Na oficiálním instagramovém profilu královské rodiny byl slavnostně odhalen obrázek krále Karla III., který bude použit na známkách první a druhé třídy. Na známkách, které Royal Mail uvede do prodeje od 4. dubna, je portrét nového vladaře z profilu, obráceného doleva. A to je vše. Je to podobenka velice jednoduchá, málem až prostinká. A v této podobě má být jeho portrét posléze použitý i na nových britských mincích.

„Pokyny, které jsme dostali od Jeho Veličenstva, byly spíše o kontinuitě. Abychom nedělali nic příliš odlišného od toho, co bylo dříve,“ uvedl podle deníku The Guardian ředitel pro vnější záležitosti a politiku Royal Mail David Gold s tím, že v této podobě Karel III. známku osobně schválil. „Chtěl, aby to bylo jednoduché, bez příkras. Není tam vůbec žádná ozdoba, žádná koruna, jen prostě tvář lidské bytosti na prostém pozadí, která téměř říká: ‚To jsem já a jsem vám k službám‘.

Video
Video se připravuje ...

Král Karel III. v Ediburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

Dodrží se tradice zachování stejných barev pozadí, jak tomu bylo u známek s královnou Alžbětou II. – tedy že švestkově fialové známky budou pro první třídu a cesmínově zelená pro druhou třídu. Pro známky velké první a druhé třídy se opět sáhne po ustáleném barevném rozlišení, tedy po námořní tyrkysově modré a tmavě borovicově zelené.

Britské poštovní známky jsou mimochodem jedinečné v tom, že na sobě nikde nenesou název země, odkud pocházejí. A nové známky na sobě kromě uvedení třídy nemají nic kromě královské podobizny a připojeného čárového kódu. Není to potřeba. Při pohledu na Alžbětu II. nebo bývalého prince Charlese totiž hned každý ví, odkud pocházejí...

Fotogalerie
52 fotografií