Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Petr Pavel sklidil potlesk ve Štrasburku: Mluvil o Havlovi, populistech, Ukrajině i selhání Evropy

Aktualizováno -
4. října 2023
15:32
Autor: ČTK, simao, ver - 
4. října 2023
09:23

Prezident Petr Pavel ve středu vystoupil s projevem na plénu europarlamentu ve Štrasburku. Hovořil mimo jiné o své vizi budoucnosti Evropy a vyzal k silnému postoji vůči Rusku. Evropské volby, které se uskuteční příští rok, budou příležitostí i výzvou pro demokracie, upozornil Pavel v projevu, během kterého několikrát sklidil potlesk od europoslanců, šéfky europarlamentu Roberty Metsolaové i přihlížející první dámy Evy Pavlové. Pavel opět ostře odsoudil ruskou agresi, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím. V projevu opakovaně odkázal na svého předchůdce Václava Havla, který by 5. října oslavil své narozeniny.

  • Pavel v europarlamentu promluvil po setkání se šéfkou EP Robertou Metsolaovou a snídani s českými europoslanci.
  • Projev Pavel přednesl v angličtině, v úvodu ale promluvil česky i francouzsky.
  • Podotkl, že EU je někdy označována za pomalou a neefektivní, ačkoliv se opakovaně ukázalo, že je schopna společně reagovat na výzvy a nalézat kompromisy. To se podle prezidenta ukázalo nejen za pandemie covidu, ale například také v oblasti energetické bezpečnosti či pomoci Ukrajině.
  • Za selhání Evropy označil Pavel její neschopnost zavčas rozpoznat zlo v podobě úmyslů Moskvy s Ukrajinou.
  • Pavel několikrát zmínil jméno exprezidenta Václava Havla. Citoval Havla, který v roce 2000 na půdě Evropského parlamentu řekl, že zlu je třeba čelit v zárodku.

Prezident Pavel nejprve na tiskovce po setkání s Metsolaovou uvedl, že je zapotřebí posílit EU a vyzval k pevnému postoji vůči Rusku a k míru na Ukrajině za ukrajinských podmínek.

„Pochopitelně budeme hovořit o těch nejdůležitějších bezpečnostních otázkách, o Ukrajině a o tom, jak budeme nadále v našem vlastním zájmu podporovat Ukrajinu. Ukrajinská bezpečnost je naší bezpečností,“ vzkázal ze Štrasburku Pavel a zdůraznil význam spojenectví, rozšíření EU a roli, kterou by měla dle něj Unie hrát ve světě.

Pavel: Nepřátelé se snaží podkopávat naše hodnoty

„Před 23 lety jeden z mých předchůdců, skutečný Evropan a také světový občan Václav Havel mluvil v této budově o potřebě neustále reflektovat a kriticky zkoumat evropské hodnoty, ideál a principy. Od té doby se tento úkol a jeho naléhavost nezměnily. Ještě důležitější je zajistit, že se naši občané mohou skutečně ztotožňovat se zásadami, které zastáváme. To je naše práce, náš úkol nás politiků vysvětlovat Evropu lépe a zapojit naše občany, pokud chceme Evropu spoluutvářet, potřebujeme, aby jí lidé doma rozuměli,“ poznamenal Pavel v projevu v europarlamentu ve Štrasburku.

„Síla Evropy spočívá v naší jednotě a zároveň rozmanitosti, to je klíčové směrem k míru a prosperitě. Není překvapení, že naši nepřátelé tohle vědí. Právě proto se neustále snaží podkopávat naše morální a demokratické hodnoty. Proto, aby nás oslabili. Volební kampaň v příštím roce prověří naše demokracie a já doufám, že bude soužit jako příležitost, abychom ukázali, že evropský demokratický duch je skutečně živý,“ uvedl Pavel a sklidil potlesk.

Důvěru občanů podle Pavla neustále podrývají dezinformace, právní stát ale nelze nahradit „právem silnějšího“. Pokud se tak stane, mělo by to podle hlavy státu nedozírné následky pro celou Evropu. Hlavní otázkou podle prezidenta je, jak zachovat otevřenost a zároveň posílit odolnost evropských demokracií.

„Měli bychom se zdržet zjednodušujících řešení a planých slibů. Pokušení manipulovat realitou kvůli politickému zisku bude obrovské,“ varoval Pavel. „Moje prezidentská kampaň ukázala, že populismus není jediným prostředkem,“ upozornil.

Prezident ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině

„Bezpečnost nemůžeme považovat za samozřejmost,“ uvedl Pavel v projevu v europarlamentu ve Štrasburku. „Stávající ruská invaze není ničím jiným, než cynickým pokusem vymazat Ukrajinu, její obyvatele a kulturu z mapy světa. Vyprovokovaná a neodůvodnitelná agrese nemůže zůstat nepotrestána,“ dodal. 

Pavel mimo jiné řekl, že podpora Ukrajiny je v zájmu Evropy a zvýší její bezpečnost. Uvedl také, že občanům je nutné vysvětlovat důležitost demokratických hodnot a členství v Evropské unii pro každodenní život.

Prezident Pavel odmítl výzvy k ústupkům Rusku v zájmu dosažení míru na Ukrajině. „Míru nelze nikdy dosáhnout za podmínek agresora. Pokud agresor uspěje jednou, bude se snažit uspět znovu a dále,“ řekl. 

Ráno se Pavel setkal s českými europoslanci a probral s nimi jejich priority na poslední měsíce jejich mandátu před evropskými volbami, které se uskuteční v červnu příštího roku.

Předsedkyně EP Roberta Metsolaová před europoslanci  uvedla, že Pavel je silným hlasem České republiky v Evropě i ve světě a že sehrál vedoucí roli v odsouzení brutální ruské invaze na Ukrajinu. Vyzdvihla také loňské české předsednictví v EU.

Video  TK prezidenta Pavla v Jihomoravském kraji  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 9. října 2023 00:23 )

Pokud sklidil potlesk,tak to jenom svědčí o jejich nekompetenci.

mazden ( 7. října 2023 07:03 )

Uživatel_5522193 ( 5. října 2023 04:42 )

Asi jenom ty 😂😂😂

Uživatel_5522193 ( 5. října 2023 04:40 )

Taky závidíš Babišovi ta česká hnusná povaha závidět lidem kdejaký prd, proč nejdete makat do zahraničí, nemusíte pak závidět. Prdět na gauči u počítače nenadělá prachy 😉

Uživatel_5522193 ( 5. října 2023 04:36 )

Zase Babiš závidíš lůzre 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa