Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Plané sliby: Manželky ruských vojáků si stěžují, že nedostávají peníze, které jim Putin sliboval

Autor: Darina Jíchová, swp - 
7. dubna 2023
14:00

Mobilizovaným Rusům stát v čele s Vladimirem Putinem slíbil vysoký plat za odchod na frontu, jenže výplata chodí neúplná, často pozdě a v některých případech dokonce vůbec, stěžují si manželky rekrutů. Příběhy Rusek přinesla stanice Svobodná Evropa (RFE/RL).

Jekatěrina z města Ivanono vzdáleného na 300 kilometrů od Moskvy sdělila regionálnímu webu North.Realities přidruženému k RFE/RL, že její manžel Aleksandr, který byl mobilizován 21. října, za poslední dva měsíce nedostal plat, který mu úřady slíbily. Reportéři připomněli, že rekruti mobilizace si stěžovali nejen na „mizerné“ vybavení výcvikových center, ale také na to, že si svou výstroj museli hradit sami.

„Na plat se ptal, ale dočkal se jen prázdných slov a slibů. Jeho velitelé mu řekli, že musí počkat, jenže už dva měsíce vůbec nic nepřišlo,“ svěřila se tisku Jekatěrina, dodala, že se stará o dítě a nemá rodinu, která by jí pomohla. „Asi sami víte, že vychovávat dítě není nic lehkého, a když máte maximálně 8 tisíc na měsíc, je to v podstatě nemožné. Potřebujete plenky, dětské jídlo a další věci, plus nájem a další věci,“ povzdechla si Ruska.

Plat nedostávají rekruti ani profesionální vojáci

Její případ není ojedinělý, po celém Rusku vystupují příbuzní ruských vojáků bojujících na Ukrajině s tím, že od státu nedostávají slíbené peníze, pokud už něco přijde, je to s velkým zpožděním. Podle ukrajinského webu Verstka, který monitoruje přípěvky na sociálních sítích, se takové stížnosti objevují v 52 ruských oblastech včetně anektovaného Krymu.

Podle zpráv Verstky se nevyplácení platu týká nejen nedávno mobilizovaných mužů, ale rovněž profesionálních vojáků. Neschopnost ruské vojenské byrokracie vyrovnat se s rostoucím počtem rekrutů je zřejmě důvodem pro opožděné vyplácení peněz, domnívá se Valentina Melnikovová, šéfka Komise matek ruských vojáků. „Nikdy jsme neměli tolik lidí zapojených do konfliktu. Ani dobrovolníci, ani mobilizovaní nikdy předtím v armádě nesloužili, takže v armádě nemají zkušenosti s tolika zaměstnanci,“ cituje Melnikovovou Verstka.

„Částečná mobilizace“ ruského obyvatelstva, kterou Putin vyhlásil v září a po které následovalo vyhlášení jarních odvodů, vyvolala na jedné straně protesty, na druhé pak masivní exodus Rusů ze země. Sta tisíce osob tehdy utíkaly z Ruska, buď autem, nebo i letecky. Putin věděl, že takovému odlivu obyvatel musí zabránit, proto je lákal na tučné odměny. Nástupní plat pro nové členy ruské armády bojující na Ukrajině by měl být 54 tisíc korun za měsíc, tj. až 14krát vyšší mzda než průměrný plat v některých ruských regionech.

Škrty v platech

Jelizaveta z Vologodské oblasti řekla tisku, že jejímu manželovi Kirillovi (25) plat radikálně snížili, vojenské úřady to označily za trest za pozdní návrat k regimentu, když dostal propustku, aby navštívil novorozenou dceru. „Za únor mu vyplatili pouze 1619 korun,“ Jelizaveta doplnila, že velitelé Kirillovi řekli, že je nejisté, kdy znovu dostane plat v plné výši.

„Předtím platili aspoň 50 tisíc korun za měsíc, pak míň a míň. Za leden to bylo 44 tisíc korun,“ zmínila Jelizaveta. Julija z Usť-Ilimska v Irkutské oblasti vypověděla, že její manžel podepsal smlouvu, upsal se, že bude bojovat na Ukrajině, zaplaceno dostal ale jen čtvrtinu toho, co mu slíbili. „Vyplatili mu jen něco málo přes 8 tisíc korun,“ Julija se stejně jako Jekatěrina obrátila na ruské úřady s žádostí o pomoc a vysvětlení situace.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

„Psala jsem všude, není v tom sám. Všem, co odešli jako on, snížili mzdu, nebo ji nedostávají vůbec,“ nechala se slyšet Julija. Možná ze strachu, možná z přesvědčení odmítla z nastalého stavu vinit Kreml. „Může za tím být mnoho různých důvodů, musíme být trpěliví a počkat. Rusové jsou trpěliví,“ reagovala Julija.

Podle deníku The New York Times bylo na Ukrajině zabito nebo zraněno na 200 tisíc Rusů, ruské úřady tomuto údaji kontrují číslem 6 tisíc padlých, které zveřejnily v září loňského roku, od té doby neoznámily žádné ztráty.

Video  Putin navštívil mobilizované vojáky a zastřílel si s nimi.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa