Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrad podruhé pronajal Vladislavský sál: Tentokrát za pakatel! Koncert vyšel na 305 tisíc korun

Autor: Rostislav Fridrich, Jakub Kopřiva - 
27. srpna 2023
05:00

Poprvé zde představovala značka Louis Vuitton šperky, teď se tu ponesou zvuky hudby. Teprve podruhé v historii Hrad pronajal Vladislavský sál. Oproti ceně před čtyřmi roky to ale tentokrát bude za »hubičku«.

Vladislavský sál patří k nejcennějším částem Hradu a ke komerčním účelům se na rozdíl od jiných sálů nepoužívá. Ale 3. září udělil Hrad výjimku za přísných podmínek. V sále se odehraje koncert Válečné rekviem od Benjamina Brittena. Kromě samotného koncertu, kam může podle smlouvy až 600 hostů, proběhne ještě slavnostní setkání pro 350 osob. A to v Rothmayerově sále, Rudolfově galerii a Široké chodbě. To celé bude stát společnost Prague Sounds 305 tisíc korun bez daně.

„Vladislavský sál není určen ke komerčnímu využití, proto není stanovena koncertní cena. V tomto případě byly podle informací od Správy Pražského hradu ceny nákladové,“ uvedla pro Blesk mluvčí Hradu Markéta Řeháková.

Výrazně levněji

To je podstatně méně, než kolik před čtyřmi lety za prezidentování Miloše Zemana (78) zaplatil francouzský módní gigant Louis Vuitton. Ten za pětidenní akci, kdy představoval novou kolekci šperků a pořádal galavečer, dal přes 15 milionů korun. Prague Sounds ale nebude mít prostory pronajaté ani 24 hodin. Nad koncertem pak převzal záštitu prezident Petr Pavel (61), premiér Petr Fiala (58, ODS) i ministr kultury Martin Baxa (47, ODS).

Hlavně reprezentace

Zda se Vladislavský sál dočká i nějakých dalších komerčních akcí, zatím není jasné. Jen letos se na prezidentskou kancelář obrátily dvě společnosti se žádostí o uspořádání koncertů. „Nelze vyloučit, že do budoucna bude výjimka udělena některému z dalších požadavků, obecně ale bude Vladislavský sál sloužit primárně pro reprezentační účely a turistickému ruchu,“ dodala Řeháková.

Skladba pro katedrálu

Rekviem napsal skladatel Benjamin Britten v roce 1962 k příležitosti dokončení obnovy katedrály v Coventry. Ta byla téměř zničena německými nálety během druhé světové války. „Dílo vyznívá jako velký pacifistický manifest, apelující na posluchače silným textem i hudbou. Pro jeho monumentálnost a náročné obsazení je uváděno jen velmi vzácně,“ píše se ke koncertu na stránkách Pražského hradu.

Gotický skvost

Historický Vladislavský sál sloužil od 16. století především ke královské prezentaci. Sloužil také jako místo korunovačních hostin českých panovníků. Dokonce se zde konaly i rytířské turnaje. V moderní době se zde konají volby prezidenta či předávání vyznamenání na státní svátek 28. října. Jedná se o architektonicky ceněný gotický skvost.

Chystané omezení

Turisté, kteří by chtěli Vladislavský sál 3. září navštívit, tak budou moci učinit pouze mezi 9.00 a 11.45. Poté podle smlouvy bude sál pro veřejnost uzavřen.

bizon_pepa ( 28. srpna 2023 13:40 )

Karel Pokorný ( 28. srpna 2023 10:27 )

Za 15 milionu na pět dnů.
rozdíl za Pavla je cca 1,7 mil. za den ve prospěch jeho kámošů.

roxin ( 28. srpna 2023 08:08 )

roxin ( 28. srpna 2023 08:06 )

To máš pravdu! Ta dnešní rozdává co na nás ušetří a my platíme jak mourovatí a budeme platit ještě víc. Pokud bude tato poslepovaná vláda až do konce volebního období BANKROT NÁS NEMINE!!!

arbitr ( 28. srpna 2023 07:37 )

No, on tenkrát ta rozhazovačná vláda a Zemanova administrativa na Hradě uměly hospodařit, také sál pronajaly za 15 milionů - místo za 300.000,- a i proto nezaváděly úsporné balíčky, nesnižoval platby do zdravotnictví a nesnižovaly valorizace důchodů....
Dnešní vláda a prezident musí šetřit a jejich kamarádi asi proto nemohou platit 15 milionů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa