Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zmrazilo ruský majetek za 8,4 miliardy korun! Rusům zabavili i drahá auta, obrazy či zvířata

Aktualizováno -
17. srpna 2023
18:09
Autor: ČTK - 
16. srpna 2023
11:42

Česká republika zmrazila ruský majetek v hodnotě 347,36 milionu eur (8,39 miliardy Kč), který je předmětem sankcí. Uvedl to podle listu Kyiv Independent český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula v úterý při schůzce s vedením ukrajinské agentury pro vymáhání a správu majetku (ARMA). Sankce byly zavedené proti Rusku za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu.

Obě strany jednaly o budoucích vyhlídkách pro společnou spolupráci, zejména v oblasti detekce, vyhledávání a správy majetku.

Matula zdůraznil, že české orgány činné v trestním řízení aktivně monitorují informace o sankcionovaných Rusech. Znovu také potvrdil, že Praha podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii a v NATO, dodal Kyiv Independent.

Ukrajinská vládní agentura ARMA má za úkol vyhledávat, sledovat a spravovat majetek, který je předmětem trestního řízení.

Mezi její dva hlavní cíle patří předcházení nezákonným ziskům a podpora soudních řízení. Za uplynulý rok se podařilo zabavit 277 vozidel, 136 nemovitostí, ale i 537 uměleckých děl. Po této konfiskaci bylo převedeno 25,8 miliard ukrajinských hřiven (15,6 miliard Kč) do fondu pro řešení důsledků ruské ozbrojené agrese.

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
27. 4. 2024

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
27. 4. 2024

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Kompletní online

Česko na základě sankcí proti Rusku zmrazilo majetek v různých podobách od nemovitostí přes peníze na bankovních účtech po práva duševního vlastnictví. Hodnota zmrazeného majetku se v čase mění, dosud nejvyšší hodnota dosahovala zhruba deseti miliard korun, uvedlo na dotaz ČTK ve čtvrtek ministerstvo financí.

„Zmrazeny jsou peněžní prostředky na bankovních účtech, pohledávky, pojistná plnění, cenné papíry, nemovitosti, obchodní závody, podíly v obchodních společnostech, práva duševního vlastnictví, vozidla a další movité věci, zvířata,“ uvedlo ministerstvo financí.

Ke zmrazování majetku podle něj Finanční analytický úřad (FAÚ) přistupuje bez ohledu na jeho hodnotu.

Přesné oceňování zmrazeného majetku FAÚ neprovádí. „Především u složitě a nákladně ocenitelného majetku, jako jsou obchodní závody, podíly v obchodních společnostech či práva duševního vlastnictví, proto platí, že Finanční analytický úřad má k dispozici toliko kvalifikovaný odhad, nikoli přesnou hodnotu,“ uvedlo ministerstvo financí.

Přibývají nové případy zmrazení

Upozornilo také na to, že majetek, který podléhá zmrazení, se v čase mění. V některých případech je majetek zmrazen na základě předběžného opatření, ale podezření vůči konkrétnímu subjektu se neprokáže, takže je majetek opět uvolněn. Kromě toho postupně přibývají nové případy zmrazení majetku.

„Z tohoto pohledu lze uvést, že doposud nejvyšší hodnota zmrazeného majetku činila cca deset miliard Kč,“ uvedlo ministerstvo.

Sankční seznam

Česko přistoupilo k sankcím vůči Rusku v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině, která začala loni v únoru a stále pokračuje. Sankce uplatňuje na základě společných opatření Evropské unie, kromě toho má i vlastní sankční seznam.

Ve středu ho vláda rozšířila o tři osoby, nyní tak na něm jsou moskevský patriarcha Kirill, ruský podnikatel Vladimir Jevtušenko a jeho syn Felix Jevtušenko, ruský podnikatel Boris Obnosov a jeho příbuzní, manželé Rostislav a Olga Zorikovovi.

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka a pobytu v něm, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi, které má na starosti FAÚ.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 17. srpna 2023 20:40 )

A v ulicích štěbetání ruštiny jako v 1968, v 90 odjeli. V 22 se vrátili

dynaty ( 17. srpna 2023 19:58 )

není to náhodou týrání zvířat?

dynaty ( 17. srpna 2023 19:52 )

Jean Sorbone ( 17. srpna 2023 19:34 )

Hlavně jsme hen ten demokratický stát, že done Pablo a soudruzi Rychetský a Baxo.

samuray ( 17. srpna 2023 15:54 )

To určitě okoukali od komunistů. Ti také krali ve velkém.

Zobrazit celou diskusi