Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Podepsáno! Slovenskou vládu vytvoří tři strany, Fico si plácl s Pellegrinim a Dankem

Aktualizováno -
11. října 2023
14:48
Autor: ČTK, lig - 
11. října 2023
10:16

Směr-Sociální demokracie (Směr-SD), Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Podpoří kandidáta Směru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na předsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedm ministerstev, Směr-SD šest a SNS tři. Vyplývá to z memoranda, které dnes podepsali předsedové stran Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.

Fico označil memorandum za „předzvěst a základ“ příští koaliční dohody a přislíbil rychlé vytvoření kabinetu tak, aby na summitu Evropské unie 26. a 27. října už Slovensko zastupoval předseda nové vlády. Fico přislíbil, že pokud získá důvěru jako předseda nové vlády, postará se o to, aby životní úroveň na Slovensku stoupla.

Pellegrini, postoj jehož strany Hlas-SD byl po volbách pro vznik nové vlády klíčový, zdůraznil, že ve volbách rozhodli voliči - a ti rozhodli, aby vládu vedl Robert Fico. Pellegrini také ujistil, že nová vláda nezmění zahraniční orientaci Slovenska jako členské země EU a NATO, což slibuje i memorandum.

K demonstracím „na záchranu demokracie na Slovensku“ Fico poznamenal, že vládnout chce demokraticky, s respektem i k názorům, s nimiž nesouhlasí. Za prioritu příští vlády označil boj proti nelegální migraci. „Chceme návrat k tradicím, k tomu, co je normální, při plném respektování rozmanitosti života,“ řekl.

Kritizoval „amatérismus“ a „neschopnost“ předchozích vlád. Nový kabinet by neměl veřejnost obtěžovat interními spory, ale posunout Slovensko dopředu, k lepší budoucnosti. „Slovensko potřebuje novou vládu co nejdříve,“ řekl Pellegrini a vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovou ke spolupráci a ke svolání ustavující schůze nového parlamentu v termínu, o který ji předáci vznikající nové vládní koalice požádají.

Danko označil za cíl nové koalice uklidnit veřejnost a začít řešit problémy lidí. Vyzval novináře, „aby se naučili respektovat výsledky voleb“.

„Konkrétní jména“ a „konkrétní funkce“ mají být podle Fica oznámeny při podpisu koaliční dohody, po níž má také být zřejmá náplň práce jednoho nového slovenského ministerstva. Vznikající koalice počítá s tím, že některé kontrolní funkce a vedení některých parlamentních výborů připadne opozici.

Sulík: Koalice temna

Novou slovenskou „koalici temna“ budou spojovat kšefty a korupce, a ne memorandum, zareagovala liberální strana Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka na předběžnou úmluvu o nové vládě. Podle předsedy liberálního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky nebude plánovaná koalice tak silná, jak by se mohlo nyní zdát.

„Dohoda o rozdělení rajonů pro kradení bere zřetel na realitu dnešních dnů. Rozkrádání, pronásledování menšin či ohrožení orientace naší zahraniční politiky budou pro tuto vládu typickým rysem,“ uvedl Sulík, kterého citovala slovenská média.

Předseda PS Šimečka uvedl, že Pellegriniho vehnaly do Ficovy náruče společné obavy z vyšetřování přehmatů minulosti. PS ve volbách obsadilo druhou příčku za Ficovým Směrem-SD. „Tato vláda není tak silná, jak by se zdálo. Nemají ani stabilní většinu. Pokud bude opozice disciplinovaná, dá se udělat mnoho, abychom vládě ztrpčili život,“ poznamenal Šimečka a poukázal na možnost svolávat mimořádné schůzce parlamentu či předkládat ústavní stížnosti.

Serveru Aktuality.sk Šimečka řekl, že Pellegrini nereagoval na nabídku, aby se stal premiérem, a Progresivní Slovensko se až z Pellegriniho tiskové konference dozvědělo, že si vybral Směr-SD. Slovensko sice teď bude mít špatnou vládu, ale nejde o konec světa, míní příští vůdce slovenské opozice.

roxin ( 12. října 2023 07:37 )

Nech to raději na Slovácích, určitě si zvolili líp než to co zvolili ti "VZDĚLANÍ INTELIGENTI" nám ČECHŮM!!!

broukpytlik ( 11. října 2023 22:04 )

broukpytlik ( 11. října 2023 22:03 )

roxin ( 11. října 2023 21:26 )

...a ty rychlejší než Biden.

roxin ( 11. října 2023 21:24 )

A co ta Ukrajinsko Česká Socialistická Republika ta se ti líbí víc?

Zobrazit celou diskusi