Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin tvrdí, že wagnerovcům nabídl pokračování v bojích. Pod „skutečným velitelem“ Šedým

Autor: ČTK - 
14. července 2023
08:37

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že po neúspěšné červnové vzpouře nabídl příslušníkům Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny, aby dále bojovali na Ukrajině pod vedením svého „přímého" velitele, wagnerovce s přezdívkou Šedý. Putin to řekl v rozhovoru, který dnes otiskl ruský list Kommersant. Prohlásil, že jím jmenovaný wagnerovec byl posledních 16 měsíců skutečným velitelem skupiny. Nabídku podle svých slov Putin učinil při setkání v Kremlu krátce po vzpouře. Prezident také uvedl, že Wagnerova soukromá vojenská společnost z právního hlediska neexistuje, poněvadž chybí odpovídající zákon o podobných organizacích.

Putin tvrdí, že wagnerovcům na setkání udělal mnoho nabídek včetně té, aby dále bojovali na Ukrajině pod velitelem s přezdívkou Šedý.

„Nic by se nezměnilo. Byli by vedeni člověkem, který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem,“ uvedl Putin. Neřekl však, zda bylo podmínkou, aby žoldnéři vstoupili do ruské armády. Proti takovému řešení byl podle Putina šéf skupiny Prigožin. „Mnozí (z wagnerovců v Kremlu) kývali, když jsem o tom mluvil,“ řekl Putin.

Putinem zmíněný „skutečný“ velitel wagnerovců na Ukrajině je podle deníku Financial Times Andrej Trošev.

Šéf Kremlu dal rovněž najevo, že podle něj je nemožné, aby Wagnerova skupina dále pokračovala ve své aktuální podobě. „Neexistuje zákon o soukromých vojenských společnostech. (Wagnerova skupina) právně neexistuje,“ řekl Putin, podle kterého na přípravě příslušné legislativy musí zapracovat parlament.

Členové Wagnerovy skupiny se na konci června vzbouřili proti špičkám ruské armády, kolona jejich vozů vyrazila na Moskvu. Vzpouru však zastavili a Prigožin dostal podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nabídku odejít do Běloruska, aniž by byl v souvislosti se vzpourou obviněn. Podobnou nabídku dostali podle médií i další členové žoldnéřské organizace.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa