Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Karel III. před německými poslanci vzpomínal na svou matku. A s Camillou obdivoval brambory

Autor: ČTK - 
30. března 2023
13:50

Britský král Karel III. v dnešním projevu před poslanci Spolkového sněmu označil vztahy Německa a Británie jako výjimečné a zdůraznil, že přátelství obou zemí velmi leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Němcům poděkoval za projevy soustrasti po jejím skonu. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty. Ještě návštěvou sněmu se Karel III. se svou ženou Camillou prošel po místním tržišti, kde obdivoval mimo jiné brambory. 

„Zničen byl bezpočet lidských životů, lidská důstojnost a svobody jsou pošlapávány, je ohrožena bezpečnost Evropy stejně jako naše demokratické hodnoty. Svět ale nečinně nepřihlíží,“ řekl Karel III. o ruské invazi na Ukrajinu. V projevu, který z větší části přednášel německy a z části anglicky, ocenil rozhodnutí Německa a Británie podpořit Ukrajinu dodávkami zbraní. „Německo a Británie se ujaly vedoucí role,“ uvedl s tím, že obě země patří k největším podporovatelům Ukrajiny.

Na úvod projevu zdůraznil, že přátelství mezi Londýnem a Berlínem je výjimečné a že jeho matce a někdejší královně Alžbětě II. na vzájemných vztazích velmi záleželo, což podle něj dokládají i její návštěvy Německa. Uvedl, že možná proto si Alžběta II. získala srdce mnohých Němců, jak se ukázalo, když loni v září zemřela. „Byli jsme dojati soustrastí, kterou nám Němci vyjádřili. Byla to velká útěcha v našem zármutku. Za to vám jménem celé rodiny velmi děkuji,“ řekl.

Karel III., který je na třídenní návštěvě Německa, se dnes stal prvním vládnoucím monarchou, který ve Spolkovém sněmu přednesl projev. V listopadu 2020 sice ve sněmu k poslancům hovořil, ale to bylo ještě v roli nástupce trůnu.

Video  Jak bude vypadat korunovace prince Charlese?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi