Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spor s Hradem o vystěhování z lánské hájenky: Balák podal žalobu… Prezidentská kancelář se brání

Autor: Jakub Kopřiva - 
26. srpna 2023
05:00

Žalobami se to ve sporu někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka (56) a Hradu jen hemží. Někdejší muž Miloše Zemana (78) se už obrátil na soud s tím, že výpověď z nájmu, kterou dostal, je neplatná. Prezidentská kancelář si ale stojí za svým a hrozí žalobou k vystěhování.

Balák se podle původního termínu měl vystěhovat do konce července. Poté současný ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus zaslal Balákovi dopis s novým termínem, a to 15. srpna. Jenže někdejší lánský šéflesník to vidí jinak. „Já jsem odepsal, že se vystěhovat nehodlám, že dle mého názoru mám platnou nájemní smlouvu,“ řekl Blesku Balák, který celou věc začal řešit přes právníky. „Podal jsem žalobu na neplatnost výpovědi k okresnímu soudu Kladno, který to předal místně příslušnému soudu v Rakovníku. Tam jsem zaplatil poplatky administrativně právní a teď čekám na rozhodnutí,“ popsal Blesku.

Necouvnou

Soud už vyzval Lesní správu Lány, aby se k Balákově žalobě vyjádřila. „Ve stanovené lhůtě, tedy dne 22. 8. 2023, bylo Okresnímu soudu v Rakovníku zasláno vyjádření Lesní správy Lány, která žádá zamítnutí žaloby,“ uvedla pro Blesk mluvčí prezidentské kanceláře Markéta Řeháková. Podle ní si správa nadále stojí za svým stanoviskem, že smlouva s Balákem byla ukončena po právu. „Pan Balák spáchal úmyslný trestný čin na Lesní správě Lány jakožto pronajímateli (Balák byl v kauze oprav břehů nádrže Klíčava Zemanem omilostněn, v druhé kauze těžby kamene v lánské oboře byl nepravomocně odsouzen, ale odvolal se – pozn. red.), což je dle zákona důvod k vypovězení smlouvy,“ pokračovala dále Řeháková.

Další soud?

Že by ale teď někdo zazvonil Balákovi u dveří, aby se vystěhoval, to nyní nehrozí. Podle Řehákové musí kvůli žalobě platnost výpovědi potvrdit soud, až pak může Lesní správa Lány jednat. „Předpokládáme, že jakmile soud potvrdí platnost výpovědi, pan Balák nemovitost obratem opustí. Pokud by tomu tak nebylo, Lesní správa Lány podá žalobu na vyklizení nemovitosti,“ dodala mluvčí. Balák ale tvrdí, že tady lesní správa a její šéf Rus změnili tón. „On dneska neříká: »násilím vystěhujeme«, jak to interpretoval, ale říká: »podáme žalobu«,“ podotkl.

Mluví o dohodě

Blesk se také ptal obou stran, jestli se nepokusily dohodnout mimo soud. Balák ale tvrdí, že už jednu dohodu měl s ředitelem Lesní správy Lány Rusem v lednu. „Měli jsme ústní dohodu, kterou nepředpokládám, že vám potvrdí. Prakticky jsem abdikoval na pozici ředitele ke konci minulého roku, kdy hlavním důvodem bylo zdraví. Úplně jsem ztratil energii a měl jsem nějaké zdravotní problémy, ty se potvrdily v půlce února pojmenováním choroby, kterou mám (Balák trpí rakovinou tlustého střeva – pozn. red.). Měli jsme dohodu, že pokud budou lékařské testy v pořádku a já budu v pořádku, tak normálně ukončím pracovní poměr k 31. 3. a v nějaké relevantní době, třeba půl roku, se vystěhuji z domu. Ale v případě, že by se potvrdila nemoc, tak že zůstanu v zaměstnaneckém poměru a budu v tom domě bydlet jako stálý zaměstnanec na základě platné smlouvy,“ řekl Balák.

Blesk se na existenci dohody ptal i Pavla Rusa. „S ohledem na dokazování v rámci žaloby podané Ing. Balákem na vystěhování z domu v Lesní ulici č.p. 105, kde jsem veden jako svědek a statutární orgán žalované strany, se k dané věci nebudu vyjadřovat,“ reagoval ředitel na dotaz.

Video  Bleskové zprávy: Kdy se vystěhuje Balák? A detaily pohřbu Šulcové (†76)  - Petr Macek, Lukáš Červený, reuters, ČTK
Video se připravuje ...

rudne ( 6. října 2023 11:09 )

na každou s**ni se vaří voda.....

bullshit ( 26. srpna 2023 20:15 )

To tam Ovar natáhl pěkného kloučka...

bullshit ( 26. srpna 2023 20:14 )

Stejná zkušenost, nájemník darebák má mnohem větší práva než majitel bytu. I když pak třeba vyhrajete soud tak vymahatelnost práva je mizivá

Mirek Oldyr ( 26. srpna 2023 12:48 )

Měl by se do věcí vložit politik s inkontinenci řeči, Blažek a vyjednat s rudým kámošem Nejedlím nějakej brněnskej kompromis

Rooza ( 26. srpna 2023 11:11 )

Proč ho prostě nevystěhujou? To není jeho majetek, ale majetek Hradu. Jestliže ho tam nechtějí, nemá tam co dělat. To se ho Hrad bojí, či co? Nenapáchal už dost škody?
Prostě mu zabalím jeho pět švestek a soudit se můžu zpětně, vzhledem k tomu jak Česká justice pracuje "rychle". Peněz má jistě dost, Lánský kámen mu zajistil určitě slušnou rentu.
Vůbec se mi nelíbí, jak se tito jedinci z okolí Zemana odmítají vzdát své moci a ono se jim to k mému podivu daří.
Nejedlý je největší kámoš se současným ministrem spravedlnosti Blažkem, v pohodě spolu kalí 5 hodin na očích veřejnosti bez studu, nic se neděje.
2x odsouzený šmelinář, který způsobil mnohamiliónové škody se dál roztahuje v hájence, i když tam už dávno nemá co dělat a ještě brečí do tisku, že si myslel, že to má na dožití a vyhrožuje žalobou. Nic se neděje.
Mynář, který vyluxoval i WC kasičku na Hradě si dál v klidu obhospodařuje své panství na Moravě a nic se neděje. A jelikož ten byt/kancelář pro Zemana je pronajímán přes ten jeho prapodivný spolek, vůbec bych se nedivila, kdyby těch 50k z peněz daňových poplatníků končilo v jeho kapse. Ale zajímá se o to někdo?, ne. 🙄
ČR je opravdu k pláči...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa