Celý svět s napětím sleduje, jak se situace ohledně „černé ovce“ královské rodiny vyvine. Mnozí Britové mají jasno - poté, co se Harry se svou manželkou Meghan Markleovou (41) už napovídali o těžkém životě ve zlaté klícce se zlatou lžičkou v puse, nemají nárok se účastnit korunovace nového vladaře. V Anglii už v očích většiny z nich nejsou vítáni. Jenže sám král Karel III. to vidí trochu jinak.

Údajně prý požádal Justina Welbyho (67), arcibiskupa z Canterbury, aby mu pomohl dosáhnout jakési potenciální dohody s vévodou a vévodkyní ze Susexu, aby se přece jenom korunovace mohli zúčastnit - a to i navzdory jejich neslavném Megxitu, interview u Oprah Winfreyové (69), dokumentu Harry & Meghan či po šokujících memoárech Spare (Náhradník), které obsahovaly řadu pobuřujících odhalení o nejvyšších členech královské rodiny.

Spekulace o tom, zda se Harry s Meghan zúčastní květnové ceremonie ve Westminsterském opatství, se vedou už od Karlova nástupu na trůn. K tomu došlo v okamžiku, kdy se na věčnost odebrala královna Alžběta II. (†96). I když Karel III., donedávna známý „pouze“ jako princ Charles, už dávno plní své povinnosti coby nový britský král, oficiální korunovace proběhne až o víkendu 6. a 7. května 2023.

Zatímco král by rád, aby byl pár přítomen na jeho korunovaci, následník trůnu, princ William (40), touto představou tak nadšený není a má k jejich účasti své výhrady. Panují totiž obavy, že by se pozornost soustředila na Harryho a jeho paní, místo toho, aby veškerá světla zářila na krále. Ten se ovšem domnívá, že by nepřítomnost páru byla mnohem větším rozptýlením než jejich přítomnost...

Video
Video se připravuje ...

Jak bude vypadat korunovace prince Charlese? Videohub

Karel III. je prý dokonce připraven podstoupit ústupky, aby zběhlíky do USA přesvědčil, aby se akce přece jenom zúčastnili. Zdroje deníku Mirror.uk říkají, že Harrymu by mohlo být nabídnuto neformální ujištění, že si bude moci ponechat své tituly a významné místo k sezení v opatství, i když na něj coby neaktivní členové monarchie nemají nárok. Podaří se najít arcibiskupovi z Canterbury smírné řešení pro všechny strany? To ukáže patrně až čas.

Jisté je, že v rodině teď panují napjaté vztahy a otec a syn spolu již nějakou dobu nejsou v kontaktu. Zatímco Karla III. navíc velice rozezlila slova Harryho v rozhovoru, kde nazval královnu-manželku Camillu (74) jako „nebezpečnou“ a „padoušskou“ osobu, která na něj a Meghan měla donášet do médií lži, Harry prý očekává omluvu od královské rodiny. Až poté je svolný se s nimi usmířit... Což vypadá jako celkem patová situace.

Fotogalerie
58 fotografií