Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Černochová: Češi kvůli jaderným zbraním na Ukrajině v ohrožení nejsou. Čína jako moderátor? Proč ne

Autor: simao, swp - 
2. dubna 2023
12:57

Krveprolití na Ukrajině musí skončit co nejdříve, uvedla v nedělních Otázkách Václava Moravce ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Roli moderátora v konfliktu, vyvolaném Vladimirem Putinem, vidí i v případě Číny, ačkoliv se tam dle ní nepochybně porušují lidská práva, ale vojenskou diplomacii označila za „jiný level“. Komentovala však i hrozbu rozmístění ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku a jejich případné použití na Ukrajině. „Pokud by se něco takového stalo, občané ČR nebudou žádným způsobem ohroženi,“ vzkazuje Černochová.

Brzkého konce konfliktu se v následujících měsících zřejmě nedočkáme, míní ministryně obrany Jana Černochová (ODS). A hájí další dodávky vojenského materiálu pro Ukrajinu.

„Západ včetně ČR se dál snaží pomáhat Ukrajincům pomáhat dovozem vojenského materiálu, zejména potřebují ten těžký vojenský materiál. A tady samozřejmě i přes různé problémy s logistikou mohu říct, že ten materiál tam proudí. Ostatně jsem to viděla i na vlastní oči tři týdny zpátky, když jsem Ukrajinu navštívila,“ poznamenala Černochová v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Černochová upozorňuje, že je důležité jednat - a pokud se najde stát, který bude respektovat Západ i Rusko, ať jednání zprostředkuje. I kdyby to byla Čína v čele se Si Ťin-pchingem, který nedávno osobně navštívil Moskvu.

„Nejenom Evropa, ale i celý svět musí udělat všechno pro to, aby to krveprolití, ty hrůzy, které tam probíhají, co nejdřív skončily. A jestli se najde někdo, kdo toho bude schopen, tak já mu zatleskám a bude mi jedno, že to bude Čína, protože v tomto ohledu následky války, která tam probíhá, poneseme dlouhé roky všichni a čím dřív válka skončí, tím to bude pro všechny lepší. Včetně EU,“ poznamenala Černochová v ČT.

„Nechci, abychom jako ČR byli závislí na Číně, ale tohle je trošku jiný level, tohle je vojenská diplomacie, kde hledáte spojence i třeba v někom, kdo v jiných, třeba ekonomických či geopolitických otázkách nemusí vždy stát s vámi na stejné straně. Porušují tam lidská práva, o tom žádné pochyby nejsou, na druhou stranu pokud to bude moderátor toho diplomatického řešení, tak proč ne,“ míní Černochová.

NATO dělá všechno pro to, aby situace kolem Ruska dál neeskalovala, upozorňuje Černochová. Naopak Rusové hrozí rozmístěním taktických jaderných zbraní v Bělorusku. A běloruský vůdce Alexandr Lukašenko souhlasí.

„Použitím jaderných zbraní na Ukrajině by Rusko porušilo samo svoji doktrínu, protože v té doktríně jasně stojí, že jaderné zbraně mohou použít proti jiné velmoci nebo proti jiné zemi, která by existenčně ohrožovala Rusko. Ani jeden z těchto případů není případ Ukrajiny,“ podotkla Černochová.

Metnar: Velmoci se drží v šachu, aby nenastal armagedon

Podle exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) jde o to, že rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku nepřináší žádný vojenský efekt. „To je pouze politický efekt, který je upevnění signál Putina, upevnění moci v Bělorusku. Říct, že Bělorusko je sféra našeho vlivu,“ uvedl Metnar s tím, že tento krok pomáhá i k utvrzení pozice samotného Lukašenka.

„Rusko má Kaliningrad, daleko bližší oblast Evropy, má nosiče jaderných zbraní, které jsou schopny přinést jaderné hlavice daleko za 5,5 tisíce km (...) Je třeba si uvědomit, že obě velmoci, jak Rusko, tak USA, jsou velmi silné v jaderné oblasti, v jaderných zbraních a jsou si toho opravdu vědomi, aby náhodou nedošlo k překročení toho Rubikonu, aby nedošlo k tomu armagedonu, který by mohl nastat, a to je drží v těch pozicích. I proto po dobu ukrajinské války vidíme ze strany Ruska opakované strašení těmi zbraněmi, ale obě dvě velmoci se drží v šachu. I experti na jadernou problematiku řekli: nevíme, jakými zbraněmi by se vedla 3. světová válka, ale 4. světová by se vedla pazourky a klaky,“ dodal Metnar.

Černochová ubezpečuje občany ČR

Černochová míní, že bez ohledu na silná slova ze strany Ruska a Běloruska o rozmístění taktických jaderných zbraní je na místě posilování východního křídla NATO. „Umocňuje to, co už Aliance chystá,“ upozornila i s odkazem na chystaný summit NATO ve Vilniusu, kde by se další posílení východního křídla NATO mělo potvrdit.

Cílem jaderného odstrašení je to, aby se nikdy jaderné zbraně nepoužily. „I na tomto principu fungovala celá studená válka, že se držela červená tlačítka a nikdy se díky bohu nezmáčkla,“ uvedla Černochová.

„Ráda bych ubezpečila občany ČR, že pokud by došlo na území Ukrajiny k použití taktických jaderných zbraní, tak by bylo riziko pro ČR i pro státy alianční prakticky nulové,“ dodala Černochová.

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa