Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Král Karel III. na první zahraniční cestě v roli panovníka: Tři nabité dny v Německu

Aktualizováno -
29. března 2023
14:34
Autor: ČTK - 
29. března 2023
10:31

Britský král Karel III. dnes přiletěl s manželkou Camillou do Německa a odstartoval třídenní návštěvu země. Je to jeho první zahraniční cesta v roli panovníka Spojeného království, a to ještě před květnovou korunovací. Do Německa původně král zamýšlel odletět z Francie, tato část cesty ale byla kvůli rozsáhlým protestům Francouzů proti důchodové reformě odložena.

Karel III. přiletěl odpoledne na Letiště Willyho Brandta na pomezí německé metropole a Braniborska. Krále s manželkou po příletu přivítali britská velvyslankyně v Německu Jill Gallardová a německý velvyslanec v Británii Miguel Berger. Z letiště Karel III. odjel do centra Berlína, kde ho u Braniborské brány čeká přivítání s vojenskými poctami.

Odpoledne se setká se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem na zámku Bellevue, který je oficiálním berlínským sídlem hlavy německého státu.

Ve čtvrtek se král sejde s berlínskou primátorkou Franziskou Giffeyovou a s kancléřem Olafem Scholzem a poté s předsedkyní Spolkového sněmu Bärbel Basovou. V poledne pak vystoupí s projevem před poslanci Spolkového sněmu. Odpoledne navštíví Braniborsko, kde se setká s vojáky britsko-německého ženijního praporu a s představiteli ekovesnice Brodowin.

Návštěvu Karel III. ukončí v pátek, kdy odjede vlakem do Hamburku. V plánu zde má mimo jiné návštěvu památníku věnovaného odjezdu židovských dětí z nacistického Německa do Británie.

Video  Král Karel III. v Ediburghu u rakve své matky, královny Alžběty II.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi