Denně kolem zelených společníků proudí davy Pražanů, ale málokdo se zastaví, aby se podíval, o jaký strom se jedná. Přitom jsou stromy v ulicích nezbytnou součástí každého města, které chce svým obyvatelům zpříjemňovat život v betonové džungli a zároveň je chránit proti suchu a horku. Stromy rostoucí v ulicích má na starost Technická správa komunikací hl. m. Prahy.

Bez stromů v ulicích máme z města poušť

Koncem roku 2021 byly vedením Hlavního města Prahy schváleny dva dokumenty týkající se plánování a systémové péče o uliční stromořadí. První dokument „Standard uličního stromořadí“ se na stromořadí dívá jako na funkční prvek ulice. Stromy totiž poskytují v horkém létě stín, snižují teplotu ulice a zlepšují kvalitu ovzduší, protože nasávají špatné látky i oxid uhličitý a vypouští zpět čistý kyslík. Navíc v jejich korunách i kmeni žije spousta živočichů a do šedých betonových ulic přidávají zelenou barvu i šmrnc.

Druhý dokument „Standard hospodaření s dešťovou vodou“ zase představuje způsoby hospodaření s vodou spadlou z nebe, kterou by město mělo do maximální možné míry využívat. Zeleň v ulicích může „dešťovku" zachytávat. Město tak nemusí vodu za peníze prohánět kanalizací, aby ji zase vracelo do ulic zálivkami z vodovodního řadu. Propojení zeleně se zadržováním vody se říká „modrozelená infrastruktura“.

Jaký to je strom?

Podle webové stránky zelenvpraze.cz, kterou spravuje TSK, vznikl za posledních 30 let obrovský dluh na obnově stromořadí. Ročně musí být vysázeno okolo 1000 stromů, aby se přestárlá a klimatickou změnou oslabená stromořadí stíhala průběžně obnovovat. Od loňského podzimu do letošního jara jich přibylo 700 nových. Není však možné vysazovat takové stromy, které sice vypadají krásně, jenomže na ulici mezi domy dlouho nevydrží. 

„Do stále teplejšího městského prostředí je potřeba volit odolné druhy a neméně důležitá je i následná odborná péče o stromy,“ komentuje Zdeněk Hřib (Piráti), pražský náměstek primátora pro dopravu. Při výběru stromů je důležitá schopnost stromu přežít v městském prostředí, které není tak příznivé jako volná krajina – zejména kvůli znečištění a omezenému prostoru pro kořeny. „Ve výběru druhu stromů pak hrají roli také estetické důvody a v památkově chráněných částech města historické souvislosti," sděluje Blesku tiskový mluvčí IPR Marek Vácha. 

Podle zelenvpraze.cz se v pražských stromořadích vypíná celkem 61 různých druhů. Patří mezi ně dub, habr, topol, jilm nebo jabloň s hrušní. „Podle analýzy stavu stromořadí v Praze jednoznačně dominuje lípa srdčitá, lípa velkolistá a akát," informuje Marek Vácha. Avšak součástí analýzy nebyla data od TSK. Například letošní leden se do Betlémské ulice vrátily lípy. Nahradily totiž dva špatné akáty a ještě s jednou lípou, která na místě už několik let rostla, vytvořily stejné stromořadí.

Stromům škodí psí moč

Stromy to v ulicích nemají lehké. Působí na ně jak nedostatek světla a omezený prostor rabátek pro kořenový systém, tak značkující pejsci. „Při každodenní zátěži a ve větším měřítku, která je ve městě typická, psí moč stromy opravdu poškozuje. U mladých stromů rozleptává kůru kmene stromů, u starších výrazně mění chemii stanoviště stromů. Dlouhodobě tak snižuje věk dožití i velikost vzrůstu stromů,“ stojí na webu zelenvpraze.cz. Za předpokladu, že časem rozleptá psí moč i patky kovových zábradlí, logicky vyvstává myšlenka, jak moc může poškodit organický strom.

Nejhorší situace pro stromy však nastává, když se zvolí špatný způsob výsadby s výběrem druhu stromu. Pokud se nedá dostatek prostoru pro kořeny stromu, který konkrétní druh potřebuje, a pokud se k němu nepřivede dost vody, bude strádat. „A v dnešní době, kdy se výrazně mění množství srážek v průběhu roku, můžou mít problémy i jedinci, kteří dřív tento stres ustáli," dodává Marek Vácha. 

Výsadby dřevin provádějí odborníci dle nejnovějších poznatků a městských standardů. Ale i obyvatelé se mohou zapojit do péče o stromy. „Pomozte nám vytipovat stromy, u kterých máte pocit, že nejsou dostatečně zalité, případně stromy, jejichž větve jsou trvale poškozovány auty. I přes pravidelný monitoring je možné, že některé dílčí nedostatky nám mohou uniknout," žádá TSk prostřednictvím zelenvpraze.cz. Kontaktovat odpovědné osoby mohou Pražané prostřednictvím tohoto formuláře.

Video
Video se připravuje ...

Pěstování bylinek za oknem i na zahrádce: Jak na to? Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
9 fotografií