Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala v Berlíně jednal se Scholzem, řešili spolu dodávky plynu i Ukrajinu. A co tanky Leopard 2?

Aktualizováno -
24. ledna 2023
18:25
Autor: ČTK - 
24. ledna 2023
08:57

Český premiér Petr Fiala dnes v Berlíně jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Fiala novinářům řekl, že Česko má zájem o podíl v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Lubminu na pobřeží Baltu, odkud by mohlo plyn získat již pro nadcházející zimu. Ke spekulacím, že Česko by mohlo tanky Leopard 2, které dostane náhradou z Německa, přenechat Ukrajině, premiér řekl, že tyto stroje česká armáda nezbytně potřebuje pro udržení obranyschopnosti země.

Spolupracovat chce Česko s Německem i na energetické bezpečnosti. „Česká republika má strategický zájem, abychom mohli kapacitu (německých terminálů) využívat, mám tady na mysli především terminál v Lubminu. Tato lokalita je pro nás výhodná, protože je napojena na českou energetickou infrastrukturu,“ řekl Fiala.  „Česká republika je připravena se na zprovozňování tohoto terminálu podílet, máme zájem na získání dostatečné kapacity. S panem kancléřem jsem dnes domluvil, že by do České republiky odsud mohl proudit plyn už pro příští topnou sezonu,“ upřesnil.

Po schůzce se Scholzem, která se uskutečnila na okraj hospodářské konference WELT Economic Summit, premiér na twitteru napsal, že možnost využívat německé terminály je další krok k posílení české energetické bezpečnosti.

Německo doposud zprovoznilo tři plovoucí terminály na LNG - v dolnosaském Wilhelmshavenu, v Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Další terminály včetně dalšího zařízení pro opětovné zplynování LNG v Lubminu chce dokončit v letošním roce. Terminál v Lubminu, který byl zprovozněn v lednu, je soukromý projekt, v tom dalším bude mít podíl německá vláda. 

Klíčovým bodem jednání byla podpora Ukrajiny. „Naše tanky T-72 jsme poslali na Ukrajinu, právě proto jsme domluvili podporu z Německa, abychom si zajistili bojeschopnost a akceschopnost naší armády,“ řekl Fiala o leopardech, které Česko dostane z Německa jako náhradu. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že Česko a Slovensko by se německých leopardů mohly vzdát ve prospěch Ukrajiny.

Fiala dostal rovněž otázku, zda by Česko mělo vyzvat německou vládu, aby souhlasila s dodáním německých leopardů na Ukrajinu. To premiér odmítl. „Není to tak, že bychom všichni měli vyvíjet na Německo tlak. Sleduju dobře vnitroněmeckou debatu a mám určité porozumění pro to, jak se někdy obtížně překonávají věci z minulosti. Věřím, že nakonec se dospěje k dobrému řešení a že Ukrajina získá potřebnou techniku včetně tanků,“ uvedl.

Polskou iniciativu v podobě koalice států, které podporují předání leopardů Ukrajině, považuje Fiala za dobrý krok, neboť to pomůže koordinaci pomoci Ukrajině. O vznikající koalici informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak minulý týden v pátek na americké letecké základně Ramstein v Německu, kde rokovaly státy podporující zbrojními dodávkami Ukrajinu.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

S kancléřem Fiala jednal také o spojeneckých závazcích. „Ujistil jsem kancléře o platnosti našich závazků včetně těch vůči NATO,“ řekl. Očividně tak reagoval na výroky kandidáta na prezidenta České republiky Andreje Babiše, který v nedělní debatě české spojenecké závazky vůči Severoatlantické alianci zpochybnil. V debatě Babiš nejprve řekl, že by nepomohl Polsku a Pobaltí v případě napadení, protože je proti válce, později na twitteru výrok opravil a pomoc slíbil.

V otázce společné obrany má Česko ještě zájem o vybudování evropského protiraketového deštníku. Jedná se o projekt, o němž loni v srpnu v Praze hovořil kancléř Scholz. K německému návrhu se zatím připojilo 14 evropských zemí včetně Česka a Slovenska.

V Berlíně se Fiala vedle sociálního demokrata Scholze setkal také s jeho politickým sokem Friedrichem Merzem, který je šéfem Křesťanskodemokratické unie (CDU) a rovněž lídrem parlamentní opozice. „Bavili jsme se o aktuálních tématech, jako je energetika a bezpečnost,“ napsal Fiala na twitteru.

Později odpoledne se Fiala v Berlíně zúčastnil ještě hospodářské konference WELT Economic Summit, kde vystoupili zástupci předních německých společností. Konference byla neveřejná a bez účasti tisku.

Dnešní návštěva Berlína byla pro Fialu třetí od nástupu do funkce. Poprvé zde byl jako premiér loni v květnu, kdy jednal se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Scholzem. O měsíc později pak vystoupil s projevem na výroční akci Východního výboru německého hospodářství (OA), což je svaz předních podniků podporující hospodářské vztahy Německa se střední a východní Evropou.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 27. ledna 2023 19:23 )

Jak jsem se stal mladým komunistou. Jezte cvrčky.
http­s://ma­gazin­.aktu­alne­.cz/ku­riozi­ty/gri­lova­ne-kobylky-i-cervi-mouka-pridavani-hmyzu-do-jidla-je/r­~baa6c­392ad­ba11e8­95620c­c47ab5­f122/

LuCo ( 26. ledna 2023 15:28 )

Takže plynu dostatek!!! A ještě máme v zásobě Jurečkův zásobník krávoplynu nebo i voloplynu!!!

Jirik-ta ( 26. ledna 2023 14:01 )

na ukrajině a v Rusku ochuzený uran přece nevadí. 😜😂 Takový saze na ukrajině i bez uranu, to je skvělý počin našich klimatologů. Co budeme za nedlouho jíst? 🍀🌈

LuCo ( 25. ledna 2023 10:34 )

Dalšími dodávkami zbraní se těžko zabrání dalšímu masovému umírání na Ukrajině....

Jirik-ta ( 24. ledna 2023 22:06 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa