Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko získá německé tanky Leopardy kvůli Ukrajině později? Černochová: Nejednalo se o tom

Autor: ČTK, swp - 
19. ledna 2023
15:37

O možnosti, aby Česko souhlasilo ve prospěch Ukrajiny se zpožděním dodávek tanků Leopard z Německa do ČR, se nikdy nejednalo a Německo nic takového nenavrhuje. ČTK to dnes prostřednictvím své mluvčí sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). O údajné variantě, podle které by Německo ještě letos mohlo dodat na Ukrajinu více tanků Leopard v případě, že by Česko a Slovensko odsouhlasily pozdější příjezd slíbených tanků z Německa, ve středu informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podle FAZ je německý zbrojní průmysl schopen ještě letos připravit pro Ukrajinu až 15 tanků Leopard 2, dodávky by mohly začít od podzimu. Pokud by rozhodnutí o dodávkách přišlo už nyní, společnosti Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann, které tanky Leopard 2 vyrábějí, by mohly od třetího čtvrtletí expedovat jeden tank týdně.

Výrazně urychlit případné dodávky pro Ukrajinu by mohly podle FAZ Česko a Slovensko, kterým Německo darovalo tanky Leopard 2 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu zbrojní techniku ze sovětské éry. Česko loni v prosinci převzalo první z tanků Leopard, celkem pak obdrží 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Také Slovensko loni v prosinci převzalo první z 15 tanků Leopard 2A4.

O scénáři, kdy by Česko se Slovenskem dostaly tanky až v roce 2024, se v Německu podle FAZ nyní uvažuje. „S takovým přerozdělením by však musely vlády v Praze a Bratislavě souhlasit,“ poznamenal deník. Kladný postoj obou zemí by podle FAZ znamenal dalších 29 tanků Leopard 2 pro Ukrajinu v letošním roce.

„O ničem takovém se nikdy nejednalo a německá strana nám ani nic takového nenavrhuje,“ uvedla Černochová. ČTK její vyjádření poskytla mluvčí úřadu Simona Cigánková.

„Rozumíme potřebě podpořit Ukrajinu těžkou technikou. O možnostech diskutujeme se spojenci, zatím ovšem bez konkrétních detailů, o kterých bychom mohli informovat,“ napsala ve středu ČTK mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ochotu předat Ukrajině své tanky Leopardy už ohlásily Polsko a Finsko, musí s tím ale souhlasit Německo. To je proto pod sílícím tlakem, aby souhlas vydalo. Spolkový kancléř Olaf Scholz předání tanků podle informací deníku Süddeutsche Zeitung podmiňuje tím, že USA poskytnout Ukrajině tanky Abrams. Tento typ ale Spojené státy nepovažují kvůli údržbě a provozu za vhodný pro ukrajinské síly.

Video  Ministryně obrany Černochová: O německých tancích Leopard i vojenské pomoci pro Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

15:22
Dnes

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. „V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni,“ napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

14:50
Dnes

Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa