Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert: Problémy uvnitř Putinových sil? Ukrajina toho musí využít a najít slabinu v ruské obraně

Autor: ČTK, swp - 
24. června 2023
11:19

Aktuální situace kolem žoldnéřů z ruské soukromé Wagnerovy skupiny nahrává Ukrajině, protože skupina tvoří významný faktor na frontě. ČTK to dnes řekl Zdeněk Petráš z brněnské Univerzity obrany. Ruské jednotky mohou naopak informace o otevřeném konfliktu mezi šéfem Wagnerovců Jevgenijem Prigožinem a ruskými vládními představiteli demoralizovat, doplnil.

Prigožin v noci na dnešek obvinil ruské vojenské velení z toho, že ruská armáda zaútočila na pozice jeho žoldnéřů a mnoho jich zabila. Vyzval k odstranění armádních špiček, ruského prezidenta Vladimira Putina ale nezmínil. Ruská tajná služba FSB Prigožinova slova a činy označila za výzvy k občanskému konfliktu, ministerstvo obrany hovoří o ozbrojené vzpouře. Putin dnes v prvním oficiálním vyjádření Moskvy k dění prohlásil, že vzpoura je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Petráš řekl, že situace nahrává podstatným způsobem Ukrajině, protože žoldnéřská skupina tvoří důležitý faktor na ukrajinské frontě. „Pokud teď dojde k vymknutí jednotek Wagnerovy skupiny z vedení regulérní ruské armády, samozřejmě lze očekávat, že vývoj se změní,“ uvedl. Na ruské jednotky, které se o dění jistě dozví, mohou mít informace demoralizující dopad, doplnil.

Aktuální ukrajinská protiofenziva nyní podle něj spočívá v hledání nejlepších směrů, kam upřít hlavní směr útoku. „Hledání, jestli se odehraje na úzkém pásu několikakilometrové frontové linie a bude snaha proniknout do operační sestavy, nebo jestli to bude mít nějakou širší frontální podobu,“ uvedl Petráš, přičemž se kloní spíš k první variantě.

Důležité tak je, jakou má skutečně roli Wagnerova skupina v obranné sestavě Ruska a jak moc by se tato sestava oslabila. Skutečnou sílu skupiny, její početní stav a vybavení zbraněmi lze těžko specifikovat, vysvětlil Petráš. „V každém případě je to na hraně toho, že by Ukrajina mohla skutečně v nejbližší době najít slabinu a opřít hlavní úsilí do míst, kde operační sestava ruské armády má slabiny,“ řekl.

Prigožin a jeho muži obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině, uvedl Reuters. „Je to důležité a strategické velitelství, pokud se Wagnerově skupině podaří ho obsadit, kontrolovat a paralyzovat, je to zásadní problém pro ruskou armádu a velení jednotek na Ukrajině,“ dodal Petráš.

Při jakékoliv vojenské operaci by neměla existovat situace, kdy jsou dvě úkolová uskupení podléhající dvěma systémům vedení, zdůraznil expert. „V případě Ruska, kdy je tam regulérní armáda a Wagnerova skupina, to od začátku skřípalo. Od začátku tam nebyl jednotný systém velení, který by řídil operaci na Ukrajině,“ doplnil Petráš. Otázkou podle něj je, proč se situace vyhrotila až do nynější podoby.

Nemyslí si, že by celé dění bylo záměrnou ruskou akcí. „To, že by se jednalo o kamufláž a záměrné uvedení protivníka v omyl, tomu bych v tomto případě příliš nevěřil,“ uvedl Petráš. Prigožin se podle něj spíš snaží vyhrotit svůj konflikt s armádním vedením a obrátit dosavadní poměrně neúspěšný postup invaze na Ukrajinu proti administrativě. „Je to spíš informační válka mezi Prigožinem a Putinem než mezi Ruskem a Ukrajinou a západním světem,“ konstatoval.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa