ píše známá filmová producentka.

Slovenští umělci dokonce začali sepisovat petici, ve které obsazení resortu Tarabou odmítají. Sám politik nicméně na facebooku v sérii ironicky vyznívajících příspěvků uvedl, že o kulturu neusiluje a kritikům se vysmál. „K paní Hrycové se nechci veřejně vyjadřovat, protože nedávno veřejně uvedla, že déle jak rok a půl trpí silnými depresemi a zažívá panické ataky. Nechci proto psychiatrickému pacientovi mou odpovědí přitížit,“ reagoval Taraba.

Kaliňák míří na obranu. A do střetu zájmů

Taraba přitom není jediným jménem ve vznikající slovenské vládě, které vyvolává diskuze. Slovenská média si všímají i toho, že Hlasu-SD by mělo připadnout ministerstvo obrany – resort, skrze který putuje vojenská pomoc Ukrajině. Fico před volbami uvedl, že chce tuto pomoc zastavit.

Do čela obrany se má postavit jeho blízký přítel Robert Kaliňák, který v minulosti vedl ministerstvo vnitra. Deník SME upozornil, že Kaliňák jako advokát zastupuje bývalého šéfa Vojenského zpravodajství obviněného z praní špinavých peněz, které pod resort spadá. Pokud by ministerstvo obrany převzal, ocitl by se Kaliňák ve střetu zájmů.

Sám Kaliňák byl navíc společně s Ficem stíhán v souvislosti s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Směr-SD v době, kdy oba byli u moci. Slovenská prokuratura nakonec stíhání zastavila.

V čele životního prostředí popírač klimatických změn?

Také možné obsazení resortu životního prostředí Huliakem nenechalo některé Slováky chladnými. Huliak podobně jako Taraba získal velkou popularitu díky svým příspěvkům na facebooku, které mají mnohdy konspirační ráz.

Například zpochybňuje klimatické změny, což se s pozicí ministra životního prostředí neslučuje. O klimatických změnách psal, že jsou „největším podvodem století“. Když v Řecku vypukly lesní požáry, uvedl, že jsou zakládány schválně, aby se zvýšilo množství vypuštěného oxidu uhličitého.

Jeho nejslavnější výrok se ale týká medvědů, kteří se na Slovensku stali velkým předvolebním tématem. Vyzval k jejich likvidaci a označil je za „biologickou zbraň Bruselu“ určenou k vyhubení venkova.

I proti této hypotetické nominaci už vznikají protesty. 30 slovenských nevládních organizací a odborníků sepsalo otevřený dopis, ve kterém požadují ubezpečení, že Slovensko bude dál chránit klima.

Chce jet do Moskvy se omluvit

V pátek pak Huliak šokoval prohlášením, že jeho první zahraniční cesta povede do Moskvy. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se chce omluvit za slovenskou vojenskou pomoc Ukrajině. „Nasednout do letadla, jít se doslova a do písmene omluvit těm hlupákům, kteří celý ten konflikt rozpoutali, že jsme se na něm podíleli takovým způsobem, že jsme tam vyvezli veškerou vojenskou techniku, že jsme vyvezli miliony tun pohonných hmot a všechno,“ cituje ho Denník N.

„Násilí, korupce ani dezinformace do politiky nepatří. Proto mě děsí, že mezi skloňovanými kandidáty na ministry nové slovenské vlády je Robert Kaliňák, donedávna prošetřovaný z podplácení, který se v kampani pobil s I. Matovičem, nebo konspirátor a šiřitel dezinformací R. Huliak,“ uvedla na síti X ke vznikající vládě česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Očekávané nominace podle deníku SME

  • Premiér: Robert Fico (Směr-SD)
  • Ministr financí: Ladislav Kamenický (Směr-SD)
  • Ministr vnitra: Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
  • Ministr zahraničních věcí: Juraj Blanár (Směr-SD), nebo Miroslav Lajčák (nestraník) nebo Marién Kéry (Směr-SD)
  • Ministr obrany: Robert Kaliňák (Směr-SD)
  • Ministr školství: Tomáš Drucker (Hlas-SD)
  • Ministr kultury: Tomáš Taraba (SNS, Život)
  • Ministr práce a sociálních věcí: Erik Tomáš (Hlas-SD)
  • Ministryně zdravotnictví: Zuzana Dolinková (Hlas-SD)
  • Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova: Richard Tkáč (Směr-SD)
  • Ministryně hospodářství: Denisa Saková (Hlas-SD)
  • Ministr životního prostředí: Rudolf Huliak (SNS, Národní koalícia)
  • Ministr investicí: Richard Raši (Hlas-SD)
  • Ministerstvo dopravy: Směr-SD nebo SNS
  • Ministerstvo spravedlnosti: Směr-SD
  • Ministerstvo cestovního ruchu: SNS
  • Vicepremiér pro eurofondy a plán obnovy: Peter Kmec (Hlas-SD).

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Klarka Klarka ( 15. října 2023 12:11 )

🙂 chtěla jsem slušně naznačit, že binární ono je s mateřským znaménkem ošklivá/ošklivé..a že matka měla zakročit...teens jsou drsní, dermatologie je správné řešení!Až matka nebude prezidentkou, tak to bude mít velmi těžké! V modelingu se pohybují gayové a ti toho afektovaně napovídají! Sluníč­ko,dra­houšku­,miláč­ku..­.košiš­ko, jsi jedinečná, výjimečně vyjímečná🤥🤥 dceři jejich živitelky neřeknou pravdu, protože o návrhářích nikde, nikdo neslyšel! A kšeft je kšeft!🤑🤑🤑

lucie13 ( 14. října 2023 21:23 )


Spíš je ta mladá slečna či to nebinární ono, až moc sebevědomá.
Měla by jít na dermatologii a ne si myslet, že je nějaká supermodelka a ještě pro návrháře, kteří oblékali její matku.
Kdyby nebyla matka prezidentka, tak po tý žábě ani nikdo neštěkne a to znaménko je ošklivé, žádná piha krásy.

annulienka ( 14. října 2023 20:07 )

Provokater nema co robit v politike!!!

annulienka ( 14. října 2023 20:05 )

Provokateri by v politike nemali co robit!!!!!

w.mojko ( 14. října 2023 18:27 )

Zobrazit celou diskusi