Británie má před sebou historickou událost - korunovaci nového krále Karla III. Podcenit se nesmí vůbec nic! Rozhodně ne korunovační klenoty. Jindřich Forejt pro Blesk pečlivě shrnul všechny zvláštnosti, které se k nim vážou.

Už během samotné korunovace vystřídá král hned dvě koruny. Tu první, korunovační, se kterou bude korunován, si v jistém okamžiku sundá, načež ji nahradí korunou imperiální. Korunovační korunu bude mít na hlavě jen jedinkrát v životě, už nyní se s ní ale učí chodit. Po zbytek vlády bude nosit korunu jinou, ani ta ale obzvlášť praktická nebude.

„Imperiální koruna je trošku nižší, má jinak uložené diamanty v čelence a působí trošku moderněji, kdežto ta korunovační opravdu míří na ten středověký vzor a je tou korunou, kterou byli korunováni předci Karla III.,“ prozradil Forejt.

Jedná se o korunu svatého Eduarda. Ani ona ale není tak stará jako například naše svatováclavská. Jde o přibližnou kopii vyrobenou poté, co nechal původní kus roztavit Oliver Cromwell. „Ta koruna byla vyrobena v 17. století za vlády Karla II., který restauroval monarchii, protože původní korunovační klenoty byly za republiky roztaveny. Nedochovalo se nic kromě jedné lžíce, která slouží dneska obřadu pomazání,“ popsal Forejt.

Koruna svatého Eduarda má čtyři půloblouky, je vyložena sametem a dole má hermelínový pás. Základem je čelenka, jež sedí nad hermelínem. Z ní vybíhají kříže a lilie zdobené drahými kameny. Nahoře zdobí korunu kříž jako symbol křesťanství a perly, které patřily královně Alžbětě I.

Karel už nacvičuje

V minulosti byly v době mimo korunovace kameny většinou nahrazeny náhražkami, nyní se ale klenoty vrací zpátky do minulosti. Koruna váží zhruba 2,5 kg. V posledních týdnech má Karel III. možnost nacvičovat chůzi s korunou na hlavě po chodbách paláce. Rozdílná velikost hlavy různých panovníků naštěstí nebude problémem. Koruna má totiž po straně panty, díky nimž jde snadno rozšířit nebo zúžit.

Korunu svatého Eduarda si mohou lidé prohlédnout například při návštěvě Londýna, bývá totiž vystavena. Naproti tomu koruna imperiální bývá využívána mnohem častěji - například při otevírání parlamentu.

„To je koruna, která je opravdu užívána velmi pravidelně. A je to ta koruna, která má ve svém čele jeden ze známých diamantů, které se staly v posledních týdnech předmětem kontroverze, spekulací a takové dost zvláštní snahy o korektnost,“ uvedl Forejt.

Camilla přišla o korunu

Tyto klenoty totiž předkové Karla III. získávali v průběhu posledních zhruba 200 let od různých vládců či vysokých představitelů. „V dnešní době země jako třeba Jižní Afrika, Pákistán, Afghánistán nebo Indie někdy vznáší nároky na vrácení těchto kamenů jakožto svoje symbolické dědictví,“ vysvětlil Forejt.

„Právě před několika týdny došlo k tomu, že koruna, kterou si zvolila pro svoji korunovaci královna Camilla, měla ve svém čele diamant Koh-i-Noor, který, jak říká indická vláda, je symbolem imperiální krutovlády Britů na indickém subkontinentě. Jeho užití při korunovaci by znamenalo ránu do srdce každého Inda a Pákistánce. Takže královna se vzdala užití tohoto diamantu a nahradila ho něčím jiným,“ informoval. Bez koruny ale Camilla nezůstane.

Video
Video se připravuje ...

Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech! Petr Macek

Fotogalerie
96 fotografií