Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavel v Londýně na korunovaci Karla III.: S první dámou letěli běžnou linkou. A vrátil se do „školy“

Aktualizováno -
5. května 2023
16:56
Autor: simao, ČTK - 
5. května 2023
07:50

Prezident Petr Pavel dorazil do Londýna, kde se v sobotu zúčastní slavnostní korunovace Karla III. Pavel s první dámou Evou letěl běžnou linkou. Český prezident se po letech vrátil  na Royal College of Defence Studies, kde studoval, byl také na české ambasádě. Později ho čeká recepce přímo v Buckinghamském paláci.

Netradiční pohled se naskytl cestujícím na lince Praha–Londýn. Prezident Petr Pavel nechal speciál doma a na britské ostrovy odletěl běžnou linkou.

„Linku do Londýna jsme s Evou stihli. Tím je tedy cesta na korunovaci Karla III. úspěšně zahájena,“ hlásil ve čtvrtek večer prezident.

Pavel usedl na prostřední místo po boku manželky Evy, která zaujala místo u uličky, a mluvčí Markéty Řehákové, sedící u okénka. V řadě za Pavlem se tísnila na třímístné sedačce jeho ochranka. Cesta prezidenta nezůstala bez povšimnutí u dalších cestujících, kteří se s aktivní hlavou státu rádi fotili.

Hlavní část programu čeká Pavla v sobotu, kdy se v 10:30 ve Westminsterském opatství začnou scházet zahraniční představitelé, britští politici a členové královské rodiny.

Pavel novinářům na české ambasádě řekl, že je rád, že se může zúčastnit sobotní korunovace britského krále Karla III., protože je to první událost svého druhu po 70 letech. „Samozřejmě se těším, protože je to první taková událost po 70 letech, a ty, které jsem měl možnost tady navštívit, tak byly většinou smutné,“ řekl prezident. „Protože se jednalo o pohřeb princezny Diany a zdálky jsem sledoval i pohřeb královny (Alžběty II.). Teď je to přece jenom záležitost, která je mnohem veselejší, takže opravdu se na to těším,“ pokračoval.

Pavel se ke korunovaci vyjádřil při setkání s potomky československých vojáků, kteří během druhé světové války působili v Británii. Po této akci jej vpodvečer čeká recepce v Buckinghamském paláci pořádaná Karlem III. „Já mám k Velké Británii možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života... A proto všechno, co se týká Velké Británie, beru tak trochu osobně. Takže jsem rád, že u toho mohu být,“ řekl Pavel.

Návrat do „školy“

Prezident zavítal také na Royal College of Defence Studies, kde sám před lety studoval. „Před 18 lety jsem si poprvé připnul jmenovku studenta The Royal College of Defence Studies. Tehdy jsem netušil, že se po letech stanu teprve druhým prezidentem z mnoha jejích absolventů,“ naspal na sociální sítě.

V sobotu v 11:20 Král a jeho žena Camilla vyrazí v kočáře z Buckinghamského paláce a na 12:00 je naplánovaný začátek obřadu ve Westminsterském opatství, kde Karla III. korunuje arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Už v pátek měl ale český prezident v Londýně poměrně pestrý program včetně recepce na českém velvyslanectví i v Buckinghamském paláci.

Video  Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech!  - Petr Macek
Video se připravuje ...

panda82 ( 10. května 2023 10:16 )

No ale zbytek pasažérů komorná, a posluha, kolik nás ta šaškárna stála, aha ušetřilo se na letence. No když se tak předvádí, tak oblek nic moc, nějaký sežvaný

UFO1 ( 6. května 2023 08:28 )

V ČR už je radost, že prezident chodí,sedi.... všichni se radují,ale české zdravotnictví spěje neřízenou rychlostí k českému školství a zdá se přímo k tomu základnímu ....

dynaty ( 6. května 2023 00:10 )

nemáš na JaNat, MOŽNÁ tak čistit její boty

otrusnik ( 5. května 2023 19:10 )

Paní prezidentová má vystrašený pohled asi jí to není až tak příjemný.

karmazdarma ( 5. května 2023 19:01 )

Jasně "soudruhu" učiteli,ty jsi neomylný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa