Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová jmenovala novou vládu: Fico počtvrté premiérem, ministrem i syn Joža Ráže

Autor: ČTK, simao - 
25. října 2023
16:33

Necelý měsíc po předčasných parlamentních volbách má Slovensko novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes jmenovala premiérem předsedu strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica a následně členy jeho koaličního kabinetu. Fico je ministerským předsedou už počtvrté. Ve své vládě má mj. i Jozefa Ráže mladšího, syna zpěváka Elánu.

Vládní koalici vytvořil Směr-SD po svém vítězství v zářijových volbách se stranami Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) a Slovenská národní strana (SNS).

Nový kabinet bude muset do 30 dnů předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Tříčlennou vládní koalici ve 150členné sněmovně zastupuje 79 zákonodárců.

Dlouholetý politik Fico, který na rozdíl od dosavadního postoje Bratislavy odmítá dodávky zbraní Ukrajině bránící se ruské vojenské invazi, byl slovenským premiérem naposledy před více než pěti lety. V roce 2018 na tuto funkci rezignoval v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Nástupem Fica do úřadu se Slovensko stává po Maďarsku druhou zemí z Visegrádské skupiny (V4), která odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu. Do V4 patří ještě Česko a Polsko.

Fico má dlouhodobě napjaté vztahy s Čaputovou, kterou v minulosti označoval například za americkou agentku. Čaputová, které pětiletý prezidentský mandát skončí v červnu příštího roku a která se nebude ucházet o znovuzvolení, dříve podala na Fica za jeho slovní výpady civilní žalobu.

Slovensko po letech nemá ministra zahraničí, kterým by byl kariérním diplomatem. Šéfem diplomacie se stal místopředseda Směru-SD Juraj Blanár, který byl místopředsedou parlamentu či předsedou Žilinského kraje. Naposledy nemělo Slovensko diplomata v čele ministerstva zahraničí v letech 2010 až 2012, kdy tuto funkci zastával Mikuláš Dzurinda, jenž předtím jako premiér dovedl Slovensko do EU a NATO.

Ministrem obrany syn Joža Ráže

Novými členy vlády je několik bývalých ministrů. Například ministrem financí se stal Ladislav Kamenický, který tuto funkci zastával 2019 až 2020. Ministrem obrany je zase exministr vnitra Robert Kaliňák. Členy kabinetu byly v minulosti také nová ministryně hospodářství Denisa Saková, dále ministr investic, regionálního rozvoje a informatizace Richard Raši a ministr školství Tomáš Drucker.

Ministrem dopravy Čaputová jmenovala syna zpěváka populární kapely Elán Jozefa Ráže mladšího.

Pellegrini předsedou parlamentu

V předchozím volebním období mělo Slovensko až tři vlády. Do zářijových parlamentních voleb zemi nakonec dovedl úřednický kabinet ekonoma Ľudovíta Ódora. Předčasné volby se konaly poté, co po loňském rozpadu tehdejší čtyřčlenné vládní koalice sněmovna vyslovila nedůvěru už menšinové vládě Eduarda Hegera.

Samotné jmenování Ficovy vlády se proti původnímu plánu posunulo, a to kvůli tomu, že v původně plánovaném termínu poslanci parlamentu na ustavující schůzi ještě nezvolili nového předsedu. Jím se odpoledne stal předseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Spory kolem Huliaka

Před jmenováním vlády se nová koalice dostala do sporu s Čaputovou kvůli tomu, že hlava státu minulý týden odmítla kandidáta SNS Rudolfa Huliaka na funkci ministra životního prostředí. SNS pak nejprve trvala na této nominaci, v úterý ale ustoupila a za nového ministra navrhla zvoleného poslance Tomáše Tarabu, který stejně jako Huliak není členem SNS.

Nová vláda bude muset do 30 dnů od svého jmenování předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry.

Fico slíbil suverénní zahraniční politiku

Nová slovenská vláda bude vykonávat suverénní zahraniční politiku, řekl po jmenování Fico a uvedl, že ještě nikdy v moderní historii Slovenska nečelila vláda takové chudobě, rozvráceným financím a rozvrácené společnosti jako nyní.

„Uslyšíte od slovenské vlády, od slovenských ministerstev, suverénní slovenský hlas. Uvidíte vykonávání suverénní slovenské zahraniční politiky,“ uvedl Fico, který v minulosti kritizoval EU i Spojené státy za některá jejich rozhodnutí.

Apel Čaputové

„Věřím, že budete pokračovat v dobré sousedské politice i vůči těžce zkoušenému východnímu sousedovi,“ řekla Čaputová. Východním sousedem Slovenska je Ukrajina.

Za důležité slovenská prezidentka označila, aby kabinet zastupoval všechny občany, nikoliv jen voliče vládních stran. „Důležité je i ujištění, že v důstojnosti a v právech jsou si rovni i příslušníci menšin a že výkon spravedlnosti má mít plynulý průchod,“ řekl Čaputová. Slovensko podle ní potřebuje posílení společenské soudržnosti.

Fico dříve například řekl, že téma komunity LGBT+ není pro Slovensko prioritní levicové téma. Policie zase v předchozím volebním období, kdy Směr-SD byl opoziční stranou, začala vyšetřovat různé zejména korupční kauzy z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

DanY67 ( 26. října 2023 01:02 )

Ty hňupe jich teď potkalo štěstí.Ale nás čeká peklo.mladi lidí budoucí generace to teprve čeká .od kdy je ministrem financí elektrikář nebo ministr práce traktorista ministtine obrany oistacka nebo prodejkyne hokynarka telefonu.to my dopadne na hubu

DanY67 ( 26. října 2023 01:00 )

A kde se schovává terz .zaliezol jako potkan.Teraz vezme nohy na ramena a bude ficak

DanY67 ( 26. října 2023 00:58 )

Přesně když se slepí tak to máme opět .

DanY67 ( 26. října 2023 00:57 )

Ta ženská nám kyne jako knedlík .Ta se tvářila jak kdyby byla umělá .přesně podle vzoru toho svého ten se tváří a chodí jak by spolnul pravítko.Oba dva hnus

kajenka52 ( 25. října 2023 19:48 )

ja nie som v politike , som len obyčajný človek. Hofíku aby Ti nepraskla žilka hahaha

Zobrazit celou diskusi