Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlova mluvčí Řeháková končí! Promluvila o důvodu odchodu, Pavel ocenil její schopnosti

Aktualizováno -
3. října 2023
09:38
Autor: amb, ČTK - 
2. října 2023
21:33

Markéta Řeháková odchází necelý měsíc poté, co skončila ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru, i z pozice mluvčí prezidenta Petra Pavla. V úterý o tom informoval Deník N. Později to potvrdil Hradi i sama Řeháková, která provázela Pavla celou předvolební kampaní a po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí prezidentovy kanceláře Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru, nyní končí i jako mluvčí.

„Markéta Řeháková končí, nepodala ale přímo výpověď, je to po dohodě,“ sdělil Deníku N zdroj z Hradu.

Prezident podle Deníku N přitom ještě před týdnem dával najevo, že s Řehákovou nadále počítá. „Markéta Řeháková nebyla nijak odsunuta z pozice tiskové mluvčí. Zastávala funkce šéfky tiskového odboru i tiskové mluvčí a ukázalo se, že to opravdu nejde moc dobře zvládat dohromady, tak jsme se rozhodli udělat to jinak,“ řekl tehdy Pavel. Na pozici ředitele odboru komunikace zatím nikdo vybrán nebyl.

Řeháková odchod potvrdila

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ uvedla Řeháková.

K rozvázání pracovního poměru s Řehákovou dojde dohodou až k datu 31.10.2023, v průběhu měsíce října už ale v Kanceláři prezidenta republiky nebude působit, informoval Pražský hrad.

„Pane prezidente, děkuji Vám. Jsem vděčná i hrdá, že jsem mohla být součástí Vaší úžasné cesty,“ vzkázala Řeháková na sociální síti X.

Pavel: Prošla se mnou náročným obdobím

Konec Řehákové obsáhleji okomentoval i sám prezident Pavel. „Markéta se mnou úspěšně prošla celou předvolební kampaní i náročným obdobím po nástupu do prezidentského úřadu, kdy jsme museli nastavovat systém komunikace od úplného základu. Po celou dobu  jsem oceňoval její schopnost předjímat a přinášet vhodná komunikační doporučení i v krizových situacích. Stejně jako její nasazení a vůli věnovat své práci maximum,“ uvedl Pavel v tiskovém prohlášení.

„Kombinace funkce ředitelky odboru s tiskovou mluvčí se ukázala jako časově i obsahově náročná a začala na ní vytvářet velký tlak. Nabídku působit nadále ve funkci tiskové mluvčí nepřijala, protože nenaplnila její představu. V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ dodal Pavel.

Personální změny na Hradě

Hrad v poslední době oznámil několik personálních změn. S platností k úterý 5. září byl zrušen kabinet prezidenta Petra Pavla, skončila jeho ředitelka Linda Jozwiak Kopecká. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Ve funkci také skončí šéf Pavlova poradního týmu Tomáš Richter. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. Podle webu se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení.

Server Lidovky.cz v polovině září napsal, že bývalá velvyslankyně v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Slovinsku Ivana Hlavsová má na Pražském hradě na starosti domácí protokol, vede ho od září. Odbor protokolu jako celek řídí Tomáš Pernický, dřívější velvyslanec v Bělorusku a Gruzii. Podle webu Lidovky.cz se promění i legislativní a právní odbor Hradu. Jeho ředitel Václav Pelikán odchází do důchodu, Hrad podle serveru opustí i právní poradce Petr Pánek.

Řeháková provázela Pavla po celou kampaň

  • Bývalá novinářka a bezpečnostní analytička Řeháková provázela Pavla celou jeho předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí prezidentovy kanceláře Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává „jen“ prezidentovou mluvčí. Nyní tiskový odbor Hradu informoval, že ke konci října skončí i ve funkci mluvčí.
  • Brněnská rodačka Řeháková (narozena 6. srpna 1993) vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně (2018), poté absolvovala obor globální spolupráce a bezpečnost na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii (2020).
  • V letech 2017 až 2021 pracovala pro vydavatelství Economia, mimo jiné jako korespondentka z Británie, poslední rok pak jako reportérka se zaměřením na politiku a bezpečnostní otázky.
  • Od října 2021 pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast detekce rizik na internetu, mimo jiné radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.
  • S tehdejším prezidentským kandidátem Petrem Pavlem začala spolupracovat v květnu 2022, kdy nastoupila do týmu jeho projektu Spolu silnější. Stala se manažerkou komunikace prezidentské kampaně, po Pavlově volebním vítězství se stala ředitelkou odboru komunikace Hradu a tiskovou mluvčí prezidenta Pavla.
  • Řeháková byla na sociálních sítích kritizována za moderování tiskové konference v Pavlově štábu při sčítání hlasů druhého kola prezidentských voleb letos v lednu. Pavel se jí zastal, emoce, které projevila, byly podle něj naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici. Řeháková přiznala určitou míru neprofesionality a nadměrné emotivnosti, kterou omlouvala výjimečností dané situace.
  • Počátkem září byl zrušen kabinet prezidenta Pavla, nahradil ho sekretariát prezidenta. Řeháková přišla o funkci ředitelky odboru komunikace, zůstala jen Pavlovou mluvčí. Podle webu Seznam Zprávy se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení. O rozporech mezi kancléřkou Janou Vohralíkovou a některými pracovníky informoval také Deník N.

Video  Pavlova mluvčí Markéta Řeháková: Takhle uváděla tiskovku vítěze prezidentských voleb  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Lomikel ( 4. října 2023 15:17 )

Dáša nepotřebovala lokty.
V jejím případě se jednalo o dámu s vyšší kvalifikací..

Andre Zeman ( 4. října 2023 12:25 )

Bezpochyby. Ale když padl, řešil se jeho večourek, chlapci, koks. U ženský se musí řešit její vzhled, což je primitivní, protože logicky ženy jsou na to citlivější.

panda82 ( 4. října 2023 08:48 )

panda82 ( 4. října 2023 08:47 )

ne stává se, on už je taková vosková figura, odkud asi věje vítr

panda82 ( 4. října 2023 08:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa