Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Proč skončila Řeháková: Nevycházela s Vohralíkovou? „Čočka“ za povolební show, do USA neletěla kvůli Indii

Autor: R. Fridrich, amb - 
4. října 2023
05:00

Nejdřív konec jako ředitelky odboru komunikace, teď i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla (61). Markéta Řeháková (30) završí své působení na Pražském hradě. Kritika se na ni snesla už za její vystoupení v Pavlově volebním štábu letos v lednu.

Úplný odchod Řehákové z Hradu nastal necelý měsíc poté, co skončila jako ředitelka odboru komunikace. Že se blíží její konec, naznačila i absence mluvčí při Pavlově cestě do Spojených států. Řeháková tou dobou byla na dovolené.

„Já jsem přijel z dovolené těsně před cestou (do USA), ale pokud vím, Markéta byla také na dovolené a v době, kdy se vyřizovala víza, byla ona i s pasem v Indii, takže to technicky nešlo,“ řekl k tomu Petr Pavel podle Deníku N.

„Vrchol Kongmaru La překročen! Dostali jsme se až do výšky 5200 metrů nad mořem a také jsme zvládli trek v údolí Markha - s batohem na zádech jsme ušli 76 km. Ne zdoláváním hor, ale sebe sama, někde na hranici osobních limitů a absolutního vyčerpání, přehlušením podvědomých obav z túry s poraněným kolenem, jsem nabyla štěstí, které se nedá s ničím srovnat. Celý svět mi najednou připadá malý," napsala k tomu na instagram Řeháková. 

Markéta Řeháková na dovolené v Indii Markéta Řeháková na dovolené v Indii | Instagram Markéty Řehákové

Kvůli jiné práci ho nedoprovázela ani do Jihomoravského kraje. 

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře…Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ uvedla. Její hradní pouť se uzavře ke konci října, kdy pracovní poměr ukončí dohodou.

Od startu

Hlavu státu provázela Řeháková celou předvolební kampaní. Pavel si ji pak s sebou přivedl i na Hrad. Po nástupu Jany Vohralíkové (60) do funkce vedoucí Kanceláře prezidenta republiky se ale začaly objevovat zprávy o napjatých vztazích. Na Hradě se měly vytvořit dvě skupiny soupeřící o vliv.

Šlo o lidi, kteří provázeli Pavla během kampaně, kam patřila i Řeháková. Druhou reprezentovala právě kancléřka Vohralíková jako nově příchozí. Tu měl do funkce u Pavla prosadit bývalý diplomat a nyní byznysmen a prezidentův »přítel po boku« Petr Kolář (61). Ke konci Řehákové se vyjádřil i sám Pavel, který ocenil její pracovní nasazení i schopnosti. „V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ uvedl.

Nepovedlo se

Letos v lednu při zvolení Pavla prezidentem se Řehákové dostalo pozornosti za její vystoupení ve volebním štábu. Při vítání nově zvolené hlavy státu na pódiu jí byla vytýkána přílišná neformálnost a rozšafnost při její roli moderátorky. Už tehdy zaznívaly hlasy, že se bývalá novinářka na mluvčí hlavy státu nehodí. Prezident se ale tehdy Řehákové zastal.

Součást větší čistky

Personální obsazení Pavlova hradního týmu doznalo v nedávné době více změn. Kromě Řehákové skončila v září na Hradě i Linda Jozwiak Kopecká. Ta působila v pozici ředitelky kabinetu prezidenta a byla považována za jeho pravou ruku.

„Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ uvedl tehdy Hrad. Web Seznam Zprávy pak minulý měsíc přišel s informací, že by měl na Hradě skončit i šéf poradců Tomáš Richter. Ten sám řekl, že předpokládá, že jeho mise pro prezidenta bude na podzim naplněna.

Video  Řeháková: Pavel důchodovou novelu buď podepíše později, nebo ji vetuje.  - ČTK
Video se připravuje ...

Andre Zeman ( 5. října 2023 10:58 )

Jestli je to pravda, tak je to síla. Na druhou stranu nevim, jestli se dá tomuhle Kolarovi verit. Kdyz je na CNN, tak má přednasr.anej výraz než ho představí. Člověk z něj chytne skoro depku, protoze vsechno je spatne, nestojí to za nic. A to vše završi ráčkováním. V kombinaci s jeho dikcí je to značně nepříjemný.

Lomikel ( 5. října 2023 10:29 )

Pubertální nevyzrálost u třicetileté ženské?? Nesmysl.
Buď jste podplacený, (tedy zkorumpovaný), nebo neznalý (ve skutečnosti hloupý)

agent ( 4. října 2023 23:33 )

Adekvátní taškařice k tomu, kdo Hrad obsadil.. Takový nový duchaplný seriál na Nově

Jirik-ta ( 4. října 2023 21:45 )

Jirik-ta ( 4. října 2023 21:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa