Připomíná to nekonečný příběh. Nová Povodňová je strašákem ve skříni, který Praze 12 zbyl po bývalém vedení. To do revitalizace nasypalo přes 11 milionů korun. Koňské schody a dřevěné lávky, které tvoří značnou část parku, ale nevyhovují zdravotně postiženým. Park je i více než dva roky od dokončení bez kolaudace. 

Jen pro někoho?

K té by se podle informací Blesku mělo konečně schylovat. Jenže požadavek na bezbariérovost stavby Praha 12 vyřešila dost svérázně. Zákazovou cedulí pro vozíčkáře a objížďkou.

„Omezení přístupu z důvodu bezpečnosti pro osoby se sníženou pohyblivostí se týká pouze dřevěného chodníku a dřevěných schodů. Pro jejich bezpečný a pohodlný pohyb je vyznačena obchozí trasa po stávajícím chodníku. Ostatní plochy a stezky v parku jsou přístupné,“ reagovala tisková mluvčí Prahy 12 Petra Svobodová. Radnice kvůli ní nechala posunout veřejné osvětlení. I tak vozíčkář zatím projede jen s obtížemi. Uprostřed totiž stojí dopravní značka.

Je to diskriminace?

Cedule zakazující vjezd vozíčkářům se nelíbí předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václavu Krásovi. „Je to segregace. Vylučuje část občanů z užívání parku. Odporuje to mezinárodním úmluvám i zákonům ČR. Ty uvádí, že nikdo nesmí být diskriminován v přístupu k užívání veřejných statků. Zákaz nerespektuje, že i bariérovou trasu lze překonat na vozíku za pomoci asistenta. Budeme trvat na bezbariérové úpravě parku. Je nepřijatelné, aby z veřejných peněz byla budována zařízení, která nemůže část občanů využívat,“ kritizoval. 

Dostali mastnou pokutu

Praha 12 musela kvůli parku Povodňová uhradit dvojici mastných pokut v celkové výši i s poplatky 54 tisíc korun. Rozhodl o tom stavební odbor Prahy 4. Podle jeho názoru totiž radnice veřejnosti umožnila používání nezkolaudovaných spojovacích chodníků a dřevěného schodiště a následně po upozornění nesjednala nápravu.

Fotogalerie
52 fotografií