Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel Putinův propagandista Tatarskij! Zabil ho výbuch v Petrohradu, úřady pátrají po mladé ženě

Aktualizováno -
3. dubna 2023
13:13
Autor: ČTK, simao - 
2. dubna 2023
18:40

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu v neděli zahynul vlivný ruský propagandista a válečný bloger Vladlen Tatarskij. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 32 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“. To měl Tatarskij obdržet od neznámé ženy během „vlasteneckého večera“. Policie nejdřívě podle agentury Interfax uvedla, že zadržela podezřelou ženu jménem Darja Trepovová, zprávu ale pak popřela a později během odpoledne zase potvrdila. 

Čtyřicetiletý Tatarskij (vlastním jménem Maxim Fomin) zahynul podle ruských médií v kavárně Strit-bar (Street-bar) na Univerzitním nábřeží v centru druhého největšího ruského města.

Petrohradský gubernátor Alexandr Beglov uvedl, že zranění utrpělo 25 lidí a 19 z nich muselo být hospitalizováno. Později úřady číslo aktualizovaly na 32 raněných. 

Podle petrohradského zpravodajského webu Fontanka patří kavárna šéfovi žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijovi Prigožinovi. Tatarskij do ní zavítal kvůli „vlasteneckému večeru“.

Pavouci požírají jeden druhého, zní z Ukrajiny

Zástupce proruských separatistů na východní Ukrajině Denis Pušilin obvinil z blogerovy vraždy Kyjev, představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak čin označil za vnitrostátní terorismus a součást ruského vnitropolitického boje.

„Teroristé to jinak neumějí. Kyjevský režim je teroristický režim. Musí být zničen,“ uvedl Pušilin. Pro své tvrzení ale neposkytl žádné důkazy.

„Pavouci požírají jeden druhého ve sklenici,“ napsal na twitteru Podljak. Podle něj bylo jen otázkou času, kdy se „vnitrostátní terorismus stane nástrojem vnitřního politického boje“.

Výbušnina ukrytá v sošce?

Záchranné složky, které cituje agentura TASS a portál Meduza, uvedly, že na místě explodovala výbušnina o síle ekvivalentu 200 gramů TNT.

Zdroj agentury Interfax řekl, že se vyšetřovatelé domnívají, že za činem stojí Darja Trepovová, která přinesla do kavárny, kde se konal „vlastenecký večer“, krabici s bustou Tatarského, v níž bylo nainstalované výbušné zařízení. Tyto informace nejsou oficiálně potvrzené, upozorňuje Interfax. Podle jiných médií byla tato žena už loni v únoru zatčena kvůli protiválečným protestům.

Na záběrech incidentu, které se šíří na sociálních sítích, je patrné, že výbuch vytloukl sklo z oken kavárny a zdemoloval venkovní krytou terasu.

„Přinesla jsem tam sošku, která vybuchla,“ uvedla na videu žena vyslýchaná někým, kdo není vidět v záběru. Odmítla ale odpovědět na otázku, kdo jí sošku předal, načež asi 20vteřinový záznam náhle končí.

Elitní propagandista

Vyšetřovatelé později potvrdili, že explozi způsobilo „výbušné zařízení“, a oznámili, že zahájili vyšetřování kvůli podezření z vraždy. Úmrtí Tatarského potvrdilo i ruské ministerstvo vnitra. Podle agentury RIA Novosti nevznikl na místě požár.

Pozadí výbuchu zatím není jasné. K činu se nikdo nepřihlásil. Pokud se ale Tatarskij stal terčem atentátu, šlo by už o druhý podobný útok v Rusku na významnou osobu spojenou s válkou na Ukrajině.

Loni v srpnu zahynula při explozi vozu Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina, který měl být zřejmě původně terčem atentátu. Ruská tajná služba FSB útok přisoudila ukrajinským tajným službám. Kyjev to popřel.

Tatarskij měl na svém profilu na síti Telegram více než půl milionu sledujících a byl podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu.

Tatarskij byl jedním z nejznámějších ruských vojenských blogerů, který denně natáčel videa. Mimo jiné byl podle agentury TASS přítomen v Kremlu, když ruský prezident Vladimir Putin loni oznámil anexi čtyř oblastí na jihu a východě Ukrajiny.

Podle Meduzy byl původem z Donbasu na východě Ukrajiny, kde bojoval na straně samozvaných lidových republik Doněcké (DNR) a Luhanské (LNR). Předtím si odpykával trest ve vězení za ozbrojenou loupež.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa