Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fico uzavřel koaliční dohodu s Pellegrinim a Dankem. A vyjádřil obavy z chování Čaputové

Aktualizováno -
16. října 2023
15:44
Autor: ČTK - 
16. října 2023
13:40

Koaliční smlouvu dnes podepsali předsedové tří politických stran, které se po zářijových parlamentních volbách dohodly na Slovensku na vytvoření nové vlády. Dohodu uzavřely dvě sociálnědemokratické strany, Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), a nacionalistická Slovenská národní strana (SNS). Kandidáty na členy nového kabinetu nová vládní koalice zatím nezveřejnila; podle šéfa Směru-SD Roberta Fica vedení stran budou příslušná jména teprve schvalovat. Z vyjádření koaličních politiků vyplynulo, že novým premiérem by měl být Fico, který tuto funkci v minulosti zastával už třikrát.

Fico před novináři také řekl, že očekává náročnou komunikaci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ohledně jmenování členů nové vlády. Vymezil se rovněž proti nevládním organizacím; Bratislava podle něj bude v zahraniční politice více zohledňovat národní zájmy.

K podpisu koaliční smlouvy přistoupila trojice stran v závěru dvoutýdenní lhůty, kterou prezidentka dala na vytvoření parlamentní většiny Ficovi, jehož strana volby vyhrála. Směr-SD, Hlas-SD a SNS, jež dohromady získaly 79 křesel ve 150členné sněmovně, už minulý týden uzavřely memorandum o plánu nový kabinet společně vytvořit a o poměru míst ve vládě.

Směr-SD a SNS dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi a kritizují rovněž protiruské sankce.

„Očekávám náročnou komunikaci s paní prezidentkou. Mohu očekávat, že dojde k natahování času,“ řekl Fico o jmenování nové vlády. Dodal, že až po schválení kandidátů na členy vlády koaličními stranami předloží příslušný seznam hlavě státu, která podle ústavy jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy kabinetu.

Například bývalý slovenský prezident Andrej Kiska v roce 2018 využil výměnu předsedy vlády k tomu, aby zablokoval původní nominaci na funkci ministra vnitra. Fico tehdy rezignoval z čela vlády v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Novým premiérem se stal místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini, který z Ficovy strany odešel před třemi lety a založil vlastní stranu Hlas-SD.

Někteří možní kandidáty na ministry, jejichž jména dříve zveřejnila slovenská média, už vyvolali odmítavé reakce odborníků.

Fico by uvítal, pokud by ustavující schůze sněmovny po volbách byla příští týden; schůzi svolává hlava státu. Zopakoval, že by chtěl, aby Slovensko na nadcházejícím summitu Evropské unie 26. a 27. října už zastupoval předseda nově vytvořené vlády.

Podle Fica nová slovenská vláda nebude měnit zahraničně-politickou orientaci země, ale více zohlední národní zájmy. „Ministerstvo zahraničních věcí už nebude mluvčím cizích zájmů,“ řekl. Opět se vymezil proti nevládnímu sektoru, když řekl, že skončila éra. kdy „v zemi vládly nevládní organizace“. Uvítal by přijetí zákona, aby nevládní organizace, které mají peníze ze zahraničí, musely nést označení zahraniční agent.

„Vstup do vlády neznamená s ohledem na tíživou ekonomickou situaci procházku růžovou zahradou,“ řekl po podpisu koaliční smlouvy Pellegrini. Šéf SNS Andrej Danko kromě jiného zdůraznil potřebu prosazování národních zájmů.

Fico uvedl, že nová vláda chce ozdravovat veřejné finance, které jsou ve špatném stavu, tak, aby nehrozila sociální standard v zemi a aby bylo možné realizovat velké investice. Odborníci už dříve upozornili, že původní návrhy Směru-SD ohledně snižování schodku veřejných financí jsou nedostatečné.

Strana evropských socialistů (PES) minulý týden pozastavila Směru-SD a Hlasu-SD členství, což zdůvodnila Ficovým odklonem od hodnot evropských socialistů a připravovanou vládní spoluprací se SNS, kterou evropští socialisté označili za krajně pravicovou.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

žanyn ( 17. října 2023 09:09 )

Kde je pravda nevíme. Ale to, že nové vládě se případ nedokázalo objasnit za 5 rokům pravda je.

sekebo ( 16. října 2023 19:35 )

Pomotané to máte právě vy a navíc, jak to vypadá, o tom ani nevíte. Kiska určitě není můj přítel, ale vám doporučuji mrknout na film Kuciak: Vražda novináře, který by vám mohl pomoci rozlepit oči a trochu si to v hlavě srovnat, ale někomu ani tohle nepomůže.

sekebo ( 16. října 2023 17:49 )

Fico už pozvedával životní úroveň Slováků 3 krát, takže to se budeme muset moooc snažit, abychom je dohnali . Je pravda, že jednou se mu je nepodařilo moc pozvednout, když musel odstoupit za mafiánské praktiky, které panovaly na Slovensku a vraždu novináře, který psal negativně o jeho vládě.

santikxauz ( 16. října 2023 17:47 )

Budou mít hned po Maďarsku nejlepší vládu,která bude dělat pro svoji zemi.

Zobrazit celou diskusi