Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruskou novinářku nepustili na tiskovku Pavla a Zelenského: Zajímá se o ni tajná služba?!

Autor: ČTK, simao - 
14. července 2023
11:48

Na tiskovou konferenci Petra Pavla a ukrajinského hosta v Praze Volodymyra Zelenského nebyla vpuštěna ruská opoziční novinářka Farida Kurbangalejevová. Na svém facebooku přitom uvedla, že byla řádně akreditovaná. Pavlova mluvčí Markéta Řeháková Seznam Zprávám následně potvrdila, že novinářka o akreditaci na místě přišla, neuvedla ale důvody. Server HlídacíPes.org nyní uvedl, že „přišlo echo od tajných služeb“ a o novinářku se zajímá BIS.

Tisková konference se konala na Hradě po přivítání Volodymyra Zelenského v Česku. Ruská novinářka Kurbangalejevová uvedla, že prošla bezpečnostními prohlídkami a na začátek brífinku čekala s ostatními novináři. „Najednou za mnou přišel příslušník policie a řekl, že mi zrušili akreditaci a musím odejít,“ napsala.

Pavlova mluvčí Řeháková následně nesdělila, zda si odebrání akreditace ruské novinářce přála ukrajinská strana. „K situaci mohu pouze uvést, že odebrání akreditace proběhlo na základě rozhodnutí ochranné služby, více informací není možné poskytnout,“ řekla Seznam Zprávám.

Spor s Ukrajinkou na Hlavním nádraží

Více světla do celé situace nyní přinesl HlídacíPes.org. „Na začátku války byla prošetřována kvůli incidentu na hlavním nádraží v Praze, kde měla od ukrajinských uprchlíků zjišťovat citlivé informace z války. Do roku 2014 pracovala pro ruskou propagandu,“ uvádí server.

Kurbangalejevová žije v Praze a píše pro webovou platformu Republic.ru. Bývala ředitelkou zpravodajství v ruské státní televizní stanici Rossija-1, po začátku války na ukrajinském Donbasu v roce 2014 z ní ale odešla. Později pracovala pro ruskojazyčnou televizní stanici Nastojaščeje vremja, která patří pod Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda financované Kongresem Spojených států.

HlídacíPes.org však uvedl, že se Kurbangalejevová v Praze na hlavním nádraží dostala do sporu s Ukrajinkou, která ji obvinila ze špionáže. Na místo se totiž novinářka dostala oficiálně jako dobrovolnice.

„Vznikla tam situace, kdy si ukrajinští dobrovolníci všimli, že ta paní, která tam byla jako dobrovolnice, zpovídá ukrajinské uprchlíky a nahrává si to na telefon. Měla se vyptávat na pozice ruské armády,“ uvedla pro server Julie Mahler Waldová, která v té době na Hlavním nádraží působila jako krizový manažer. Kurbangalejevová po vyzvání údajně nepředložila novinářský průkaz a byla vyvedena policií.

„Na Hlavní nádraží jsem také přišla jako dobrovolnice, a když přijel vlak s uprchlíky, pomáhala jsem jim. U toho jsem se snažila sesbírat jejich příběhy,“ bránila se Kurbangalejevová a tvrdí, že neskrývala, že je ruskou novinářkou. V té době neměla ani možnost se jako novinářka akreditovat, neměla žádnou novinářskou akreditaci. „Odebrání akreditace té novinářce mělo důvod, který však nesmím specifikovat,“ uvedl pro HlídacíPes.org zdroj z BIS, který upozornil, že Kurbangalejevová „není nepopsaný list“. 

Zastala se jí ruská kolegyně

Její nevpuštění na tiskovku vyvolalo řadu reakcí. Ozvala se i ruská novinářka Marina Ovsjannikovová, souzená za kritiku válečného počínání prezidenta Putina, kterého označuje za „kremelského diktátora“. „Bolestivé, smutné a trapné. Myslím, že to byla bezpečnostní chyba. Pravda, zatím není jasné, které ze stran – zda české, nebo ukrajinské,“ uvedla na facebooku.

Kurbangalejevovou její kolegyně hájila. „Na protest proti invazi ruských vojsk na Donbas a anexi Krymu vystoupila ze státní televize. Dobrovolně se vzdala skvělé kariéry, vedoucí pozice, vysokého platu, pohodlného života v Moskvě a se dvěma dětmi vykročila do neznáma,“ uvedla o ní Ovsjannikovová.

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

trintin ( 14. července 2023 19:54 )

Ruskou novinářku nepustili na tiskovku?? Počkáme si na vyjádření BISčučkářů.

roxin ( 14. července 2023 16:03 )

JaNat máš pravdu, Zeman by věděl hned co odpovědět.

fesak2 ( 14. července 2023 14:54 )

Už to, že je Ruska je na pováženou. Bohužel je to tak, Putin dává všem takovým lidem nálepku nebezpečných a nedůvěryhodných lidí. Věřím, že jsou v té zemi i někteří hodní lidé, ale prostě bacha na ně. Stejně jako se dívalo na Němce po 2SV (abych nedával příklad z naší země). Je to normální rozumné bezpečné chování. Hlídejte si je.

turista.z. ( 14. července 2023 14:48 )

Vśichni rusove maji byt eliminovani ze svetoveho spolećenstvi. Tećka. Nejlip postavit 100 metrovy plot kolem celeho ruska a at si tam zijou jak chcou.. Jejich żivot, jejich vëc. Tećka.

xiioma ( 14. července 2023 14:43 )

a co ty, jak jsi na tom?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa