Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fico šil do Pavla i Fialy a urážel Vášáryovou s Čaputovou. Expremiérka mu vytkla nehoráznosti

Autor: pah, simao, lig - 
8. října 2023
20:07

Vítěz slovenských voleb Robert Fico (Směr-SD) opět nešetřil kritikou. Na facebooku se totiž v 15minutovém videu navezl do řady lidí. Tradičně již sepsul za několik věcí prezidentku Zuzanu Čaputovou. Herečku a bývalou diplomatku Magdu Vášáryovou označil dokonce za odulého kavárenského mudrlanta. Rýpl si však na dálku i do českého prezidenta Petra Pavla kvůli vetům v EU a do českého premiéra Petra Fialy za zbraně pro Ukrajinu. Ficovy útoky přitom probírala tento týden v Epicentru na Blesk.cz slovenská expremiérka Iveta Radičová. Fico se dle ní dopouští nehorázností a zvlášť směrem k Čaputové překročil všechny červené čáry.

Slovenské volby budí rozruch i během dohadech o koalice. „Šlo pouze o zápas porazit Fica a jediný, kdo měl šanci ho porazit, byl pan Šimečka,“ prohlásila pro Novinky.cz bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová. Voliči, kteří dali hlas Ficovu Směru-SD, podle ní zapomněli na vše nedokončené, nedodělané, špatné, a dokonce i „mafiánské“, za co byl zodpovědný Robert Fico a jeho vláda.

Rýsující se koalici Ficova Směru-SD, Pellegriniho Hlasu-SD a Dankova SNS označila Vášáryová za to nejhorší, co si lze představit. Návdavkem pak Vášáryová označila část voličů Směru-SD za „spodinu“. (Nejen) Fica tím značně popudila.

Fico: Odulí kavárenští mudrlanti

„Doporučuji i paní Vášáryové či otci Šimečky, ať zkusí v České republice, nebo někde jinde říci voličům, kteří volili jinak než oni, že jsou spodina, nebo že nejsou demokratičtí... A tito lidé říkají o sobě, že jsou nějaké elity. Elitou pro nás jsou na Slovensku Slováci, kteří mají rádi Slovensko a mají zdravý názor, a ne tito odulí kavárenští mudrlanti,“ navezl se nyní Fico do Vášáryové na facebooku.

„Pokud jde o sestavení vlády, dělám to už počtvrté a plně si uvědomuji, že zdrženlivost v silných vyjádřeních je to nejlepší, co teď můžu udělat,“ uvedl Fico s tím, že až bude vše potřebné domluvené, tak vše oznámí. A prozradil, že několik dní odolává nejen některým nepřijatelným návrhům na vládní spolupráci, ale i silné viróze.

Pavlovi vytkl postoj ke kvótám. Zmínil šílenství

Ostrými však pálil i dál. Pustil se totiž do tématu nelegální migrace. „Slovensko je suverénní země a my sami rozhodneme, koho na našem území přivítáme a koho ne. Mimochodem právo veta členského státu EU se stává velkým tématem pro velké západní země, které s nevolí sledují suverénní postoje menších členských států,“ poznamenal Fico, kterého prý mnozí premiéři dlouho nezdravili, když zavetoval povinné migrační kvóty.

Fico uvedl, že Německo si začíná pohrávat s myšlenkou, že v zásadních otázkách nebude třeba souhlas všech členských států EU, ale jen většiny.

„Měli jsme tu postoj věci absolutně neznalé prezidentky paní Čaputové. Teď se k ní s ještě větší vervou přidal český prezident Petr Pavel. V Belgii přímo říkal, že je za zrušení práva veta. Povím to na plná ústa. Když nám vezmou právo veta, celou EU budou řídit jen Německo a Francie a my budeme jen němě přihlížet a realizovat rozhodnutí, se kterými absolutně nesouhlasíme,“ varoval Fico. „Bez práva veta ztrácí členství v EU význam,“ dodal Fico a označil návrhy na jeho zrušení za „šílenství“.

Fialova slova o zbraních pro Ukrajinu Ficovi vadí

Fico však do Česka nasměroval i další vzkaz. „Z ČR přišlo i další vyjádření, které mně, jemně řečeno, vyrušilo. Český premiér pan Fiala vyhlásil, že nepovažuje za úplně šťastné, kdyby Slovensko přestalo s vojenskými dodávkami na Ukrajinu. Za prvé se nehodí komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu. Za druhé - ani toto vyjádření premiéra Fialy nezmění nic na záměru Směru ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu. A za třetí - se zbraněmi je to jako se sankcemi proti Ruské federaci. Navzdory masivním sankcím ruská ekonomika roste a ta v EU, která sankce vymýšlí, klesá,“ poznamenal Fico a citoval Pelíšky.

„Soudruhové z Bruselu udělali někde chybu,“ dodal Fico a uvedl, že na Ukrajinu se valí zbraně z celého světa, všichni píší o ukrajinské protiofenzivě, ale územní zisky Ruska ve válce na Ukrajině byly v roce 2023 větší než zisky Ukrajiny. „Nevím, něco mi tu nesedí,“ dodal Fico.

Sodoma komora s prezidentkou

Fico má přitom blíže k maďarskému premiéovi Viktoru Orbánovi, než k českému premérovi Fialovi. Na to v Epicentru na Blesk.cz upozorňovala i býválá předsedkyně slovenské vlády a socioložka Iveta Radičová.

Vedle toho se Fico střetává opakovaně s Čaputovou, které nyní vytkl mj. to, že „paní prezidentka Čaputová němě tři a půl roku kouká na drancování veřejných financí“, až nakonec nechá nyní úřednickou Ódorovu vládu představit „šílené návrhy“ na úspory, které jsou vrcholem cynismu a „totálním nepochopením života na Slovensku“. „Sodoma komora je s takovou prezidentkou i jejím úřednickým premiérem,“ čílil se Fico.

Dlouhodobé spory

„I když nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat,“ prohlásila přitom Čaputová v krátkém vystoupení před tím, než pověřila Fica sestavením nové slovenské vlády. Jejich vztahy jsou však více než napjaté. Podle expremiérky Radičové však Fico překročil všechny červené čáry a jeho výroky na adresu slovenské hlavy státu jsou naprosto nepřijatelné.

Pondělní schůzka Čaputové s Ficem přitom trvala zhruba čtvrt hodiny. Slovenská prezidentka podle očekávání pověřila předsedu vítězné strany Směr-SD sestavením nové slovenské vlády. Kabinet musí sestavit do dvou týdnů. Po Ficově dřívějších slovních výpadech na něj Čaputová letos v září podala žalobu na ochranu osobnosti.

Radičová: Nevybíravé a vulgární útoky

Podle Ivety Radičové získal Robert Fico minimálně 5 % ve volbách právě oslovením extrémů na Slovensku a odebral hlasy extremistické strany Republika. 

„Byly to právě útoky až nevybíravé, vulgární, agresivní na symboly a personifikaci demokratického systému a takovým symbolem určitě je paní prezidentka Čaputová,“ popsala pro Blesk Radičová.

Ficovi se podle jejího názoru podařilo oslovit i konspirační scénu: „Tam je obrovský zdroj a bohužel Slovensko má jedno nelichotivé prvenství. Máme nejvíc přívrženců konspiračních teorií v EU  a máme 52 procent lidí,  kteří jsou otevření takovéto propagandě.“

Nehoráznost a překročené červené čáry

„Pravdou je, že chování Roberta Fica vůči instituci prezidenta je neakceptovatelná. To je nehoráznost, aby ve volební kampani vyslovil větu, že hned po volbách podá žalobu na prezidentku Slovenské republiky,“ míní Radičová.

„Naše ústava hovoří jen o dvou momentech, kdy je možné podat žalobu, a to jsou tedy naprosto zásadní obvinění. Takže tímto zpochybňuje samotnou instituci prezidenta a prezidentského paláce a úlohy prezidenta v Slovenské republice,“ doplnila.

Podle Radičové neměla Čaputová už jinou možnost, než se bránit soudní cestou vůči útokům, „které překročily každou červenou čáru, kterou si umím představit, protože obvinit z vlastizrady prezidentku, že je americká agentka, to je nepřijatelné.“

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindal ( 26. října 2023 20:54 )

Řekl bych,že ve vleku s Rusy jsme byli stále hrdý stát,teď jsme ubožáci,Leopoldo.

vlasok ( 16. října 2023 00:45 )

To vaši predstavitelia sú "hulváti", nevedia ani čo sa patrí, nevedia ani uznať, že niekto zvíťazil a bolo by "slušné", aby susedovi aj zablahoželal, lenže "slušnosť zrejme nie známa u vašich politikov a tupých redaktorov, ktorí ešte o Ficovi "nikdy" nenapísali PRAVDU..Fico je suverénny človek, ktorý sa nemusí nikomu niekde "strkať", na rozdiel od vašich politikov.

vlasok ( 15. října 2023 17:43 )

Aj tak urobí, vie, kde ho urážali, vie kde mu nevedeli ani poblahoželať k víťazstvu, ako sa patrí, tak sa môže na vašich predstaviteľov, "vykašlať".

vlasok ( 15. října 2023 13:31 )

Vy musíte byť "veľmi inteligentný", keď svojho bývalého prezidenta dehonestujete a vyčítate to Ficovi, ktorý to takto "sprosto" , ako vy neurobil a ani by toho nebol schopný, tak sa láskavo zamyslite nad sebou a konečne raz buďte aj "objektívny.

vlasok ( 15. října 2023 13:29 )

Presne tak. Precitli a nezľakli sa vyhrážok Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa